Μπορεί η ουλίτιδα να προκαλέσει κι άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας;

imrs.gif
0

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ανθρώπων υποφέρει από ουλίτιδα την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια του οδοντιάτρου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι επειδή η ιατρική και η οδοντιατρική θεωρούνται συχνά ξεχωριστοί τομείς, το αποτέλεσμα είναι μία κλασική παρανόηση: πολλοί να θεωρούμε ότι το στόμα και η στοματική υγιεινή μας είναι κατά κάποιον τρόπο αποσυνδεδεμένα από το σώμα και την υγεία μας συνολικά.

Όλο και περισσότερο, όμως, γίνεται σαφές ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υγείας του στόματός μας και της υγείας του σώματός μας, με το στόμα να αναφέρεται πλέον ως «το παράθυρο της γενικής υγείας».

Συνδέεται όμως η κακή στοματική υγιεινή με αυξημένο ποσοστά θανάτων; Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications, η οποία συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 294 μελετών, έδειξε ότι η οδοντική νόσος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, φλεγμονωδών νόσων, παχυσαρκίας, άσθματος, διαβήτη, άνοιας, καρκίνου και χρόνιων παθήσεων του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων.

Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όταν τα παθολογικά βακτήρια αρχίζουν να διαβρώνουν το οστό και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Αν και επρόκειτο για στοιχεία παρατήρησης, τα οποία δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτιότητα, ωστόσο δείχνουν ότι οι ασθενείς με ασθένειες των ούλων διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.

Διαφορετικές μορφές νόσου των ούλων

Το στόμα καλύπτεται από ένα υγρό που είναι ένα μείγμα σάλιου και βακτηρίων. Αυτή η υγρή επικάλυψη αναφέρεται ως οδοντικό βιοφίλμ και όταν διατηρείται υγιές με τη σωστή οδοντική υγιεινή, τα καλά βακτήρια εμποδίζουν τον σχηματισμό παθολογικών βακτηρίων.

Εάν όμως τα παθολογικά βακτήρια αντικαταστήσουν τα καλά βακτήρια στο βιοφίλμ, μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων ή περιοδοντική νόσο – μια ομάδα παθήσεων που προκαλεί χρόνια φλεγμονή.

Η πρώιμη μορφή της νόσου των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Η ουλίτιδα χαρακτηρίζεται από κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα. Η αιμορραγία είναι ανώδυνη και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην αναζητήσουν θεραπεία γι' αυτήν.

Η ουλίτιδα, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όταν τα παθολογικά βακτήρια αρχίζουν να διαβρώνουν το οστό και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Αυτή η διάβρωση σχηματίζει βαθύτερες εσοχές γύρω από τα δόντια, οι οποίες γίνονται τόπος αναπαραγωγής για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη παθολογικών βακτηρίων καθώς εξαπλώνονται από τις ρίζες στα οστά που συγκρατούν τα δόντια. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών και συνδέεται με πλήθος ιατρικών καταστάσεων.

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η νόσος των ούλων συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η νόσος των ούλων συνδέεται επίσης με άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο οφείλεται κυρίως στην ίδια διαδικασία που προκαλεί την πλειονότητα των περιπτώσεων καρδιακών προσβολών: την αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση αναφέρεται ως εκείνη η χρόνια διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλακών γεμάτων χοληστερόλη στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Η προοδευτική αθηροσκλήρωση, ανάλογα με το ποια αιμοφόρα αγγεία επηρεάζει, μπορεί να περιορίσει την παροχή οξυγόνου σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των άκρων και του εντέρου. Και αν κάποια από αυτές τις πλάκες σπάσει, μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική διακοπή της παροχής αίματος, οδηγώντας σε δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Τόσο η ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών όσο και η καταστροφική ρήξη τους προκαλούνται από φλεγμονή, η οποία ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Όταν κάποιος υποφέρει από κάποια ασθένεια των ούλων, παθολογικά βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από το στόμα στο σώμα του ασθενούς, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση.

Βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα έχουν βρεθεί σε αθηρωματικές πλάκες, οδηγώντας στην υπόθεση ότι η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η θεραπεία της νόσου των ούλων μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Η συσχέτιση μεταξύ της νόσου των ούλων και των γενικών προβλημάτων υγείας, ιδίως των καρδιακών παθήσεων, είναι αρκετά σαφής.

Υπάρχουν όμως ελάχιστα στοιχεία που αποδεικνύουν κατηγορηματικά ότι οι οδοντιατρικές διαδικασίες καθαρισμού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αυστηρών μελετών που να αξιολογούν τον αντίκτυπο της θεραπείας της νόσου των ούλων στη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πώς να προλάβετε τη νόσο των ούλων

Η τακτική οδοντική υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη της νόσου των ούλων. Δεδομένης της σταθερής συσχέτισης μεταξύ της νόσου των ούλων και της καρδιοπάθειας και των παραγόντων κινδύνου της, συνήθως συνιστάται από τους οδοντιάτρους σε όλους τους ασθενείς, προκειμένου να διατηρούν καλή οδοντική υγιεινή και να λαμβάνουν τακτική οδοντιατρική φροντίδα για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου των ούλων.

Μερικές βασικές συμβουλές:

• Να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά.

• Να αντικαθιστούν την οδοντόβουρτσα, όταν οι τρίχες της φθαρούν, διαφορετικά η ίδια η βούρτσα μπορεί να γίνει εστία βακτηρίων.

• Να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα για να απομακρύνουν την πλάκα που συσσωρεύεται ανάμεσα στα δόντια.

• Να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό, καθώς έτσι μπορούν να απομακρυνθούν καλύτερα τα παθολογικά βακτήρια, ιδιαίτερα από τις σχισμές ή τις εσοχές.

• Εάν τα ούλα αιμορραγούν, που μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.

Ο βαθύς καθαρισμός και η ενισχυμένη υγιεινή μπορούν εύκολα να αντιστρέψουν την πορεία της ουλίτιδας πριν αυτή εξελιχθεί προς περιοδοντίτιδα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων της υγείας σας.

Με στοιχεία από Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ