Πέντε πράγματα για τα μουστάκια των ζώων που δεν ξέραμε

Πέντε πράγματα για τα μουστάκια των ζώων που δεν ξέραμε Facebook Twitter
0

Οι περισσότεροι, όταν ακούν για μουστάκια ζώων, λογικά πρώτα σκέφτονται τις γάτες. Βέβαια, υπάρχει πληθώρα ζώων που έχουν μουστάκια και δεν πρόκειται απλά για ένα «χαριτωμένο» χαρακτηριστικό, αλλά- κυρίως- για ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο. 

«Τα περισσότερα θηλαστικά έχουν μουστάκια και το συναρπαστικό είναι πως υπάρχουν τόσα πράγματα για αυτά, τα οποία δεν γνωρίζουμε», επισημαίνει η δρ. Ρόμπιν Γκραντ, βιολόγος στο Manchester Metropolitan University, η οποία μελετά τα μουστάκια των ζώων. Η επιστήμονας, μιλώντας στο ΒΒC, αναφέρθηκε σε πέντε πράγματα που δεν γνωρίζουμε για αυτό το θέμα και μεταξύ άλλων εξήγησε γιατί ποτέ κανείς δεν πρέπει να κόβει τα μουστάκια ζώου. 
 
Οι περισσότεροι όταν ακούν για μουστάκια σκέφτονται τις γάτες. Όμως, άλλα ζώα έχουν πολύ καλύτερα μουστάκια, είναι πιο ευαίσθητα, μεγαλύτερα και κινούνται περισσότερο από εκείνα των γατών, επισημαίνει η δρ. Γκραντ. 

«Εκείνα του ακανθόχοιρου είναι τα μεγαλύτερα που έχω δει. Αυτά που έχω στο εργαστήριο έχουν μήκος περίπου 45 εκατοστά και τα κινούν σχεδόν διαρκώς», συμπληρώνει. 

Οι πρόγονοί μας πιθανότατα είχαν μουστάκια 
Η βιολόγος σημειώνει ότι είναι δύσκολο να μελετηθεί η εξέλιξη των μουστακιών, επειδή δεν διατηρούνται στο αρχείο απολιθωμάτων. 

Σημειώνει όμως πως ο άνθρωπος έχει τις μικρές τρύπες, όπου «θα ήταν τα μουστάκια μας», όπως και κατάλοιπα μυών παρόμοιων με εκείνους που βλέπουμε στα ζώα που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. 

Τα μουστάκια είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα  
Τα μουστάκια μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα αποτυπώματα, δηλώνει η δρ. Γκραντ. «Πολλά ζώα μπορούν να κινούν τα μουστάκια τους και κάποια κάνουν κυκλικές κινήσεις, προς τα εμπρός ή πίσω», εξηγεί. 

«Μπορούμε να το σκεφτούμε ως σκανάρισμα. Όταν εμείς μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο, κοιτάζουμε τριγύρω για να δούμε τι υπάρχει. Αυτό κάνουν», εξηγεί. Η ταχύτερη τέτοια κίνηση που έχει δει, σημειώνει, είναι σε ποντίκι, καθώς έφτανε τις 25 το δευτερόλεπτο. 

Τα θαλάσσια θηλαστικά έχουν τα πιο ευαίσθητα μουστάκια, συνεχίζει η βιολόγος. «Πολλές φώκιες έχουν σχεδόν 2.000 νευρικές ίνες στους θύλακες», σημειώνει και εξηγεί ότι χάρη σε αυτό μπορούν να ανιχνεύσουν τα απόνερα που αφήνουν τα ψάρια κολυμπώντας.   

Δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο στα μουστάκια 
Στους ακανθόχοιρους, τα μουστάκια σχηματίζουν ένα «πλέγμα», σημειώνει η βιολόγος. Έχουν σειρές και στήλες. Το ίδιο μοτίβο, σαν πλέγμα, υπάρχει και στον εγκέφαλο. «Κάτι που λατρεύουν οι νευροεπιστήμονες, επειδή μπορούν να κουνήσουν ένα μουστάκι και να δουν πού πηγαίνει αυτό το σήμα στον εγκέφαλο», συνεχίζει. 

Ποτέ μην κόβετε μουστάκια  
Σε πολλά ζώα, τα μουστάκια είναι η πρωταρχική και πιο σημαντική αίσθηση. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην κόβονται, υπογραμμίζει η δρ. Γκραντ, καθώς, τα εν λόγω ζώα ξαφνικά θα χάσουν μια αίσθηση. 

Θα ήταν σαν να δέσουν τα μάτια ενός ανθρώπου και να πρέπει αυτός να πιάσει τριγύρω για να δει πού είναι. Επίσης, ένα κυρίαρχο ζώο μπορεί να κόψει τα μουστάκια άλλων που ζουν στο ίδιο κλουβί μαζί του. Έτσι, εξηγεί η βιολόγος, αυτά τα ζώα γίνονται πιο υποταγμένα και δημιουργείται μια ιεραρχία. 

Τα μουστάκια μπορούν να μας διδάξουν πολλά 
Αυτό το χαρακτηριστικό των ζώων μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. 

«Ο κυματισμός στα μουστάκια που έχουν οι φώκιες έχει αποτελέσει έμπνευση για τα πτερύγια των ανεμογεννητριών», αναφέρει ως παράδειγμα η βιολόγος. 

Επίσης, εξήγησε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση για αισθητήρες των ρομπότ, είτε πρόκειται για σκούπα είτε κάποιο που πρέπει να μπει σε ένα επικίνδυνο, σκοτεινό ή σύνθετο περιβάλλον. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM