Όσοι «γυαλίζουν» τις μπαγκέτες τους για το Ηρώδειο

Μεγάλοι μαέστροι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Το φεστιβάλ υποδέχεται τις επόμενες εβδομάδες στο Ηρώδειο καταξιωμένους αρχιμουσικούς αλλά και νέες, ορμητικές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν ήδη.
0

Αν θέλαμε να μιλήσουμε με οπαδικούς όρους, θα λέγαμε πως η κλασική μουσική παίρνει φέτος τη ρεβάνς στο Ηρώδειο. Όχι ότι μας έλειψαν οι σταρ του είδους τα προηγούμενα χρόνια αλλά, όπως και να το κάνουμε, επιτυγχάνοντας μια πολύ ελκυστική ισορροπία μεταξύ του χθες και του αύριο του χώρου, το φεστιβάλ υποδέχεται τις επόμενες εβδομάδες στο Ηρώδειο καταξιωμένους αρχιμουσικούς αλλά και νέες, ορμητικές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν ήδη. Από την εμπειρία, την ταχύτητα, το σθένος, την αγάπη και την ευαισθησία τους θα εξαρτηθεί το πώς θα ακούσουμε φέτος το καλοκαίρι τα μεγάλα έργα της κλασικής μουσικής. 

Για το Ηρώδειο, λοιπόν, «γυαλίζουν» τις μπαγκέτες τους ο Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι που θα διευθύνει την αστραφτερή Philharmonia Orchestra, ο Λουκάς Καρυτινός και ο διάσημος Αμερικανοεσθονός Νέεμε Γιάρβι που θα ανέβουν στο πόντιουμ για τις δύο συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο αστέρας Σάιμον Ρατλ που έρχεται με τον τελευταίο του «έρωτα», όπως αποκαλεί την Chamber Orchestra of Europe, και, φυσικά, ο Βασίλης Χριστόπουλος που ανέλαβε προσφάτως τη Φιλαρμονική του Γκρατς και θέλει να μας τη συστήσει. 

ΣΑΝΤΟΥ-ΜΑΤΙΑΣ ΡΟΟΥΒΑΛΙ - PHILHARMONIA ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Μεγάλοι μαέστροι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Ο Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι θα διευθύνει την αστραφτερή Philharmonia Orchestra του Λονδίνου.

Ένα ακόμα παιδί-θαύμα που το 2021, σε ηλικία μόλις 35 ετών, ανέλαβε μια θέση από την οποία έχουν περάσει στο παρελθόν θρύλοι αρχιμουσικοί όπως ο Τοσκανίνι, ο Φουρτβένγκλερ, ο Κάραγιαν και ο Μούτι. Μιλάμε για τον Φινλανδό Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι, επικεφαλής μίας από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, της Philharmonia του Λονδίνου, με την οποία έρχεται στις 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο, παρουσιάζοντας έργα Γκλίνκα, Στραβίνσκι και Τσαϊκόφσκι.

Tρια χρόνια τώρα είναι σε μία από τις πιο φημισμένες ορχήστρες της Ευρώπης –ιδρύθηκε το 1945– και έχει αφήσει ήδη το στίγμα του. Έχει διευθύνει μια ευρεία γκάμα συνθέσεων από υπερπαραγωγές των Στράους και Ραχμάνινοφ μέχρι λιγότερο γνωστά έργα των συμπατριωτών του, Σιμπέλιους και Λίντμπεργκ, έχει κυκλοφορήσει τις πρώτες τους κοινές ηχογραφήσεις και έχει απολαύσει τα κολακευτικά σχόλια για το ντεμπούτο τους στο BBC Proms το καλοκαίρι του 2022. Ενίοτε, όταν βρίσκει χρόνο, θυμάται τα παλιά (ξεκίνησε ως περκασιονίστας) και παίζει με τους σολίστες του τμήματος κρουστών της ορχήστρας!

Όταν δεν διευθύνει, του Ρόουβαλι του αρέσει να κάνει διαλογισμό, να περπατά στα δάση και να πηγαίνει για κυνήγι, να χαλαρώνει στη σάουνα και να κάνει όνειρα, μεταξύ άλλων ότι κάποτε θα παίξει με τους Rolling Stones.

Προφανώς, αυτό που περιμένουμε όλοι από τη συναυλία του στο Ηρώδειο είναι να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πώς ο δυναμισμός και η φρέσκια του ματιά θα «συνομιλήσουν» με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της σολίστ του βιολιού Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια, που ως γνήσιο enfant terrible της κλασικής μουσικής φημίζεται για τις αντισυμβατικές και γεμάτες πάθος ερμηνείες της.

ΝΕΕΜΕ ΓΙΑΡΒΙ - ΚΟΑ

Μεγάλοι μαέστροι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Φωτ.: Simon van Boxtel

«Αν ο μαέστρος έχει σωστή τεχνική, μπορεί να σχηματίσει τον ήχο χωρίς να χρησιμοποιήσει λέξεις, μόνο μέσα από τις κινήσεις, ώστε οι μουσικοί να νιώσουν τη μελωδία, να απολαύσουν τη “σχέση” που εξελίσσεται μεταξύ των δύο πλευρών και να αισθανθούν ότι πρόκειται για κάτι όμορφο, δημιουργικό, μαγικό».

Παρόλο που θα παίρναμε όρκο πως ο μαέστρος-θρύλος Νέεμε Γιάρβι αναλύει κάθε λεπτομέρεια της παρτιτούρας, εκείνος μας διαψεύδει, λέγοντας στους «Financial Times» πως του αρέσει να αφήνει κάποια πράγματα στην τύχη και τη μαγεία της στιγμής. Ίσως γιατί η τύχη και η τόλμη, πέρα από το μεγάλο του ταλέντο, καθόρισαν τη ζωή του.

Ο Γιάρβι γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Εσθονία της Σοβιετικής Ένωσης κι έγινε από νωρίς γνωστός για τις ευκαιρίες που έδινε στους συμπατριώτες του συνθέτες. Μεταξύ αυτών και ο Άρβο Περτ, ένα έργο του οποίου, το Credo, στάθηκε η αιτία να μεταναστεύσει ο μαέστρος στις ΗΠΑ. 

Το 1968, ο νόμος στην Εσθονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία απαιτούσε από τους δημιουργούς να καταθέτουν στο Σωματείο Συνθετών, πριν από την πρεμιέρα, όλες τις νέες παρτιτούρες προκειμένου να εγκριθούν. Ο Γιάρβι, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη γραφή του Περτ, και φοβούμενος μην ακυρωθεί η πρεμιέρα, αποφάσισε να παρακάμψει το καθεστώς και να παρουσιάσει τα έργα στο κοινό χωρίς την ευλογία των Σοβιετικών αξιωματούχων. Έτσι, αναγκάστηκε να βρει με την οικογένειά του στέγη στην Αμερική, απ’ όπου ξεκίνησε μια συναρπαστική καριέρα. 

Είναι, λοιπόν, πολλοί οι λόγοι για τους οποίους ανυπομονούμε να ακούσουμε στις 28 Ιουνίου από τον Γιάρβι και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, την πιο ανάγλυφη μουσική έκφραση ουμανισμού, ελευθερίας και συναδέλφωσης των λαών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΚΡΑΤΣ 

Μεγάλοι μαέστροι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Φωτ.: Marija Kanizaj

Ο δικός μας Βασίλης Χριστόπουλος προφανώς διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους μαέστρους του φετινού καλοκαιριού. Σημαντική εγχώρια δύναμη που πάντοτε διακρινόταν στο εξωτερικό, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες νέα θητεία ως κύριος αρχιμουσικός στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Γκρατς, αναλαμβάνοντας έτσι τα ηνία ενός από τα ιστορικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης. 

Μελετηρός, αυστηρός, με αρκετά χιλιόμετρα στα συμφωνικά έργα αλλά και την όπερα, ο Χριστόπουλος είναι από τους μαέστρους που ποτέ δεν πρόδωσε τις προσδοκίες μας. Φέτος το φεστιβάλ θα τον υποδεχτεί στις 4 Ιουλίου με την ορχήστρα «του» και την εκρηκτική πιανίστρια Αλεξία Μουζά.

Τα έργα του προγράμματος που έχουν επιλέξει συνδέονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τη μουσική παράδοση της Βιέννης. Θα ακούσουμε την απολαυστική Εισαγωγή από τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους, το διάσημο και αγαπημένο Κοντσέρτο αρ. 23 σε λα μείζονα για πιάνο και ορχήστρα του Μότσαρτ και ένα έργο-ορόσημο του ύστερου μουσικού ρομαντισμού, την Πρώτη Συμφωνία του Μάλερ, το έργο με το οποίο ο συνθέτης ξεκίνησε το ταξίδι του στον συμφωνικό κόσμο. Η λεγόμενη και Τιτάνια Συμφωνία είναι μια παρτιτούρα όπου ο συνθέτης συνταίριαξε τις παιδικές μνήμες, τα ρομαντικά συναισθήματα, τον θάνατο, τους ήχους, τα στοιχεία της φύσης και, φυσικά, τον έρωτα. 

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 

Μεγάλοι μαέστροι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
«Αν σήμερα ξαναγεννιόμουν, το ίδιο θα έκανα, γιατί, όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα τίποτα ομορφότερο από αυτήν τη δουλειά»

«Θυμάμαι, όταν σπούδαζα στο Βερολίνο, ο καθηγητής μάς απέτρεπε να ασχοληθούμε με την όπερα, λέγοντας: “Μην καταδεχτείτε ποτέ να διευθύνετε μέσα στο υπόγειο”. Μου έμεινε μάλλον απωθημένο έκτοτε. Θα έλεγα ότι η καριέρα μου περιγράφεται με μια φράση: “Η καρδιά μου ανήκει στην όπερα και το πνεύμα μου στη συμφωνική ορχήστρα”».

Η ίδια φράση θα μπορούσε να περιγράψει και το φετινό καλοκαίρι του Λουκά Καρυτινού καθώς την 1η Ιουνίου εγκαινιάζει το Ηρώδειο, διευθύνοντας την Τόσκα του Πουτσίνι (σε παραγωγή Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα), και σχεδόν έναν μήνα μετά (12 Ιουλίου) υποδέχεται με την ΚΟΑ την εκρηκτική Γεωργιανή σούπερ σταρ του πιάνου Κάτια Μπουνιατισβίλι που θα ερμηνεύσει το δημοφιλέστερο ίσως κοντσέρτο για πιάνο όλων των εποχών, το Πρώτο του Τσαϊκόφσκι. Την ίδια βραδιά η ορχήστρα θα αναμετρηθεί με το εντυπωσιακό συμφωνικό έργο του Ούγγρου πρωτοπόρου Μπέλα Μπάρτοκ, το περίφημο Κοντσέρτο του για ορχήστρα.

«Όταν ανεβαίνω στο πόντιουμ, ξεχνάω τα πάντα. Από πολύ μικρός κατάλαβα ότι ανήκω στη μουσική, όταν έτυχε να περάσει από τη γειτονιά μου μια μπάντα. Τα μάτια μου καρφώθηκαν στον μαέστρο. Είχα την αίσθηση ότι όλες αυτές οι μελωδίες και αρμονίες που έβγαιναν προέρχονταν από τα χέρια αυτού του κυρίου. Έκανα αυτόν τον συνειρμό και έκτοτε αποφάσισα ότι ήθελα να βρεθώ στη θέση του. Αν σήμερα ξαναγεννιόμουν, το ίδιο θα έκανα, γιατί, όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα τίποτα ομορφότερο από αυτήν τη δουλειά», λέει ο Λουκάς Καρυτινός, επικεφαλής της κορυφαίας ορχήστρας της χώρας αλλά και μαέστρος με τεράστια εμπειρία από το Ηρώδειο. 

Συμπτωματικά, η πρώτη του συναυλία στον χώρο ήταν διευθύνοντας, και τότε, Τόσκα, με πρωταγωνιστές τους Μαρίνα Κρίλοβιτς και Κώστα Πασχάλη. «Ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου! Η Ακρόπολη από ψηλά, το επιβλητικό Ηρώδειο, οι πρωταγωνιστές-ινδάλματα, οι κερκίδες γεμάτες ενθουσιασμένο κόσμο. Το συναίσθημα δεν αναλύεται με λόγια. Βιώνεται και εκπέμπει ευτυχία».

ΣΑΪΜΟΝ ΡΑΤΛ - CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPE

Μεγάλοι μαέστροι στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Φωτ.: Oliver Helbig

Τι να πεις για τον Σάιμον Ρατλ, που δεν έχει γραφτεί; Και πώς να μιλήσεις για έναν σταρ του πόντιουμ σε λίγες γραμμές; Αδύνατο. Αρκεί να θυμηθούμε τις ορχήστρες από τις οποίες πέρασε (Συμφωνική Ορχήστρα του Μπέρμιγχαμ, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, Συμφωνική  της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας), να ανακαλέσουμε τις 100 και πλέον ηχογραφήσεις του (με κορυφαίες αυτές στα έργα του Μάλερ, του Σένμπεργκ και των συνθετών της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης) ή να σκεφτούμε πόσους αγώνες έχει δώσει για το μουσικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όποια χώρα κι αν εργάστηκε.

Γεννημένος στο Λίβερπουλ το 1955, αυτή η τεράστια προσωπικότητα της μουσικής έρχεται στο Ηρώδειο στις 30 Ιουνίου με την πολυβραβευμένη Chamber Orchestra of Europe, ένα σύνολο που εδώ και δεκαετίες έχει κατακτήσει την κορυφή χάρη στον ξεχωριστό ήχο και τις καθηλωτικές ερμηνείες της. 

Ο Ρατλ, που δεν χορταίνει να ανακαλύπτει νέα μουσικά σχήματα και ήχους, δηλώνει πραγματικά ερωτευμένος με την ορχήστρα, εξού και όχι μόνο συνεργάζονται για τρίτη φορά, αλλά φέτος το καλοκαίρι θα περιοδεύσουν μαζί στις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης. 

Σολίστ στην αθηναϊκή τους βραδιά με τα συνταρακτικά Πέντε τραγούδια σε ποίηση Φρ. Ρίκερτ του Γκούσταβ Μάλερ θα είναι η διάσημη μεσόφωνος Μαγκνταλένα Κοζενά (σύζυγος του Ρατλ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα Πέντε ουγγρικά δημοτικά τραγούδια του Μπέλα Μπάρτοκ και το Σκέρτσο Καπριτσιόζο έργο 66 του Αντονίν Ντβόρζακ, ενώ ολοκληρώνεται με ένα απαράμιλλο αριστούργημα, τη «Μεγάλη» Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα του Φραντς Σούμπερτ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TETAΡΤΗ 08/02-Ο «Ήρωας» του Στράους ήταν πάντα ο εαυτός του

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο «Ήρωας» του Στράους ήταν πάντα ο εαυτός του

Με αφορμή το συμφωνικό ποίημα «Η ζωή ενός Ήρωα» του Στράους, η Ματούλα Κουστένη αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του, περιγράφει τις αγωνίες, τις αποτυχίες και τον μεγάλο έρωτα για την αντισυμβατική -και κατά πολύ νεότερη- σύζυγό του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Η σύγχρονη δημιουργία στην όπερα

Θέατρο / Η σύγχρονη δημιουργία στην όπερα

Πέντε νέοι Έλληνες συνθέτες (Μιχάλης Παρασκάκης, Κορνήλιος Σελαμσής, Γιώργος Δούσης, Ζήσης Σέγκλιας, Σπύρος Καλλιβωκάς) μιλούν για τις όπερες που έγραψαν και παρουσίασαν στη Λυρική και για το πόσο τα έργα τους επικοινώνησαν με το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Μουσική / O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές μίλησε στη LiFO λίγο πριν αποσυρθεί από το τραγούδι. Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αναδημοσιεύουμε μια σπάνια συνέντευξη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Μουσική / Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Το «For those dancing alone in their apartment» είναι ένα μουσικό πείραμα για όσα άτομα ψάχνουν ευκαιρία να ξεφύγουν, χορεύοντας μόνα στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο, ανάλογα με τη διάθεσή τους και για όσο το επιθυμούν.
M. HULOT
Ody Icons Περφόρμερ, μουσικός, δραματουργός, συνθέτης 

Οι Αθηναίοι / Ody Icons: «Δεν γίνεται να μη διεκδικήσεις τον χώρο που σου αναλογεί»

Περφόρμερ, μουσικός. Μεγάλωσε σε περιβάλλον που αγαπούσε την Ανατολή, ήταν λαϊκό και καθόλου εστέτ, κι αυτό επηρέασε τη μουσική του. Γι' αυτό δεν καταλαβαίνει τι εννοούν στην Ελλάδα όταν τον ρωτούν «γιατί τόσο τουμπερλέκι;». Ο Ody Icons αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Σεμίνα Διγενή / Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ της Σεμίνας Διγενή για τον αγνό πρίγκηπα του rock and roll. Ακούγονται:  Δημήτρης Πουλικάκος, Μελίνα Σιδηροπούλου,  Δήμητρα Γαλάνη, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Αγγελάκας κ.α.
THE LIFO TEAM
Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Μουσική / Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Σιχαίνονται τις πελατειακές σχέσεις, είναι unapologetic, αγαπούν τα συμπεριληπτικά dancefloors, αδιαφορούν για τον αλγόριθμο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πολύ ανταγωνιστική σκηνή. 7 νέοι λόκαλ DJs μιλούν στη LifO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιώργος Χατζηνάσιος

Μουσική / Γιώργος Χατζηνάσιος: «Ότι τι; Είναι ηλίθιοι όσοι ακούνε ελαφρολαϊκά;»

Έγινε συνθέτης για να μπορέσει να παντρευτεί τη γυναίκα του. Πιστεύει πως όποιος λέξη «ελαφρός» είναι απαίσια. Πρόλαβε την εποχή που τους τραγουδιστές τούς καταλάβαινες από τον ήχο της φωνής τους - τώρα δεν τους ξεχωρίζει. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral χορευτικά πάρτι της χρονιάς

Μουσική / Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral πάρτι της χρονιάς

Η Βάσω Καζαντζίδου και η Μαρινέλα Αμπντουραχμάνι γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα αθηναϊκό κλαμπ. Δύο χρόνια μετά, αυτή η συνάντηση γέννησε ένα από τα πιο δημοφιλή mobile queer events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Τριπλό Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τρεις λαμπερούς σολίστ: ο Μαξίμ Βενγκέροφ, ο Στίβεν Ίσερλις και η Θεοδοσία Ντόκου ενώνονται υπό την μπαγκέτα του Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
MARCEL DETTMANN INTERVIEW

Μουσική / Marcel Dettmann: «Η τέκνο δεν γεννήθηκε για VIP τραπέζια»

Ένας από τους επιδραστικότερους εκπροσώπους της τέκνο, λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή του στο Ωδείο Αθηνών, μιλάει για την αγαπημένη του μουσική ως έναν τρόπο να σχετίζεται με τον κόσμο και την πολιτική του nightlife.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τίνα Τέρνερ (1939-2023): Ένας αληθινός θρύλος

Μουσική / Τίνα Τέρνερ: «Ούτε ένας δεν με αγάπησε στη ζωή μου, ούτε καν ο πατέρας και η μάνα μου»

Παρ’ όλες τις επιτυχίες και τις εκρηκτικές εμφανίσεις, η Τίνα Τέρνερ έζησε τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής της με μοναξιά, κακοποίηση και στερημένη από αγάπη. Ο τρόπος που άφησε πίσω της τον τρόμο και την ενδοοικογενειακή βία και έγινε σύμβολο τόλμης και περηφάνιας και η πορεία της προς τη σαρωτική επιτυχία είναι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.
M. HULOT
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Οι Αθηναίοι / Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Η καριέρα της μετράει πάνω από μισό αιώνα. Αν και έχει να βγάλει δίσκο από το 1983, τα τραγούδια που ηχογράφησε μέσα σε μια δεκαετία έχουν απήχηση σήμερα σε 17χρονα παιδιά, κι αυτό την κάνει να νιώθει έφηβη. Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ