Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο

Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο Facebook Twitter
0

Το καζανάκι, μετά την χρήση της λεκάνης της τουαλέτας, εξασφαλίζει ότι τα περιεχόμενα απομακρύνονται από το σημείο, εξασφαλίζοντας ασφαλείς συνθήκες υγιεινής. 

Ωστόσο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Colorado Boulder διαπίστωσαν πως αμέτρητα σταγονίδια νερού τινάζονται ψηλά «σα συντριβάνι», όταν ξεχνάμε να κατεβάσουμε πρώτα το καπάκι. 

Ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο για να καταγράψουν πόσο μακριά φτάνουν αυτά τα σωματίδια, εκτιμώντας τους κινδύνους μόλυνσης από το καζανάκι, όταν δεν φροντίζουμε να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης πριν την χρήση του. 

Η ομάδα σύνδεσε λέιζερ και κάμερες σε μία τυπική λεκάνη - σαν αυτες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα νοικοκυριά της Βόρειας Αμερικής - και χωρίς άλλα περιεχόμενα ή χαρτί υγείας, τράβηξαν επανειλημμένα το καζανάκι. Όπως το περίμεναν, τα σωματίδια τινάζονται πολύ ψηλά και ταξιδεύουν στον αέρα. 

Πώς τινάζονται τα σωματίδια όταν τραβάμε καζανάκι με ανοιχτή λεκάνη; Επιστήμονες τράβηξαν βίντεο Facebook Twitter

Η ομάδα μέτρησε το ύψος που έφταναν τα σωματίδια, και επιβεβαίωσε ότι τα σταγονίδια κινούνται με ταχύτητα 1,5 μέτρων ανά λεπτό (5,4 χιλιομέτρων την ώρα), στα οχτώ δευτερόλεπτα μετά τη χρήση του καζανακίου. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να προσγειωθούν σε άλλα αντικείμενα του μπάνιου, όπως τα σφουγγάρια και τις οδοντόβουρτσες. Μαζί με αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν και παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως το E. coli.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, και η ομάδα θέλει να ρίξει φως στους κινδύνους που έχει το να τραβά κάποιος το καζανάκι με το καπάκι της λεκάνης ανοιχτό, ιδίως σε δημόσιες και κοινόχρηστες τουαλέτες όπου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν πολλούς ανθρώπους. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance υπέγραψε συμφωνίες για να αποφύγει την απαγόρευση στις ΗΠΑ

Τech & Science / TikTok: Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance υπέγραψε συμφωνίες για να αποφύγει την απαγόρευση στις ΗΠΑ

Σε υπόμνημα, το TikTok ανέφερε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει σε «πάνω από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν έναν κόσμο ατελείωτων δυνατοτήτων ως μέρος μιας ζωτικής παγκόσμιας κοινότητας»
THE LIFO TEAM
Ενυδάτωση: Αρκούν τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες;

Τech & Science / Ενυδάτωση: Αρκούν τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες;

Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι η αφυδάτωση συχνά περνά απαρατήρητη τον χειμώνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κόπωσης, πνευματικής θολούρας και πιο σοβαρών προβλημάτων στα νεφρά
THE LIFO TEAM