Ικαριώτικο: Το καφενείο-ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Tο Ικαριώτικο καφενείο από το 1956 έχει καταφέρει να γίνει ορόσημο και τόπος συνάντησης των θαλασσινών που πιάνοντας λιμάνι ήθελαν μια σταθερά να επιστρέφουν, αλλά και όλων όσοι είχαν και έχουν αδυναμία στην παράδοση και το νησιώτικο ταπεραμέντο της Ικαρίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα του Πειραιά; Σε άλλους το λιμάνι –γενικό και ενδεικτικό–, σε άλλους το ρολόι στο Πασαλιμάνι και το φουσκωτό τόπι (θα είναι σινεφίλ), σε άλλους το Δημοτικό Θέατρο-κόσμημα της περιοχής, η Τρούμπα με τη μακρά ιστορία, η Ακτή Θεμιστοκλέους με τα ταβερνάκια και τη θέα.

Και σε κάποιους άλλους, το Ικαριώτικο, το καφενείο που από το 1956 έχει καταφέρει να γίνει ορόσημο και τόπος συνάντησης των θαλασσινών, που, πιάνοντας λιμάνι, ήθελαν μια σταθερά να επιστρέφουν, αλλά και όλων όσοι είχαν και έχουν αδυναμία στην παράδοση και στο νησιώτικο ταμπεραμέντο της Ικαρίας, που μοιάζει να ενσωματώθηκε στον χώρο του καφενείου, διατηρώντας την αύρα και τη γεύση του ανέγγιχτη παρά το πέρασμα των χρόνων.

Το Ικαριώτικο, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Πειραιά, δεν θα μπορούσε απλώς να ξεριζωθεί παρά μόνο να μεταφυτευτεί, όπως και έγινε. Και το χώμα αποδείχθηκε εύφορο και καρποφόρο.

Όμως, οι αλλαγές των τελευταίων ετών στην περιοχή έφεραν μια αλλαγή και στο Ικαριώτικο που τους τελευταίους μήνες μάς υποδέχεται λίγα μέτρα μακριά από το μέρος όπου είχαμε συνηθίσει να δίνουμε το ραντεβού μας, σε νέα στέγη. Το γιατί έπρεπε να μετακινηθεί δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά. Κάποιοι κάνουν λόγο για ανάπλαση της περιοχής και την πρόθεση το κτίριο που το φιλοξενούσε να γίνει τελικά ξενοδοχείο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Ικαριώτικο, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Πειραιά, δεν θα μπορούσε απλώς να ξεριζωθεί παρά μόνο να μεταφυτευτεί, όπως και έγινε. Και το χώμα αποδείχθηκε εύφορο και καρποφόρο.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Σε νέα εδάφη, η ιστορία του Ικαριώτικου, του ξακουστού καφενείου του Πειραιά, απλώνει τις ρίζες της ακόμη πιο βαθιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι θαμώνες του, που χρόνια τώρα το νιώθουν σπίτι τους και γνωρίζουν τους άλλους θαμώνες και το προσωπικό με το μικρό τους, βρίσκονται εκεί. Ο κ. Νίκος, στο τιμόνι του Ικαριώτικου εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, φρόντισε να μη μείνει τίποτα πίσω, ούτε καν οι τοιχογραφίες του. Οι ψηλοτάβανοι τοίχοι του νέου χώρου έχουν στολιστεί με εικόνες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων Ικαρίας, οι οποίες ζωγραφίστηκαν και πάλι από την αρχή, στο χέρι, από την εικαστικό Αριάδνη Χάγερ.

Αν πας πρωί, θα πιεις μερακλίδικο καφέ. Από τις 11 και μετά το τηγάνι και η σχάρα παίρνουν φωτιά για ψιλό ψαράκι, τραγανό χταπόδι και άλλα θαλασσινά, φρέσκα και ημέρας, από την αγορά, αλλά και αφράτα κεφτεδάκια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ολόκληρο το στενό με τα αρώματά τους.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το τσιπουράκι συνοδεύεται από ποικιλίες με τουρσιά, ελιές, αλλαντικά, όσπρια. Τα τυριά έρχονται απ' την Ικαρία, όπως και ο ιδιοκτήτης, ο κ. Νίκος. Απολαμβάνοντας τα εδέσματα του καφενείου, ακούς παραδοσιακή, νησιώτικη μουσική και ιστορίες από τη θάλασσα όπως μόνο οι παλιοί καπετάνιοι και ναυτικοί μπορούν να διηγηθούν.

Το περιβάλλον, ίδιο, οι άνθρωποι, ίδιοι (και πίσω και μπροστά από το πάσο) – δεν φοβήθηκαν κύματα και θάλασσες, δυο στενά απόσταση θα τους πτοούσαν; Σε νέο χώρο, η ιστορία του Ικαριώτικου, του ξακουστού καφενείου του Πειραιά, απλώνει τις ρίζες της ακόμη πιο βαθιά.

Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Ο κ. Νίκος, στο τιμόνι του Ικαριώτικου εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, φρόντισε να μη μείνει τίποτα πίσω, ούτε καν οι τοιχογραφίες του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Οι ψηλοτάβανοι τοίχοι του νέου χώρου έχουν στολιστεί με εικόνες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων Ικαρίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ικαριώτικο, το καφενείο ορόσημο του Πειραιά άλλαξε διεύθυνση Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αριστείδου 17, Πειραιάς

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT