Πολιτικός διάλογος με ξεπερασμένους όρους και παλιά διλήμματα

Πολιτικός διάλογος με ξεπερασμένους όρους και παλιά διλήμματα Facebook Twitter
«Ένας άνθρωπος της προνομιούχας τάξης, που επιδεικνύει τον πολυτελή του βίο, όπως και ο Τραμπ, και απευθύνεται στους “απόκληρους” με αντισυστημικό, καταγγελτικό λόγο», λέει στέλεχος της αντιπολίτευσης που διακρίνει ακόμα και στοιχεία συνωμοσιολογίας και QAnon στον λόγο του. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΜIA AΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ για τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2019-2023, ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ήταν ο έντονα καταγγελτικός λόγος που δεν συνοδευόταν από ουσιαστικές και επεξεργασμένες φιλολαϊκές προγραμματικές προτάσεις ούτε και από μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξελιχθεί σε ένα κόμμα αρχηγικό με όλο και πιο ξεθωριασμένη την αριστερή του ταυτότητα και τα πολιτικά του χαρακτηριστικά· ένα κόμμα που ενσωμάτωσε τους ΑΝ.ΕΛ. και χώρεσε τους «Αντώναρους».

Ακόμα και πολλά στελέχη του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν, παραδέχονται σήμερα ότι, εάν το κόμμα τους δεν είχε μεταλλαχθεί ήδη από τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια πορεία όπου οι αριστεροί ψηφοφόροι εγκατέλειπαν και παρέμεναν οι «αντισυστημικοί» και οι πιο απολίτικοι, ποτέ δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρός του κάποιος σαν τον Κασσελάκη. «Ο Αλέξης Τσίπρας καλλιέργησε αυτό το έδαφος και άλλαξε τη βάση των ψηφοφόρων του κόμματος, με συνέπεια να μπορεί να σταθεί κάποιος σαν τον Κασσελάκη που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αριστερά ούτε καν με την πολιτική» αναφέρει, με μια δόση αυτοκριτικής, επειδή θεωρεί ότι δεν το αντιλήφθηκαν εγκαίρως, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά ότι οι παλιοί αριστεροί που παραμένουν είναι εγκλωβισμένοι και κάνουν υπομονή μέχρι τις ευρωεκλογές.

Το ίδιο πάνω-κάτω έχει συστήσει άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας σε στελέχη με τα οποία έχει μιλήσει, καθώς όλοι αυτοί νιώθουν ότι «έμπλεξαν». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει εξομολογηθεί σε αρκετούς ότι μετρά και ζυγίζει πλέον κάθε κουβέντα που λέει στον Κασσελάκη όταν αυτός του τηλεφωνεί, καθώς δεν τον εμπιστεύεται και ανησυχεί πως οτιδήποτε από αυτά που θα ειπωθούν θα μπορούσε να βγει και να τα αποκαλύψει δημοσίως. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται στο πιο απολίτικο εκλογικό κοινό που μετακινείται με ευκολία και του αρέσουν οι κραυγές και ο «αντισυστημικός» λόγος, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό μέγεθος στην Ελλάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν μπορεί να απευθυνθεί στην αριστερά για αντικειμενικούς λόγους, συνεχίζει τη συνταγή που οδήγησε στη συρρίκνωση και το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023. Δηλαδή, τον σκληρά καταγγελτικό λόγο χωρίς επεξεργασμένο πολιτικό σχέδιο, αλλά με «διαπιστώσεις καφενείου», όπως τον κατηγορούν τα στελέχη που κάνουν «υπομονή». 

Η πολιτική Κασσελάκη είναι να συναντά κάθε διαμαρτυρόμενο και να του λέει ότι έχει δίκιο και αυτός θα τα διορθώσει όλα. Πώς θα τα διορθώσει όμως; Το 15% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις –αν το πιάσει– δεν του επιτρέπει ούτε να ονειρευτεί ότι μπορεί να κυβερνήσει, ενώ δεν θέλει να συνεργαστεί ούτε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που τον λέει «εκβιαζόμενο», ούτε με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, που τους αποκαλεί «αποστάτες». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται στο πιο απολίτικο εκλογικό κοινό που μετακινείται με ευκολία και του αρέσουν οι κραυγές και ο «αντισυστημικός» λόγος, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό μέγεθος στην Ελλάδα. Βέβαια, όπως επισημαίνουν πολλοί, δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε άλλο κοινό, καθώς δεν διαθέτει την πολιτική παιδεία, τον πολιτικό λόγο, την εμπειρία και την προετοιμασία για το πιο πολιτικά σκεπτόμενο και απαιτητικό κοινό. 

Οι ψηφοφόροι στους οποίους απευθύνεται είναι όντως πολλοί στην Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι μοιρασμένοι σε πολλά κόμματα. Ο ανταγωνισμός για την «αντισυστημική» ψήφο είναι μεγάλος και οι διεκδικητές πολλοί. Δεν παίζει μόνος του μπάλα σε αυτό το γήπεδο, αλλά δεν υπάρχει και άλλο στο οποίο μπορεί να παίξει. Οπότε προσπαθεί, βγάζοντας μεγαλύτερες κραυγές από τους υπόλοιπους, να κερδίσει αντισυστημικούς και διαμαρτυρόμενους ψηφοφόρους. Βάσει αυτής της συνταγής παρουσιάζει τον εαυτό του ως διωκόμενο από τα συστημικά ΜΜΕ, ενώ αυτά τον προβάλλουν καθημερινά, και δίνει αμέτρητες συνεντεύξεις σε όλους τους συστημικούς δημοσιογράφους και τα μέσα που καταγγέλλει. 

Πολιτικός διάλογος με ξεπερασμένους όρους και παλιά διλήμματα Facebook Twitter
Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά όλο και περισσότεροι τελευταία, απογοητευμένοι από τις επιδόσεις των κομμάτων τους, διαπιστώνουν ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να πάει πολύ πιο ψηλά. Φωτ.: Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, θεωρεί ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει ο Κασσελάκης, ότι δηλαδή τα ΜΜΕ τον υπερπροβάλλουν επειδή η κυβέρνηση τον προτιμά για αντίπαλο. Τα στελέχη της Νέας Αριστερά, πρώτα απ’ όλους, αναφέρθηκαν στα τραμπικά χαρακτηριστικά του, κάτι που πλέον συμμερίζονται όλο και περισσότεροι στην αριστερά, ενώ αρκετοί φιλελεύθεροι χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τραμπική αριστερά». «Ένας άνθρωπος της προνομιούχας τάξης, που επιδεικνύει τον πολυτελή του βίο, όπως και ο Τραμπ, και απευθύνεται στους “απόκληρους” με αντισυστημικό, καταγγελτικό λόγο», λέει στέλεχος της αντιπολίτευσης που διακρίνει ακόμα και στοιχεία συνωμοσιολογίας και QAnon στον λόγο του. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά όλο και περισσότεροι τελευταία, απογοητευμένοι από τις επιδόσεις των κομμάτων τους, διαπιστώνουν ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να πάει πολύ πιο ψηλά. Γι’ αυτό έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ιδέα της σύμπραξης, για την προώθηση της οποίας όμως όλοι τους θεωρούν τον Κασσελάκη ως εμπόδιο. Αυτή η συζήτηση για την ώρα παραμένει θεωρητική και δεν περιλαμβάνει κάποιο σχέδιο δράσης. Τα πολιτικά στελέχη που πρωτοστατούν θα περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μετά θα σχεδιάσουν αναλόγως. 

Στο μεταξύ, ο δημόσιος διάλογος, αντί να αφορά το μέλλον, γίνεται με όρους παρελθόντος. Η Νέα Δημοκρατία θέτει ως ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα, παρότι αυτό είναι ένα παλιό δίλημμα, καθώς η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέσυρε αυτές τις μέρες μέχρι και τα εμβόλια για να κάνει αντιπολίτευση.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ