«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή»: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις επιχειρήσεις - Τα επιδοτούμενα ποσά και οι προϋποθέσεις

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Από σήμερα οι αιτήσεις - Όσα πρέπει να γνωρίζετε Facebook Twitter
Φωτ.: Pexels
0

Ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 22/2, η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ, που αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών -ακόμη και ατομικών- που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Την προκήρυξη του προγράμματος που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Εξοικονομώ - Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών -ακόμη και ατομικών- που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και έχουν ιδρυθεί μέχρι την 31η.12.2023.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις ενισχύονται με σκοπό την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού. Σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας, αλλά και συστήματα ηλιακής θέρμανσης, αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού επιχειρήσεων κ.λπ. Παράλληλα, καλύπτονται δαπάνες που αφορούν σε σχετικές υπηρεσίες, π.χ. το κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού, ο ενεργειακός έλεγχος, κ.ά.

Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ, με το ποσοστό της αντίστοιχης ενίσχυσης να διαμορφώνεται στο 50% αυτών, δηλαδή μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ, με το ποσοστό της αντίστοιχης ενίσχυσης να φτάνει στο 40% αυτών, δύνανται δηλαδή να λάβουν ενίσχυση, επίσης, μέχρι 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως θα εφαρμοστεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Σκυλακάκης: «Πολλαπλά οφέλη στους δικαιούχους»

«Το “Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις” είναι ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη στους δικαιούχους του. Επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, ακόμη και ατομικές, μπορούν να λάβουν έως 10.000 ευρώ για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικότερου εξοπλισμού. Βελτιώνοντας την ενεργειακή τους απόδοση θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, αφού οι επενδύσεις σε συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας, συστήματα ηλιακής θέρμανσης, κ.λπ., θα οδηγήσουν, σταδιακά, σε μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Και βέβαια το εν λόγω πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα των πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας που λαμβάνουμε, που αποσκοπούν σε ένα πιο αποδοτικό και φιλικότερο προς το περιβάλλον εθνικό σύστημα ενέργειας» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παπαθανάσης: «Έμπρακτη ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

«Με την υπογραφή της Προκήρυξης για την έναρξη της υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις”, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, τη σπουδαιότητα που αποδίδει τόσο στην έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και στην προώθηση της Πράσινης Μετάβασης και της ευρύτερης Προστασίας του Περιβάλλοντος. Με την ίδια σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα συνεχίζουμε την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και την κοινωνία, με την ίδια αξιοπιστία συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM