Ουκρανία: Χωρίς ηλεκτρικό και νερό το Κίεβο- Μαζικές διακοπές ρεύματος και σε μεγάλο τμήμα της Μολδαβίας

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα και νερό το Κίεβο- Χωρίς ηλεκτροδότηση και μεγάλο τμήμα της Μολδαβίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Χωρίς νερό και ρεύμα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, έπειτα από νέα ρωσικά πλήγματα που επηρέασαν και άλλες πόλεις της χώρας ενώ και σε μεγάλο μέρος της Μολδαβίας σημειώθηκαν μαζικές διακοπές ρεύματος.  

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες προσπαθούν να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις προμήθειας ενέργειας της Ουκρανίας. Σήμερα, εκρήξεις καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας», ανέφερε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, Κιρίλο Τιμοσένκο.

«Ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν», δήλωσε η περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου στο Telegram, χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από την πλευρά του πως επλήγη «μια εγκατάσταση υποδομών», ανακοινώνοντας ότι η παροχή νερού «διακόπηκε παντού στο Κίεβο» εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Ολεξίι Κουλέμπα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «όλη η περιοχή είναι χωρίς φως».

Η ουκρανική ιδιωτική εταιρία παροχής ενέργειας DTEK επιβεβαίωσε στο Telegram πως εφαρμόστηκαν «έκτακτες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσο είναι δυνατό».

Νωρίτερα δημοσιογράφοι του AFP ανέφεραν πολλές εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

Στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποσταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε δύο συνοικίες, σύμφωνα με το κυβερνήτη Μαξίμ Κοζίτσκι.

Τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί «αποσυνδέθηκαν» σήμερα από το ηλεκτρικό δίκτυο έπειτα από τα ρωσικά πλήγματα που έθεσαν στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές και προκάλεσαν μαζικές διακοπές ρεύματος, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

«Λόγω μιας μείωσης της ισχύος στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας, το έκτακτο σύστημα προστασίας ενεργοποιήθηκε στους πυρηνικούς σταθμούς Ρίβνε, Πιβντενουκραίνσκ και Χμελνίτσκι, κάτι που προκάλεσε την αυτόματη αποσύνδεση όλων των μονάδων παραγωγής», ανέφερε η Energoatom στο Twitter.

Σύμφωνα με την εταιρία, «το επίπεδο ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις και στις γειτονικές περιοχές δεν έχει αλλάξει και όλοι οι δείκτες είναι φυσιολογικοί. Μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος η παροχή ηλεκτρισμού από τον πυρηνικό σταθμό θα επαναληφθεί», διευκρίνισε η Energoatom.

Η εταιρία ανέφερε επίσης πως η παροχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σταμάτησε από το ουκρανικό δίκτυο.

«Όλες οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ είναι εν λειτουργία. Το επίπεδο ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια παραμένει φυσιολογικό», διευκρίνισε.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και στη Μολδαβία

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» και στη Μολδαβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Περίπου στις 15:35 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στην πρωτεύουσα Κισινάου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Διακοπές ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν επίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα αποκαταστάθηκε η ισχύς στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ο Σπίνου είπε ότι η κατάσταση αποτελεί μια επανάληψη των όσων συνέβησαν την 15η Νοεμβρίου, όταν και η Μολδαβία υπέστη μπλακάουτ μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει δεχθεί τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με την Ουκρανία και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό της δίκτυο.

Τόσο η αστυνομία της Μολδαβίας όσο και η Premier Energy, μια Μολδαβική εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νότιο και το κεντρικό σημείο της χώρας, ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Yantar: Το ρωσικό πλοίο-φάντασμα που χαρτογραφεί καλώδια διαδικτύου στην Ευρώπη – Φόβοι για δολιοφθορά

Διεθνή / Yantar: Το ρωσικό πλοίο-φάντασμα που χαρτογραφεί καλώδια διαδικτύου στην Ευρώπη – Φόβοι για δολιοφθορά

Το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar χαρτογραφεί κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια στην Ευρώπη - Ο φόβος δολιοφθοράς και η μυστική μονάδα GUGI που «παίζει» με την παγκόσμια ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Κοντά σε συμφωνία λήξης του πολέμου; - Τι είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Διεθνή / Γάζα: Κοντά σε συμφωνία λήξης του πολέμου; - Τι είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία ειρήνης για τη Γάζα - Τραμπ, Μπλερ και ΟΗΕ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, αλλά το Ισραήλ επιμένει σε στρατιωτική λύση. Μπορεί να τελειώσει επιτέλους ο πόλεμος;
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Γερμανία: Αναβιώνει ο ναζισμός - Ίσως σκοπεύουν όπως ο Χίτλερ να υποτάξουν την Ευρώπη

Διεθνή / Λαβρόφ για Γερμανία: Αναβιώνει ο ναζισμός - Ίσως σκοπεύουν όπως ο Χίτλερ να υποτάξουν την Ευρώπη

Σε μια ευρεία ομιλία που εκφώνησε το Σάββατο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι απειλές κατά της Ρωσίας από τις δυτικές χώρες γίνονται «όλο και πιο συχνές»
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί: «Δεν θα παραδεχτώ ποτέ την ενοχή μου, για κάτι που δεν έκανα»

Διεθνή / Σαρκοζί: «Δεν θα παραδεχτώ ποτέ την ενοχή μου, για κάτι που δεν έκανα»

Η απονομή χάριτος ισχύει μόνο για μια τελεσίδικη και εκτελεστή απόφαση και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί ενδεχόμενο προς το παρόν, καθώς ο Σαρκοζί έχει ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Διεθνή / Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι απειλές χρήσης βίας κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές», προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες προκλήσεις»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέζει με την επίθεσή του στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι και αντιμετωπίζουν λιμό
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Διεθνή / Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες και τζιχαντιστές, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Το σχέδιο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «δυναμικό» και αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη αμερικανική πρόταση που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη μελλοντική κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM