Τη Δευτέρα θα γίνουν πολλά

Τη Δευτέρα θα γίνουν πολλά Facebook Twitter
0

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, συνεδρίασε  σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα των προαπαιτούμενων ενεργειών, για την εκταμίευση του νέου δανείου προς την Ελλάδα.

«Στο ζήτημα των συντάξεων έγινε διεξοδική και έντονη συζήτηση με την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ' ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσό πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ. Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε  στην έκτακτη συνεδρίασή του, τις τελικές αποφάσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών ώστε να λάβει η χώρα το νέο δάνειο, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της ψήφισής τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Έτσι, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να κατατεθεί κατεπείγον νομοσχέδιο για την ψήφιση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις μειώσεις στους μισθούς.

        Επίσης θα κατατεθεί δεύτερο νομοσχέδιο, με επείγοντα χαρακτήρα, για τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

    Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, το υπουργικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την επόμενη Τρίτη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ρυθμίσει εκκρεμότητες του PSI.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που καθορίστηκε, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και στις 11 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί.

    Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Εurogroup, μετα την ενημερωση που έκανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις θετικές συζητήσεις που είχε με την Αγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει θετική διάθεση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δοθεί και το αναπτυξιακό πακέτο, μετά την απόφαση του Εurogroup και την ολοκήρωση του PSI.

Β. Σόιμπλε: "Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες"
   
Τη συμπόνια του προς τον ελληνικό λαό που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο, Κυριακή, στην εφημερίδα Tagesspiegel.

"Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας- και αφήστε με να εκφράσω ακόμη μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τούς έχω- δεν έχει σχέση με τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αναποτελεσματική χρήση των προϋπολογισμών κατά το παρελθόν" αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    Στο ζήτημα της μείωσης των μισθών, σημείωσε ότι στο μέλλον θα βρεθούν "περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς της Ισπανίας".

    "Τι πρέπει να πούμε στους ανθρώπους των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ή των χωρών της Βαλτικής, όπου ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος αλλά θα συμβάλλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα;" πρόσθεσε.

Βιβιάνε Ρέντινγκ:  Η Ελλάδα θα λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας και το «πράσινο φως» θα δοθεί τη Δευτέρα

   Την πεποίθησή της, πως την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιβιάνε Ρέντινγκ, σε σημερινή μακρά συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

    Συγχρόνως, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας τις εικασίες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποίησε πως είναι επικίνδυνο να αναφέρει κάποιος ότι μπορεί να ζήσει και χωρίς τον γείτονά του. Εξάλλου, όπως παρατήρησε, στη βάση των συνθηκών, το ευρώ είναι μη ανατρέψιμο και δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα αλλά ούτε και η βούληση να αποπεμφθεί κάποια χώρα- μέλος της Ευρωζώνης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ