Στην Παλαιά Κοκκινιά τρως επικούς λιβανέζικους κουραμπιέδες όλο τον χρόνο

Στην Παλαιά Κοκκινιά τρως επικούς λιβανέζικους κουραμπιέδες όλο τον χρόνο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Περπατώντας στην οδό Δομοκού στη Νίκαια, στη συνοικία της Παλαιάς Κοκκινιάς, θα έχεις διάφορες ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Είναι ένας δρόμος όπου το νέο συναντά το παλιό, όπου συνυπάρχουν σπίτια προσφυγικά και άλλα μεταγενέστερα, τα οποία, αν και από διαφορετικές δεκαετίες, τα βρίσκουν σχετικά στο ύψος.

Σ' αυτή την ήσυχη γειτονιά, περνώντας από το μαγαζί της γωνίας με τα παπαγαλάκια και τα ωδικά πτηνά θα σου πουν καλημέρα ένα σωρό τιτιβίσματα, αλλά ήδη κάτι άλλο θα σε τραβάει απ' τη μύτη. Γιατί λίγα μέτρα πιο κάτω, στο νούμερο 40 Α1, ψήνονται από τα χαράματα οι δημιουργίες της κ. Ρίτας Αμιραλιάν, που σκορπίζουν σε μεγάλη ακτίνα μυρωδιές από βούτυρο, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, ανάλογα με το τι φουρνίζεται εκείνη την ώρα.

Στο Rita’s cookies πρέπει να πας από νωρίς. Γιατί, αν και συνοικιακό μαγαζί, είναι πολλοί εκείνοι που ξέρουν τον δρόμο, και όχι άδικα. Aν δεν έχει ουρά, θα είσαι τυχερός. Και αν προλάβεις αυτό που θέλεις πριν εξαντληθεί για τη μέρα, διπλά τυχερός.

Η κ. Ρίτα με υποδέχθηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο, μια κούπα ζεστό καφέ και πολλή μουσική. «Σε ενοχλεί η μουσική; Είναι δυνατά; Ο Νταλάρας είναι ο αγαπημένος μου».

Η κυρία Ρίτα ξεκίνησε με διάφορα κουλουράκια και τσουρέκια, τα οποία από τον πρώτο χρόνο έγιναν ανάρπαστα, και σήμερα, 33 χρόνια μετά, έχουν αλλάξει πολλά αλλά και τίποτα. 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Λίβανο. Ήρθε με τον άντρα της, ο οποίος έχει καταγωγή από την Αρμενία, και την οικογένειά τους στην Ελλάδα το 1977. Από μικρό παιδί έχει μνήμες να φτιάχνει παραδοσιακά λιβανέζικα κουλούρια, συνταγές-αποσκευές που έφερε μαζί της στον Πειραιά από τη γενέτειρα της.

Την παράδοση τη συνέχισε και εδώ, στην κουζίνα του σπιτιού της, και κάθε φορά που είχε φίλους και επισκέπτες όλοι ενθουσιάζονταν τόσο πολύ με τα τραταρίσματά της, που άρχιζαν τις παραγγελίες. «Ρίτα, δεν μου φτιάχνεις ένα ταψί μελομακάρονα;». Σε δύο χρόνια είχε αποκτήσει το δικό της εργαστήριο. Ξεκίνησε με διάφορα κουλουράκια και τσουρέκια, τα οποία από τον πρώτο χρόνο έγιναν ανάρπαστα, και σήμερα, 33 χρόνια μετά, έχουν αλλάξει πολλά αλλά και τίποτα.

Στην Παλαιά Κοκκινιά τρως επικούς λιβανέζικους κουραμπιέδες όλο τον χρόνο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι πελάτες, σταθεροί, αλλά και δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, δεν είναι μόνο Πειραιώτες. Άλλοι έρχονται από τη Βούλα, άλλοι από την Κηφισιά ή το Χαλάνδρι. Και αυτό ξεκίνησε σε μια εποχή που δεν έβρισκες «κρυμμένα διαμαντάκια» στο διαδίκτυο. Το Rita’s cookies διαδόθηκε στόμα με στόμα, επίσκεψη την επίσκεψη, κουτί το κουτί.

«Από τσουρέκια και μελομακάρονα είχαμε ξαφνικά ξεμείνει», θυμάται. «Κουραμπιέδες βγάζαμε μέρα νύχτα. Το μαγαζί έγινε γνωστό κυρίως από τους κουραμπιέδες μας».

Τους λιβανέζικους κουραμπιέδες της κ. Ρίτας, με άχνη ή χωρίς (έχω μια αδυναμία στους χωρίς, αλλά όπως και να έχει είναι οι καλύτεροι που έχω δοκιμάσει), τους βρίσκουμε, όπως και όλους τους άλλους κωδικούς, όλο τον χρόνο, γιατί αυτός ο κουραμπιές απλά πρέπει να καταναλώνεται κατ' εξακολούθηση.

Στην Παλαιά Κοκκινιά τρως επικούς λιβανέζικους κουραμπιέδες όλο τον χρόνο Facebook Twitter
Τους λιβανέζικους κουραμπιέδες της κ. Ρίτας, με άχνη ή χωρίς, τους βρίσκουμε, όπως και όλους τους άλλους κωδικούς, όλο τον χρόνο, γιατί αυτός ο κουραμπιές απλά πρέπει να καταναλώνεται κατ' εξακολούθηση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εκτός από βουτυράτους κουραμπιέδες και ζουμερά, τραγανά μελομακάρονα, πρέπει να δοκιμάσεις την παντός καιρού ταχινόπιτα που λιώνει στο στόμα λες και είναι μαλλί της γριάς, αλλά εκατό φορές πιο νόστιμο και ουσιώδες, το αφράτο, ινώδες τσουρέκι με μαστίχα και μαχλέπι, ή τις εκδοχές του με σοκολάτα, με σοκολάτα και χουρμάδες, και εκείνο με σταφίδα και καρύδι. Φυσικά, τη βασιλόπιτα-τσουρέκι που είναι και των ημερών, αλλά και πολλά κουλούρια σε μέγεθος μπουκιάς, που κατακλύζουν το μαγαζί με την ποικιλία και τα αρώματά τους, έτσι όπως είναι επιμελώς τακτοποιημένα στα ψάθινα καλάθια που στολίζουν τους τοίχους.

Τα αυθεντικά λιβανέζικα μπαραζί με φιστίκια Αιγίνης, τα μααμούλ με χουρμά, το κουλούρι με το όνομα Rita’s cookies (συνταγή της ίδιας από όταν ήταν 16 χρονών), αυτά με το χαρουπάλευρο και το πετιμέζι, τα σοκολατένια soft mini cookies, αυτά με τη βρόμη, το πορτοκάλι και τη μαύρη σοκολάτα, αλλά και τα αλμυρά με τυρί και φουντούκι και εκείνο με το θυμάρι και το κρεμμύδι, είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές.

Στην Παλαιά Κοκκινιά τρως επικούς, λιβανέζικους κουραμπιέδες όλο τον χρόνο Facebook Twitter
Το Rita’s cookies διαδόθηκε στόμα με στόμα, επίσκεψη την επίσκεψη, κουτί το κουτί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στην Παλαιά Κοκκινιά τρως επικούς, λιβανέζικους κουραμπιέδες όλο τον χρόνο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα υλικά της επιτυχίας

Όλα τα προϊόντα είναι ημέρας ή από την προηγούμενη σε περίπτωση που θέλουν σιρόπιασμα. Όχι μόνο για να είναι φρέσκα, αλλά και γιατί δεν προλαβαίνουν να καθίσουν στο ράφι πάνω από ένα 24ωρο.

Το γαλλικό βούτυρο είναι το μόνο βούτυρο που μπαίνει στις παρασκευές της κ. Ρίτας, γιατί δεν περιέχει καθόλου νερό.

Όλοι οι ξηροί καρποί αγοράζονται ολόκληροι. Σπάνε ή θρυμματίζονται στο εργαστήριο, για να είναι σίγουρη η κ. Ρίτα για την ποιότητά τους.

Όλα γίνονται στο χέρι. Γι' αυτό και οι ποσότητες είναι περιορισμένες.

Όλα τα υλικά είναι φρέσκα, όπως τα αυγά και τα πορτοκάλια που στύβονται εκεί, και δεν χρησιμοποιούνται καθόλου συντηρητικά.

Το μότο της κα. Ρίτας είναι: «Αν είναι να αλλάξει κάτι, θα είναι μόνο προς το καλύτερο».

Στην Παλαιά Κοκκινιά τρως επικούς, λιβανέζικους κουραμπιέδες όλο τον χρόνο Facebook Twitter
Όλα γίνονται στο χέρι. Γι' αυτό και οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όση ώρα συζητούσαμε στο αστραφτερά καθαρό μα γεμάτο μυρωδιές εργαστήριο, κάναμε κάποια αναγκαστικά διαλείμματα, γιατί οι πελάτες που έμπαιναν και φώναζαν την κ. Ρίτα με το μικρό της έπρεπε φυσικά να εξυπηρετηθούν.

Σε αυτά τα διαλείμματα μού ήρθε στο μυαλό η τελευταία σκηνή από την «Πολίτικη Κουζίνα», με τους κόκκους των μπαχαρικών να αιωρούνται στον αέρα σαν πλανήτες. Δεν μπόρεσα να μη χαμογελάσω στη σκέψη των γευστικών παραδόσεων της δικής μου οικογένειας, αλλά και να μην εκτιμήσω για ακόμη μια φορά το πώς ο Πειραιάς έχει καταφέρει να χωρέσει ένα πολυπολιτισμικό μείγμα ανθρώπων με τέτοια γευστική αρμονία. Και γράφοντας αυτό θυμήθηκα ότι μου τελείωσαν οι ταχινόπιτες και πώς θα πιω τον καφέ μου αύριο πρωί ξεροσφύρι;

Δομοκού 40 Α1, Πειραιάς, τηλ. 210 4912323

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ