Ο Αλέξης ρωτά γιατί αυξήθηκαν οι απόρρητες δαπάνες

Ο Αλέξης ρωτά γιατί αυξήθηκαν οι απόρρητες δαπάνες Facebook Twitter
0

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας ρωτώντας για τις αυξημένες απόρρητες δαπάνες και την εκτίναξη των αμοιβών τραπεζικών ιδρυμάτων. Στην ερώτηση με τίτλο  «Νέο Μνημόνιο για τους πολίτες και ταυτόχρονα αδιαφάνεια απορρήτων δαπανών και εκτίναξη αμοιβών τραπεζικών ιδρυμάτων», ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης  ότι σύμφωνα με την παραδοχή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γκίκα Χαρδούβελη, "αν η Ελλάδα αφεθεί να αποχωρήσει, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί". Αυτό, κατά τον κύριο Τσίπρα,  αποκαλύπτει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης για την ελληνική κυβέρνηση. Αφού αναφέρει ότι αντί για διαπραγμάτευση ο κ. Παπαδήμος προανήγγειλε έναν νέο και χειρότερο μνημόνιο το οποίο επιβεβαίωσε στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει ότι «την ίδια ώρα, υπάρχει προκλητική αύξηση και διαχείριση, απορρήτων δαπανών και αμοιβών τραπεζικών ιδρυμάτων».

«Για το έτος 2010, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας οι αμοιβές τραπεζικών ιδρυμάτων υπερέβησαν τα προϋπολογισθέντα περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπερβάσεις στις απόρρητες δαπάνες υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ». Κάνει λόγο για « ιλιγγιώδη αύξηση (σ.σ των δαπανών αυτών) την εποχή που οι πολίτες της χώρας δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις αμοιβές εταιριών συμβούλων για το «κούρεμα» ρωτά να μάθει «με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και ειδικευμένους επιστήμονες στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας». Επισημαίνει στην ερώτηση του ότι οι πληρωμές στις εταιρίες αυτές που προσφέρουν υπηρεσίες στη διαδικασία διαπραγμάτευσης (πρόκειται για τις εταιρίες συμβούλων – Lazard και Hamilton) θα ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στην απάντησή του αναφέρει, σύμφωνα με το protothema.gr,  ότι οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι «αναμένεται να διατηρήσουν το ρόλο τους έως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων και παίζουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις του ελληνικού δημοσίου με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος»

Ανασκόπηση εβδομάδας με έμφαση σε ΟΗΕ, εξοπλιστικά, Τουρκία, Ρομά και κοινωνικές πολιτικές – «Η πολιτεία πρέπει να στέκεται δίπλα σε όσους πονούν, ακόμη κι αν την αμφισβητούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός για την απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι
THE LIFO TEAM
Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

LiFO politics / Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

«Η Ελλάδα, μετά την κρίση του 2009, έχει μεν ορθοποδήσει –από το 2017-2018 και μετά δεν είναι εκεί που ήταν–, αλλά υπάρχει ένα κλίμα που βαραίνει. Και οικονομικά και κοινωνικά και ίσως και πολιτικά»: Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη μιλά στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Πολιτική / Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Η σύνθεση θα είναι 1 + 2, δηλαδή οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Μίλτος Νικολαϊδης και Τσαγατάι Κιλίτς
LIFO NEWSROOM