Κάλπες διαμαρτυρίας

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Facebook Twitter
Σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές άλλο κόμμα από αυτό που επέλεξε πέρσι στις εθνικές εκλογές και αυτό είναι μια καμπάνα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία από τον Γιάννη Στουρνάρα τη Δευτέρα λειτούργησε και ως υπενθύμιση της πραγματικότητας, εν όψει της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά και όλοι οι πολιτικοί παρουσιάζουν τις δικές τους μαγικές εικόνες για τη χώρα.  

Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για πρόοδο της οικονομίας αλλά και για κινδύνους. Τις εντυπώσεις έκλεψαν όμως τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που επιβεβαιώνουν το πάρτι αισχροκέρδειας το οποίο είχε στηθεί με πρόσχημα την παγκόσμια κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό της ασύδοτης απληστίας σε βάρος των καταναλωτών είναι ότι ο ρυθμός μεταβολής των περιθωρίων κέρδους στη βιομηχανία διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, φθάνοντας στο 19,5% το 2022, από 1,5% που ήταν το 2020.

Τα προβλήματα της κυβέρνησης δεν λύνονται μέσα σε δύο μήνες, γι’ αυτό και προσπαθούν να τα σκεπάσουν μέχρι τις ευρωεκλογές. 

Το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο αποδεικνύεται και από την Τράπεζα της Ελλάδος πλέον ότι προέρχεται εν πολλοίς από την αισχροκέρδεια, δεν είναι τυχαία το εντονότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες. Είναι όμως και αυτό που κάνει την κυβέρνηση να φαίνεται αναποτελεσματική, καθώς οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα έχουν καταφέρει καλύτερα. 

Κάλπες διαμαρτυρίας Facebook Twitter
Το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο αποδεικνύεται και από την Τράπεζα της Ελλάδος πλέον ότι προέρχεται εν πολλοίς από την αισχροκέρδεια, δεν είναι τυχαία το εντονότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες. Πηγή: ALCO για τον Alpha

Κάλπη διαμαρτυρίας για το ένα τρίτο

Τα προβλήματα της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν λύνονται μέσα σε δύο μήνες, γι’ αυτό και προσπαθούν να τα σκεπάσουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας εν όψει ευρωεκλογών, όμως, είναι πιο συγκεκριμένα. 

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα συσπείρωσης που έχει, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, γι’ αυτό και οι στοχευμένες περιοδείες εκεί. Σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές άλλο κόμμα από αυτό που επέλεξε πέρσι στις εθνικές εκλογές και αυτό είναι μια καμπάνα. Δεν αφορά όμως μόνο τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Άλλο κόμμα θα ψηφίσουν και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για να στείλουν και αυτοί μήνυμα στις ηγεσίες τους, καθώς πολλοί βλέπουν τις εκλογές του Ιουνίου ως ευκαιρία διαμαρτυρίας, χωρίς να αισθάνονται ότι διακινδυνεύουν κάτι. 

Καχυποψία και αλαζονεία

Κάλπες διαμαρτυρίας Facebook Twitter
Η πλειοψηφία διαπιστώνει αλαζονική συμπεριφορά από την κυβέρνηση, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση. Πηγή: ALCO για τον Alpha

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν και αυτές πως η κοινή γνώμη πιστεύει ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και δεν έχει πειστεί από την κυβέρνηση και τις όποιες απαντήσεις της. Επίσης, η πλειοψηφία διαπιστώνει αλαζονική συμπεριφορά από την κυβέρνηση, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση, αλλά αυτή δεν το αποδέχεται. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αναπτύσσει κάποια δυναμική, οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας που υποχωρεί, όμως, είναι αρκετές για να μειώσουν τη διαφορά των δύο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ξανά ότι «δεν είναι ώρα ούτε για παράπονα, ούτε για άστοχες διαφοροποιήσεις, ούτε για κριτική σε επιμέρους θέματα», αλλά αυτές οι νουθεσίες είναι αμφίβολο αν πιάνουν τόπο. 

Το ρίσκο της συνάντησης με τον Ερντογάν

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διά των συνεργατών του προετοιμάζει και τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στην Άγκυρα, και η επίσκεψη αυτή έχει κάποιο αυξημένο ρίσκο τη συγκεκριμένη περίοδο. Δεδομένου του απρόβλεπτου (αλλά όχι αυθόρμητου) χαρακτήρα του Ερντογάν, δεν αποκλείεται να ξεφύγει (όπως έκανε με τον Γερμανό καγκελάριο) και να δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς και προφανώς οι συνεργάτες του έχουν φροντίσει να υπάρχουν εγγυήσεις.  

Ο Κασσελάκης ζητάει να «ξαναζυγιστούν» όλοι. Ο Ανδρουλάκης ανακαλύπτει το ΤιkTok

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που παλεύει για να διατηρήσει τα χαμηλά ποσοστά που πήρε το κόμμα με τον Τσίπρα στις εθνικές εκλογές και να μην πέσει πιο κάτω, βρήκε καλή ιδέα να ζητήσει εκλογές, παρότι δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από τις προηγούμενες και δεν διαθέτει κάποια πρόταση για μια άλλη κυβέρνηση. Με τον Ανδρουλάκη είναι στα μαχαίρια και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς τα αποκαλούν αποστάτες. Τότε γιατί θέλει εκλογές, αφού δεν μπορεί να τις κερδίσει και ούτε διαθέτει κάποια πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης; 

Επειδή, όπως έγραψε στο άρθρο του στην «Καθημερινή», έχουν προκύψει «νέα δεδομένα και στοιχεία τα οποία καλούν την κυβέρνηση να ξαναμετρηθεί». Αλλά όχι μόνο η κυβέρνηση, όπως είπε. «Θα πρέπει να ζυγιστούμε όλοι από την αρχή». 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εξήγησε ότι όταν μιλάνε για ανατροπή στις ευρωεκλογές, δεν εννοούν ότι θα πέσει η κυβέρνηση ή ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι το πρώτο κόμμα. «Θεωρούμε όμως ότι θα είμαστε η πρώτη προοδευτική δύναμη, δηλαδή θα είμαστε το δεύτερο κόμμα και η κυβέρνηση θα έχει τέτοια φθορά που θα υπάρξει ανατροπή στην πολιτική εικόνα. Εξ αυτού του λόγου ζητάμε και τις εκλογές», ξεκαθάρισε.

Φυσικά περί μάχης εντυπώσεων πρόκειται, αφού η πρόταση για νέες εθνικές εκλογές προκειμένου «να ξαναζυγιστούν όλοι» δεν έχει καμία τύχη, και ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κανείς εκτός από τον πρόεδρό του, ο οποίος επιθυμεί να μπει στη Βουλή, που να τις θέλει. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θέλει να του πάρει οπωσδήποτε τη δεύτερη θέση, αποφάσισε να ασχοληθεί και αυτός με την επικοινωνία του TikTok και την παραγωγή βίντεο με στοιχεία από την προσωπική ζωή και την καθημερινότητά του, εντοπίζοντας προφανώς (και) στα επικοινωνιακά μέσα το πρόβλημα για τη απογοητευτική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ. 

«Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, θα πάρει ισχυρό μήνυμα η Νέα Δημοκρατία και θα σταματήσει να κάνει παρέλαση αλαζονείας, διαφθοράς και συγκάλυψης», υποστηρίζει στις ομιλίες του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιμένει σταθερά στα δύο θέματα που αναδεικνύει: «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις να πληρώσουν και για τα Τέμπη και για τις υποκλοπές», λέει.

Οι μάχες των ευρωεκλογών

Κάλπες διαμαρτυρίας Facebook Twitter
Πηγή: ALCO για τον Alpha

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να μονομαχήσουν για τη δεύτερη θέση, παρότι αυτή δεν θα κάνει τη διαφορά με τα χαμηλά ποσοστά που έχουν, και η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί για να περιορίσει τις βέβαιες απώλειες. Ούτε στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει κάτι αν χάσουν τη δεύτερη θέση, ούτε στην κυβέρνηση αν καταγράψει απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο αρχηγός του κόμματος που θα βρεθεί στην τρίτη θέση θα αμφισβητηθεί την επομένη. Παρομοίως, αν η κυβέρνηση υποστεί μεγάλες απώλειες, θα είναι πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Συζήτηση για τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα δεν έχει αρχίσει ακόμα, ίσως το επόμενο διάστημα, αλλά η κοινή γνώμη δείχνει να ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Επιδιώκει την αποσταθεροποίηση – Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Πολιτική / Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Γιατί ζητά εθνικές εκλογές; Για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές» ανέφερε σε άρθρο του ο Στέφανος Κασσελάκης
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ