Το μαγνητικό cringe του Στέφανου Κασσελάκη

Το μαγνητικό cringe του Στέφανου Κασσελάκη Facebook Twitter
«Σας καταθέτω σήμερα την πιο βαθιά μου αλήθεια», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, αναπτύσσοντας για μια ακόμη φορά ένα είδος μεσσιανικού λόγου στον οποίο δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει εξασκηθεί ή αν του βγαίνει φυσιολογικά. Φωτ.: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ SOOC
0

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΑ –από τότε που εμφανίστηκε ως πολιτικός κομήτης καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ταμπού που είχαν απομείνει περί δημόσιας εικόνας–, η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη με φόντο τον Θερμαϊκό ήταν ένα αλλόκοτο και «θεσμικά» πρωτοποριακό θέαμα.

Η εξαγγελία του ότι θα χρησιμοποιούσε την προεκλογική συγκέντρωση για να καταθέσει «δημοσίως» το πόθεν έσχες του διασφάλισε μια σχετική προσμονή (τι άλλο θα δούμε πια;) και μια θεαματικότητα, η οποία λογικά καπέλωσε την προεκλογική ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ («Κίνημα Αλλαγής») που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα λίγο παραπέρα.

Πώς να φλερτάρεις με το βιωματικό cringe χωρίς να του παραδίνεσαι ολοκληρωτικά: αυτό είναι ίσως που με ελκύει τελικά περισσότερο στον –αχαρτογράφητο ακόμα– κόσμο του Στέφανου Κασσελάκη, πέρα από το πόσο εντυπωσιακά αεικίνητος και πανταχού παρόν ο ίδιος εμφανίζεται.

Όχι ότι έχουν σημασία πλέον τα πλήθη που (δεν) παρίστανται ή ακόμα και το περιεχόμενο των προεκλογικών ομιλιών. Έχει περάσει προ πολλού η εποχή που τα κόμματα εξουσίας «τις βγάζανε και τις μετράγανε» δημοσίως, που συναγωνίζονταν ποιο θα μαζέψει περισσότερο κόσμο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Τέτοιες υπερπαραγωγές δεν φτουράνε πια και επίσης ο βίος εν Ελλάδι δεν είναι πια τόσο υπαίθριος όπως κάποτε. Η αρένα είναι παντού πλέον και κυρίως στην οθόνη σου. Όπως βλέπουμε εδώ και χρόνια στις αμερικανικές σειρές και ταινίες, για να στηθεί ένα τέτοιο πολιτικό event δεν απαιτούνται παρά μόνο ένα μικρόφωνο και μια κάμερα.

Το κοινό δεν είναι απαραίτητο, όπως φάνηκε άλλωστε και από τον λίγο σχετικά κόσμο που παρακολούθησε με ήπιο ενθουσιασμό αλλά και με βλέμματα απορίας, υποθέτει κανείς, τον κ. Κασσελάκη να παρουσιάζει στη γιγαντοοθόνη της εκδήλωσης ένα excel με τα περιουσιακά του στοιχεία.

«Σας καταθέτω σήμερα την πιο βαθιά μου αλήθεια», δήλωσε, αναπτύσσοντας για μια ακόμη φορά ένα είδος μεσσιανικού λόγου στον οποίο δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει εξασκηθεί ή αν του βγαίνει φυσιολογικά. Δεν είναι ξεκάθαρο επίσης και το εξής: Είναι αξιέπαινος ως αυτοδημιούργητος ή ως προνομιούχος με χρυσή καρδιά; Κάθε τόσο μοιάζει να αλλάζει το αφήγημα. 

Μερικά χαρακτηριστικά αποφθέγματα από το Κατά Στέφανον Ευαγγέλιο, όπως ακούστηκαν στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη: «Σάρκα από τη σάρκα σας είμαι», «Ήρθα με μισά ελληνικά αλλά ολόκληρη ψυχή», «Ήμουν ένα δέντρο που ζούσε χωρίς τις ρίζες του, οι ρίζες μου ήταν πάντα εδώ», «Η ζωή μου είναι γεμάτη ρωγμές, κορυφώσεις και μεγάλες πτώσεις», «Ήμουν τυχερός, βίωσα έντονα και τον ουρανό και τον γκρεμό…».

Πώς να φλερτάρεις με το βιωματικό cringe χωρίς να του παραδίνεσαι ολοκληρωτικά: αυτό είναι ίσως που με ελκύει τελικά περισσότερο στον –αχαρτογράφητο ακόμα– κόσμο του Στέφανου Κασσελάκη, πέρα από το πόσο εντυπωσιακά αεικίνητος και πανταχού παρών ο ίδιος εμφανίζεται – από τα Ιεροσόλυμα και τη Δυτική Όχθη (μπράβο του, σε κάθε περίπτωση, που πήγε) μέχρι τον τελικό του Conference League στην ΟΠΑΠ Arena. Δεν το λέω ειρωνικά. Η υπερ-έκθεση λειτουργεί, όποιος πιστεύει το αντίθετο πλανάται πλάνη οικτρά.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Daily / Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Με μια λύπη παραπάνω πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μάλκολμ-Τζαμάλ Γουόρνερ, του «γιου» του Μπιλ Κόσμπι στην πιο διάσημη παγκοσμίως οικογενειακή σειρά της δεκαετίας του ’80, με τον οποίον μεγαλώσαμε συγχρόνως κάποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Daily / Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Το βιβλίο είναι ανάγνωσμα, είναι αναψυχή, αλλά μπορεί να είναι και μια προέκταση του κατόχου του, ένα στοιχείο και ένα αξεσουάρ που υποδηλώνει την «ταυτότητα» ή την «φυλή» του ατόμου που το διαβάζει (ή το περιφέρει νωχελικά στις διακοπές).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ