Chri-Bri: Ένα μεσημέρι στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας

Chri-Bri: Ένα μεσημέρι στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Kaleng Mwangal ξέρει την περιοχή από το 1998, δηλαδή απ’ όταν έφτασε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Είναι γνωστό ότι η Κυψέλη είναι η γειτονιά-προορισμός για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν κουζίνες των αθηναϊκών αφρικανικών κοινοτήτων, εκεί τουλάχιστον εκπροσωπούνται οι δυτικοαφρικάνικες παραδόσεις της Σενεγάλης, της Νιγηρίας, την Γκάνας, εκεί είναι και το πρώτο αφρικανικό εστιατόριο που άνοιξε ποτέ σε αυτή την πόλη, το γνωστό Lalibela, το οποίο σερβίρει αιθιοπικές γεύσεις από το 2000. 

Ο Kaleng Mwangal ξέρει την περιοχή από το 1998, απ’ όταν έφτασε δηλαδή στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ζόρικη επιλογή, τα μαθήματα ήταν περισσότερα από εκατόν είκοσι και τα χρόνια που πέρασε στη σχολή γύρω στα οκτώ με εννιά. Κάπως έτσι η πόλη τον κράτησε, έγινε ένας βέρος Κυψελιώτης που πριν ανοίξει το δικό του μαγαζί επισκεπτόταν όλα τα αφρικανικά εστιατόριά της.

«Προσπαθούμε να βγάλουμε την κουζίνα μας προς τα έξω, να τη γνωρίσει ο κόσμος, καιρός ήταν», λέει ο ιδιοκτήτης του πρώτου και μοναδικού μέχρι τώρα κονγκολέζικου εστιατορίου της Αθήνας, του Chri-Bri bar-restaurant, που ανοίγει το μαγαζί του καθημερινά στις τρεις το μεσημέρι και το κρατάει μέχρι τα μεσάνυχτα, εκτός Δευτέρας.

Αν περάσετε από τη συμβολή των οδών Πύθωνος και Πυθίας και δείτε κατεβασμένα τα ρολά του στη μία πλευρά, από την πλευρά της Πυθίας, μην πτοηθείτε, απλώς αναζητήστε τη μισάνοιχτη είσοδό του στον άλλο δρόμο, το εστιατόριο είναι ανοιχτό. 

Σε σύγκριση με άλλες κουζίνες της ηπείρου, η ιδιαιτερότητα της κονγκολέζικης έγκειται στο ότι είναι από τις πιο λιτές, αποφεύγει τα πολλά μπαχαρικά, χρησιμοποιεί πολύ σκόρδο και κρεμμύδι. Όσα θα δείτε στο μενού του Chri-Bri είναι πιάτα καθημερινά και σπιτικά, προσαρμοσμένα στα εδώ δεδομένα.

Σε έναν σκοτεινό χώρο με πολύχρωμα τραπεζομάντιλα από αφρικανικά υφάσματα, με μια σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για στολίδι στον τοίχο, μια τηλεόραση στην οποία εμείς πετύχαμε να παίζει BBC στο αθόρυβο, ενώ ένα κομμάτι του Gaz Mawete ακουγόταν στα ηχεία, και μια σκάλα που οριοθετείται από ένα κάγκελο εξωτερικού χώρου και χωρίζει την κουζίνα από τη σάλα, αυτό το μαγαζί σίγουρα δεν μοιάζει με κάποιο άλλο που να ξέρω εγώ τουλάχιστον και σίγουρα δεν είναι για όλους – αν προτιμάτε τα minimal και clean cut μέρη, το Chri-Bri δεν θα σας ικανοποιήσει, αισθητικά τουλάχιστον. Αν πάλι μπορεί να σας γοητεύσει ένα αυθεντικά speakeasy μέρος, θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε. 

Ένα μεσημέρι στο Chri-Bri, στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Το κάψιμο θα σας το σβήσει το φοφού, το δικό τους ψωμί, το οποίο θα πιάσετε με το χέρι, θα το πλάσετε σαν μπάλα στο χέρι σας και θα το βουτήξετε σε πιάτα με σάλτσες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γενικά, οι κουζίνες της υποσαχάριας Αφρικής χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά, δεν προσπαθούν να δώσουν έξτρα χρώμα στα πιάτα ούτε ενισχύουν με πολλούς τρόπους τα αρώματά τους. Σε σύγκριση με άλλες κουζίνες της ηπείρου, η ιδιαιτερότητα της κονγκολέζικης έγκειται στο ότι είναι από τις πιο λιτές, αποφεύγει τα πολλά μπαχαρικά, χρησιμοποιεί πολύ σκόρδο και κρεμμύδι.

Όσα θα δείτε στο μενού του Chri-Bri είναι πιάτα καθημερινά και σπιτικά, προσαρμοσμένα στα εδώ δεδομένα. Σε περίπτωση που έχετε ταξιδέψει προς τα εκεί θα γνωρίζετε πως το φαγητό τους είναι ιδιαίτερα καυτερό. Στο κονγκολέζικο εστιατόριο της Κυψέλης η σάλτσα από κόκκινες καυτερές πιπεριές με το τζίντζερ που παρατείνει την κάψα της θα σας έρθει ως συνοδευτικό, ως ντιπ, σε ένα μπολάκι.

Αν ο Kaleng μαγείρευε σπίτι του, θα την έβαζε απευθείας μέσα στο φαγητό. Εσείς δοκιμάστε λίγη, ελάχιστη με το πιρούνι σας και αν την αντέξετε, ζητήστε του την επόμενη φορά να τη χρησιμοποιήσει όπως θα έκανε κανονικά ο ίδιος. 

Το κάψιμο θα σας το σβήσει το φοφού, το δικό τους ψωμί, που είναι ουσιαστικά μια ζύμη φτιαγμένη μόνο από ζεστό νερό και πολλά διαφορετικά άλευρα, καλαμποκάλευρο, αλεύρι κασάβας και σιμιγδάλι. Θα το πιάσετε με το χέρι, θα το πλάσετε σαν μπάλα στο χέρι σας και θα το βουτήξετε σε πιάτα με σάλτσες, όπως αυτό που θα διαβάσετε ως «σόσο γιαμακάσι γιακολάμπα», το κοτόπουλο που σερβίρεται σε μια κόκκινη σούπα με φιστικοβούτυρο, βασικότατο πιάτο της κονγκολέζικης κουζίνας που καταναλώνεται απ’ όλους. 

Ένα μεσημέρι στο Chri-Bri, στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Aν προτιμάτε τα minimal και clean cut μέρη, το Chri-Bri δεν θα σας ικανοποιήσει, αισθητικά τουλάχιστον. Αν, πάλι, μπορεί να σας γοητεύσει ένα αυθεντικά speakeasy μέρος, θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Για συνοδευτικά θα βρείτε επίσης ρύζι με καλαμπόκι, plantain ή makemba (μοιάζει με μπανάνα αλλά δεν είναι, έχει αμυλώδη γεύση και χρησιμοποιείται σαν πατάτα), που το κάνουν τηγανητό, και γλυκοπατάτες τηγανητές. Ζητήστε του να σας βγάλει και τα «χόρτα», όπως λέει τα φύλλα μανιόκας, που τα μαγειρεύει με λίγο ψάρι για έξτρα γεύση.

Έχει κρεατικά στη σχάρα, vegetarian επιλογές, όπως οι κεφτέδες από μαϊντανό, σκόρδο, μελιτζάνα και τρίμμα ψωμιού που συνοδεύονται από ντομάτα και λάχανο, ενώ υπάρχουν και πιο «εξτρίμ», όπως τα χαρακτηρίζει, πιάτα που δεν αναγράφονται στο μενού, τουλάχιστον όχι ακόμα, θα τα βάλει σταδιακά, «δεν είναι ακόμα η ώρα να γράψω "έντομα", αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και Έλληνες που έχουν ταξιδέψει και τα αναζητούν. Θα τα βάλουμε όμως, γιατί φαγητά είναι κι αυτά, απλώς θα μπουν σιγά-σιγά».

Ενημερώστε τον Kaleng μια μέρα πριν αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε κάποια προνύμφη. 

Πύθωνος 34 & Πυθίας 2, Κυψέλη, 6949 365298

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ