Μελέτη: Η ρύπανση του αέρα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε γυναίκες από ό,τι σε άνδρες

Μελέτη: Η ρύπανση του αέρα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε γυναίκες από ό,τι σε άνδρες Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Η επίπτωση της ρύπανσης του αέρα, ιδίως από τις εξατμίσεις των ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων, είναι πιο σοβαρή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Μανιτόμπα και της Βρετανικής Κολομβίας, οι οποίοι έκαναν σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν τις αλλαγές στο αίμα ανδρών και γυναικών μετά από έκθεσή τους σε εξατμίσεις ντίζελ.

Διαπιστώθηκαν και στα δύο φύλα μεταβολές στα συστατικά του αίματος, σχετιζόμενα με φλεγμονή, λοίμωξη και καρδιαγγειακή νόσο, όμως οι αλλαγές ήταν περισσότερες στις γυναίκες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά το άσθμα, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Επίσης είχε βρεθεί ότι η εισπνοή εξατμίσεων ντίζελ προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες.

Η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι η επίπτωση αυτή είναι σοβαρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Η έρευνα έγινε σε πέντε γυναίκες και πέντε άνδρες εθελοντές, που ήταν υγιείς και μη καπνιστές. Ο καθένας πέρασε τέσσερις ώρες στο εργαστήριο εισπνέοντας φιλτραρισμένο αέρα και άλλες τόσες ώρες αναπνέοντας αέρα που περιείχε εξατμίσεις ντίζελ σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις (20, 50 και 150 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ΡΜ2 ανά κυβικό μέτρο αέρα). Το σημερινό μέσο ετήσιο ευρωπαϊκό όριο για τα σωματίδια ΡΜ2,5 που εισχωρούν στους πνεύμονες, είναι 25 μικρογραμμάρια, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις το επίπεδο ξεπερνιέται κατά πολύ σε ορισμένες περιόδους αιχμής της κίνησης των τροχοφόρων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν δείγματα αίματος 24 ώρες μετά την έκθεσή τους στο ντίζελ. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι τα επίπεδα 90 πρωτεϊνών ήταν σε διακριτό βαθμό διαφορετικά μεταξύ ανδρών-γυναικών.

Σημαντικές ήταν οι μεταβολές στις γυναίκες ιδίως σε μερικές πρωτεΐνες που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή, στην αποκατάσταση της ζημιάς των κυττάρων, στη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, στην καρδιαγγειακή νόσο και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Αν και τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά, δείχνουν παρόλα αυτά ότι η έκθεση στις εξατμίσεις ντίζελ έχει διαφορετικές συνέπειες στα γυναικεία σώματα από ό,τι στα ανδρικά και αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση του αέρα είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα είναι γνωστό πως επηρεάζουν τις γυναίκες και τους άνδρες διαφορετικά, με τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν σοβαρό άσθμα που δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες. Συνεπώς πρέπει να μάθουμε πολλά περισσότερα για το πώς οι γυναίκες και οι άνδρες αντιδρούν στη ρύπανση του αέρα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία αυτής της πάθησης των πνευμόνων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Νιλόφερ Μούκερτζι της Μανιτόμπα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπετόβεν: Το αληνθινό πρόσωπό του - Οι εικόνες που δημοσίευσε 3D creator

Τech & Science / Μπετόβεν: Το αληθινό πρόσωπό του - Οι εικόνες που δημοσίευσε 3D creator

«Αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση του προσώπου που γίνεται από το κρανίο του, χρησιμοποίησα την ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιούμε στις αστυνομικές υποθέσεις για την αναγνώριση των θυμάτων» λέει ο Σίσερο Μοράες
LIFO NEWSROOM
Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM