Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όχι» από τη Λιζ Τρας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητική η Λιζ Τρας στην επιστροφή τους στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας πήρε θέση όσον αφορά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η Τρας μίλησε στο GB News και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν πρέπει να επιστραφούν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Μάλιστα ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είχε εκτιμήσει πως «θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα».

«Δεν το υποστηρίζω αυτό» ήταν η λιτή απάντηση που έδωσε η Τρας και ο δημοσιογράφος προχώρησε στην επόμενη ερώτησή του.

Δείτε τη σχετική δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο παρακάτω βίντεο (από το 04:16):

Υπενθυμίζεται πως ο Όσμπορν είχε κάνει πρόταση για μία συμφωνία διαμοιρασμού των Γλυπτών, ώστε να εκτίθεται και σε Λονδίνο και Αθήνα. «Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο πλευρές προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ένα φορτίο από κόκκινες γραμμές. (...) Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάτι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» είχε αναφέρει. 

Να αναφερθεί πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε προ ημερών πως είναι έτοιμος να θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στη Βρετανίδα ομόλογό του. 

«Σε μία εποχή που η Τρας θα επιχειρεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, κατά κάποιο τρόπο, στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία (σ.σ. της βασίλισσας Ελισάβετ), θα είναι μια φανταστική χειρονομία, και αυτό θα της πω» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στους Sunday Times.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα εγείρει το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο αργότερα φέτος, λέγοντάς της πως τώρα είναι η στιγμή για την επανένωση. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM
Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM