Ποιο ήταν το κοινωνικό-εκπαιδευτικό background του περίφημου ρομαντικού Ρίχαρντ Στράους; Του συνθέτη που θεωρήθηκε ο σπουδαιότερος του πρώτου μισού του 20ού αιώνα; Του καλοσπουδαγμένου δημιουργού που επηρεάστηκε και εμπνεύστηκε βαθιά από τον Νίτσε, τον Σοπενχάουρ και τον Γκαίτε; 

 

Με αφορμή το συμφωνικό ποίημα «Η ζωή ενός Ήρωα» του Στράους, η Ματούλα Κουστένη αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του, περιγράφει τις αγωνίες, τις αποτυχίες και τον μεγάλο έρωτα για την αντισυμβατική -και κατά πολύ νεότερη- σύζυγό του. Ακόμα αναφέρονται οι λάθος πολιτικές του επιλογές, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφείται το συντηρητικό καλλιτεχνικό κατεστημένο της εποχής. Ένα κατεστημένο που σόκαραν τα εικονοκλαστικά συμφωνικά έργα του Στράους. 

 

Παράλληλα, η Ματούλα Κουστένη βουτά στα μυστικά του συναρπαστικού μουσικού είδους που λέγεται συμφωνικό ποίημα, με όχημα το οποίο περιγράφονται τα συναισθήματα, η πορεία, οι φόβοι, τα πάθη κι οι αγώνες του Ήρωα που, όπως θα διαπιστώσουμε, δεν είναι παρά ο ίδιος ο Στράους.

 

Έρευνα: Τίτος Γουβέλης, Μανώλης Λορέντζος

Κείμενο-Επεξεργασία: Ματούλα Κουστένη

Μουσική Επιμέλεια: Τίτος Γουβέλης

Ηχογράφηση Antart Studios: Παναγιώτης Χούντας 

Μίξη: Παναγιώτης Χούντας

Οργάνωση Παραγωγής: Άντζελα Τσιφτσή

Μια συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη LiFO

 

O Ραχμάνινοφ του Πλετνιόφ

Πολλές φορές η ρωσική μουσική –και ιδίως αυτή του Ραχμάνινοφ– συνδυάζει ένα επίστρωμα νηφάλιας εγκεφαλικότητας με ένα περιεχόμενο πηγαίου και παράφορου πάθους. Λίγοι μουσικοί έχουν κατορθώσει να αναδείξουν αυτή την ιδιότυπη συνύπαρξη με τόση επιτυχία, όσο ο πιανίστας και αρχιμουσικός Μιχαήλ Πλετνιόφ, που με το εκλεπτυσμένο γούστο και την ατσάλινη δεξιοτεχνία του έχει υπάρξει ένας από τους ιδανικότερους ερμηνευτές της Ραψωδίας του Ραχμάνινοφ. Στη συνέχεια, ο Λουκάς Καρυτινός ηγείται της ερμηνείας του κολοσσιαίου συμφωνικού ποιήματος του Στράους, που με πληθωρικά ορχηστρικά ηχοχρώματα πραγματεύεται τον ίδιο του τον εαυτό, τα όνειρα, τις συγκρούσεις και τους θριάμβους του.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία εδώ.

www