Σοβαρή αντιπολίτευση

Σοβαρή αντιπολίτευση Facebook Twitter
Το σοβαρό δεν είναι εκ προοιμίου το ήπιο και άνευρο. Ούτε κάτι αναγκαστικά σκληρό και αδιάλλακτο. Παίζεται αλλού, στις ίδιες τις θέσεις και στο πολιτικό σχέδιο. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΡΘΡΑ
 και ποστ που ισχυρίζονται ότι το πολιτικό σύστημα είναι λειψό δίχως μια «σοβαρή αντιπολίτευση». Πίσω από την έκφραση αυτή διαβάζει κανείς διαφορετικά κίνητρα και προθέσεις. Κάποιοι θεωρούν πως μοναδική σοβαρή αντιπολίτευση είναι η κριτική στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων. Σοβαρή αντιπολίτευση γι’ αυτούς θα ήταν ουσιαστικά μια υπό όρους συμπολίτευση και η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου «λογικής πολιτικής» όπου οι αντιθέσεις θα γίνουν απλώς ιδιοσυγκρασιακές αποχρώσεις. Άλλοι, πάλι, λογαριάζουν ως σοβαρή αντιπολίτευση τη συστηματική εναντίωση για την αποδόμηση της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως προς αυτό, θεωρούν ότι όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή στόχος είναι να γίνεις ξανά κυβέρνηση, νομίζεις πως έχεις το ελεύθερο να αξιοποιείς όλα τα μέσα, ορθόδοξα και ανορθόδοξα: παράδειγμα, αυτά τα αφηνιασμένα τρολ για τα οποία τόσος λόγος γίνεται πάλι στο ψυχόδραμα γύρω από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

 Αν όμως έχει ένα νόημα η έκφραση «σοβαρή αντιπολίτευση», αυτό περνάει από κάτι άλλο: από το αν έχει κανείς να πει κάτι διαφορετικό για πέντε-έξι συγκεκριμένα και μεγάλα θέματα του καιρού μας, για να χειραφετηθεί από την «κριτική συμπόρευση» που σιωπά ή αποδέχεται το κύριο πιάτο της κυβερνητικής πορείας. Για να απελευθερωθεί επίσης από την αντιδεξιά των τρολ και της ρηχής εχθροπάθειας. Να μην είναι δηλαδή μια ψευδής αντιπολίτευση, όμηρος των ανώδυνων τόνων, ούτε χώρος πρόθυμος να αποδεχτεί λογικές ισοπεδωτικής καμπάνιας στη βάση της απέχθειας.

Σοβαρή αντιπολίτευση θα ήταν τελικά αυτή που θα εξηγούσε καλά μια πολιτική δύσκολων επιλογών. Χωρίς ρηχούς ριζοσπαστισμούς (που αναλώνονται σε επιθετικές λέξεις) και δίχως ένα άγχος συναίνεσης σε ό,τι θεωρεί «λογική πολιτική» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το σοβαρό δεν είναι εκ προοιμίου το ήπιο και άνευρο. Ούτε κάτι αναγκαστικά σκληρό και αδιάλλακτο. Παίζεται αλλού, στις ίδιες τις θέσεις και στο πολιτικό σχέδιο. Καμιά φορά μπερδεύουμε τη σοβαρότητα με ένα περισπούδαστο ύφος ή με τη θεσμική αβροφροσύνη. Αυτή η τελευταία είναι ουσιαστική διάσταση, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να είναι πολιτική πρόταση. Άλλωστε, μπορεί κανείς να είναι πολιτικά σοβαρός και οι θέσεις του να είναι απαράδεκτες – το ΚΚΕ, ας πούμε, διεκδικεί αυτόν τον ρόλο. 

Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης, και μάλιστα από τα αριστερά, είναι ότι δεν μπορεί πια να καταφεύγει στα γνωστά τεχνάσματα. Για παράδειγμα, όλη η δύναμη πυρός του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κεντροδεξιάς ήταν κάποτε η θεωρία περί φορολογικής εξάντλησης της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε μια αλήθεια η επισήμανση, ιδίως ως προς κάποια συγκεκριμένα μέτρα και τρόπους με τους οποίους επιδιώχθηκε να «στριμωχτούν» τα μεσαία στρώματα για να βρει δημοσιονομικό χώρο η κυβέρνηση Τσίπρα. Το πρόβλημα όμως της φοροδιαφυγής σημαντικού μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πραγματικό και νευραλγικό, ανεξάρτητα από την κοινωνιολογική μας στάση «υπέρ» η «κατά» της μεσαίας τάξης και ανεξάρτητα από την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, τώρα που με κάποια μέτρα (συζητήσιμα) η κεντροδεξιά κυβέρνηση επανέρχεται στο θέμα, δεν μπορεί η αντιπολίτευση να δανείζεται τα περί φοροεπιδρομής που έλεγαν (και συνηθίζουν να λένε) στη φιλελεύθερη κεντροδεξιά. Διότι πολύ απλά το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τις εκατό-διακόσιες οικογένειες της ολιγαρχίας ή με το πέντε τοις εκατό των υπερπλούσιων. Η φαντασίωση μιας Εκάλης που θα πολιορκηθεί σαν άλλη Βαστίλη για να ζήσουν καλύτερα οι οικογένειες στο Περιστέρι είναι επιπέδου πρώιμης Μεταπολίτευσης. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν ούτε από μια φανταστική «δήμευση» των ανώτατων στρωμάτων. Οι νέες κοινωνικές, οικολογικές και επιδιορθωτικές πολιτικές περνούν αναπόφευκτα και από τους «μεσαίους». 

Σοβαρή αντιπολίτευση θα ήταν τελικά αυτή που θα εξηγούσε καλά μια πολιτική δύσκολων επιλογών. Χωρίς ρηχούς ριζοσπαστισμούς (που αναλώνονται σε επιθετικές λέξεις) και δίχως ένα άγχος συναίνεσης σε ό,τι θεωρεί «λογική πολιτική» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σοβαρότητα δεν είναι κάποια εγκεκριμένη ονομασία προέλευσης αλλά μια σχέση με την πολιτική, μια δοκιμασία που απαιτεί και την υποχρέωση να λες όχι – ακόμα και στους δικούς σου και στα κοινά σου. Αυτό άλλωστε θα είναι στο μέλλον η διαφορά του πολιτικού λόγου από τα τρολ και την κούφια εικονοπολιτική. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ