Πόσο «φούσκα» ήταν το «κατασκοπευτικό» μπαλόνι της Κίνας;

Πόσο «φούσκα» ήταν το «κατασκοπευτικό» μπαλόνι της Κίνας; Facebook Twitter
Kάθε «κατασκοπευτικό» μπαλόνι είναι πιθανό να έχει περισσότερο συμβολικό νόημα, δείχνοντας ότι οι Κινέζοι μπορούν να στείλουν κάτι στον αέρα. 
0

ΤO ΜΠΑΛΟΝΙ ΠΟΥ απασχόλησε ευρέως τη διεθνή επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες από τη στιγμή που εντοπίστηκε πάνω από τις αμερικανικές πολιτείες αποτελεί παρελθόν.

Καταρρίφθηκε «μετά βαΐων και κλάδων» και με δηλώσεις μέχρι και από τον ίδιο τον Μπάιντεν, λες και επρόκειτο για την υπέρτατη απειλή μετά τα χτυπήματα στους «Δίδυμους Πύργους». Πόσο «φούσκα» ήταν όμως η υπόθεση αυτού του αερόπλοιου;

Καταρχάς αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια πρακτική την οποία η Κίνα χρησιμοποιεί πολλάκις εδώ και χρόνια ιδίως για να παρακολουθεί τα σύνορα με την Ινδία.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο το Πεκίνο πέταξε ένα αερόστατο πάνω από τη Βόρεια Αμερική ήταν για να «τσεκάρει» αν θα προκαλούσε την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης και του στρατού, καθώς και του αμερικανικού λαού.

Ο ειδικός γεωστρατηγικός αναλυτής Dr. James Holmes από το U.S. Naval War College στο Newport ανέλυσε λίγο παραπάνω το κινεζικό αερόστατο που εθεάθη πάνω από τη Μοντάνα και το Μιζούρι και καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας από ένα F-22 Raptor.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, ήταν ένα δοκιμαστικό αερόστατο. Για τον Holmes μπορεί να συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες από όπου πέρασε, αλλά αυτό ήταν δευτερεύον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος λόγος για τον οποίο το Πεκίνο πέταξε ένα αερόστατο πάνω από τη Βόρεια Αμερική ήταν για να «τσεκάρει» αν θα προκαλούσε την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης και του στρατού, καθώς και του αμερικανικού λαού. Και έτσι κι έγινε, αν κρίνουμε από την επακόλουθη αναταραχή στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τρία πολεμικά πεδία

Τώρα η Κίνα θα χρησιμοποιήσει αυτά που έμαθε για την αμερικανική ψυχολογία για να οξύνει τη στρατηγική της «τριών πολεμικών πεδίων», λέει ο ειδικός αναλυτής.

Τα τρία πολεμικά πεδία αναφέρονται στην ολοένα και πιο έντονη προσπάθεια της Κίνας να διαμορφώσει το πολιτικό και στρατηγικό περιβάλλον υπέρ της, χρησιμοποιώντας νομικά, δημοσιογραφικά και ψυχολογικά μέσα. «Πρόκειται για μια διαρκή, ακατάπαυστη προσπάθεια η οποία είναι σύμφωνη με σεβαστές στρατηγικές παραδόσεις» τονίζει ο Holmes υπενθυμίζοντας την ρήση του Μάο Τσετούνγκ σύμφωνα με την οποία «ο πόλεμος είναι πολιτική με αιματοχυσία, ενώ η πολιτική είναι πόλεμος χωρίς αιματοχυσία».

«Στη μαοϊκή κοσμοθεωρία, με άλλα λόγια, δεν υπάρχει χρόνος ειρήνης. Για την κομμουνιστική Κίνα υπάρχει συνέχεια πόλεμος, όλη την ώρα. Και το να γνωρίσεις τον εχθρό σου θέτει απαραίτητες βάσεις για τη νίκη. Οι κορυφαίοι της στρατηγικής θεωρίας και της ιστορίας –συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων Μάο και Σουν Τζου– προτρέπουν συνεχώς τους διοικητές και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους να εξοικειώνονται με τους πιθανούς αντιπάλους. Η ακριβής εκτίμηση ενός υποψήφιου εχθρού απαιτεί περισσότερα από το να υπολογίζει κανείς πλοία, αεροπλάνα ή άρματα μάχης ή να εκτιμά τη βιομηχανική ικανότητα. Περιλαμβάνει τη διερεύνηση άυλων στοιχείων που σχετίζονται με την κουλτούρα αυτού του εχθρού» αναλύει ο Holmes.

Και με βάση αυτή την άποψη ερμηνεύει τον τρόπο αντίδρασης σε ένα απρόβλεπτο γεγονός όπως ένα αερόστατο. «Ας υποθέσουμε ότι είσαι το Πεκίνο και θέλεις να σχεδιάσεις στρατηγικές και τακτικές για την αποτροπή ή τον εξαναγκασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου αντιπάλου σου. Πρέπει να μάθεις πώς ανταποκρίνεται αυτός ο αντίπαλος σε εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι, δοκιμάζεις τα αντανακλαστικά του. Κάνεις πράγματα που μοιάζουν τρελά, όπως το να στέλνεις αερόπλοια ελαφρύτερα από τον αέρα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, πλήρως ορατά από τους πολίτες στο έδαφος. Και μετράς την αντίδρασή τους» τονίζει.

«Αν αντιδράσουν υπερβολικά σε μια εισβολή που δεν αποτελεί άμεση απειλή, κάτι έμαθες. Δηλαδή ότι μπορείς να χτυπήσεις ένα πολιτισμικό νεύρο» καταλήγει.

Και δεύτερος ειδικός

Παράλληλα ο Steve Tsang, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου, δήλωσε στο «The Country» ότι, δεδομένης της πρόσβασης της Κίνας στην προηγμένη τεχνολογία, κάθε «κατασκοπευτικό» μπαλόνι είναι πιθανό να έχει περισσότερο συμβολικό νόημα, δείχνοντας ότι οι Κινέζοι μπορούν να στείλουν κάτι στον αέρα. 

«Και το κάνουν επειδή για δεκαετίες οι ΗΠΑ στέλνουν κατασκοπευτικά αεροπλάνα κατά μήκος της ακτής της Κίνας και μερικές φορές πάνω από τον κινεζικό εναέριο χώρο για να κατασκοπεύουν τους Κινέζους», λέει ο ειδικός. Ο Tsang δηλώνει σίγουρος ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, αλλά «θα ήταν δύσκολο για τις ΗΠΑ να το πιστέψουν» από τη στιγμή που πετούσε πάνω από σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Τέλος και ο Benjamin Ho, συντονιστής προγράμματος για την Κίνα στη Σχολή Διεθνών Σπουδών της Σιγκαπούρης, μιλώντας στο BBC, στοιχίστηκε με την άποψη του Holmes: «Η Κίνα έχει άλλους τρόπους να κατασκοπεύει την αμερικανική υποδομή ή να λάβει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ήθελε να πάρει. Το μπαλόνι υποτίθεται ότι θα έστελνε ένα σήμα στους Αμερικανούς και θα αποσκοπούσε στο να δει πώς αντιδρούν», είπε.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM