Γιατί ενδίδει στις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης

Γιατί ενδίδει στις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης (πάνω που είχε πείσει ότι εννοούσε όσα έλεγε για εξάντληση της τετραετίας) Facebook Twitter
Όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέδωσε στις πιέσεις που είχε από συνεργάτες του εδώ και καιρό για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, παρότι μέχρι πρότινος το απέκλειε, διότι «είναι θεσμικός και θα ολοκλήρωνε την τετραετή θητεία», «ό,τι λέει το εννοεί» και «δεν είναι Τσίπρας».
0

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι δεν προαναγγέλλονται, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, αλλά ο πρωθυπουργός τις προανήγγειλε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Capital και το μόνο που απομένει είναι να οριστεί και ο χρόνος.

Βεβαίως στην πολιτική «τα πάντα ρει» και μέχρι να εξαγγελθούν επισήμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αλλά μετά από όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φουντώνοντας τα σενάρια που ήδη κυκλοφορούσαν, δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει το κλίμα που καλλιέργησε και ο ίδιος, παρότι επιχείρησε να ρίξει όλη την ευθύνη στην αντιπολίτευση. 

Όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέδωσε στις πιέσεις που είχε από συνεργάτες του εδώ και καιρό για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, παρότι μέχρι πρότινος το απέκλειε, διότι «είναι θεσμικός και θα ολοκλήρωνε την τετραετή θητεία», «ό,τι λέει το εννοεί» και «δεν είναι Τσίπρας». 

Στο ξεκίνημα της διακυβέρνησης του όλα έδειχναν ότι θα διεκδικούσε δεύτερη θητεία με αξιώσεις και οι περισσότεροι προεξοφλούσαν άλλη μία νίκη. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν, η μία κρίση διαδεχόταν την άλλη και όλες μαζί δοκίμασαν τις αντοχές και τα όρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι γεγονός ότι παρά την επιτυχή αντιμετώπιση των πρώτων κρίσεων στην αρχή, η συνέχεια δεν ήταν αυτή που περίμεναν. Αντί να αντιμετωπίσει τις νέες κρίσεις πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας την εμπειρία, η κυβέρνηση έκανε «κοιλιά» και αναδείχθηκαν οι αδυναμίες της. Ο ανασχηματισμός δεν βελτίωσε την εικόνα, μάλλον το αντίθετο πέτυχε. 

Εδώ και πολλούς μήνες συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τον πίεζαν για δύο πράγματα: Να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο επαναφέροντας τον (ευνοϊκότερο για το πρώτο κόμμα) νόμο Παυλόπουλου και να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να προλάβει την φθορά της κυβέρνησης που αυξανόταν. Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να κάνει τίποτα από τα δύο.

Λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει πειστικό αντιπολιτευτικό λόγο και εναλλακτικές ρεαλιστικές προτάσεις, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά με ποσοστά που δεν της εξασφαλίζουν αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες εκλογές.

Εδώ και πολλούς μήνες συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τον πίεζαν για δύο πράγματα: Να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο επαναφέροντας τον (ευνοϊκότερο για το πρώτο κόμμα) νόμο Παυλόπουλου και να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να προλάβει την φθορά της κυβέρνησης που αυξανόταν.

Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να κάνει τίποτα από τα δύο. Μία νέα αλλαγή εκλογικού νόμου πίστευε ότι θα έμοιαζε ως ένδειξη αδυναμίας και τις πρόωρες εκλογές δεν τις πίστευε διότι εκτιμούσε ότι η οικονομία θα μπορούσε να βελτιωθεί και να αλλάξει τα πράγματα. 

Η προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ανέμενε στις αρχές του 2023, σήμαινε πολλά για εκείνον και νόμιζε ότι θα άλλαζε το κλίμα. Τώρα βλέπει ότι οι ανατιμήσεις, ο πληθωρισμός, το ενεργειακό δεν θα σταματήσουν σύντομα να προκαλούν απώλειες στα λαϊκά εισοδήματα, αφού η ευρωπαϊκή πολιτική δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και τα μέσα της κυβέρνησης είναι περιορισμένα.

Άρα η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν μπορεί να συγκρατηθεί για πολύ καιρό, αν κοπούν τα πενιχρά επιδόματα. Διότι για το κρατικό ταμείο το σύνολο των ποσών που διατίθεται μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά τα 40 και 80 ευρώ για την κάθε οικογένεια είναι ελάχιστα μπροστά στην πραγματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Έτσι, αντί για την «επενδυτική βαθμίδα», η κυβέρνηση θα προβάλει επικοινωνιακά την «έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», η οποία, όπως και η «έξοδος από τα μνημόνια», δεν αποτελεί ακριβώς «έξοδο» με την έννοια της κατάργησης, όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι πολιτικοί, αλλά ολοκλήρωση των (συγκεκριμένων) απαιτήσεων των δανειστών. 

Τα όπλα που ρίχνει στην προεκλογική μάχη είναι το επίδομα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, το Fuel Pass 2, η επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία θα δοθεί τον Αύγουστο αντί για τον Νοέμβριο, οι υποσχέσεις για τα 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου ΕΣΠΑ και τα 30 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενώ το δίλημμα που θα βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνωστό: με ποιον προτιμούν οι πολίτες να περάσουν την πολύ δύσκολη περίοδο των κρίσεων που παρατείνονται και εντείνονται. 

Γιατί ενδίδει στις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης (πάνω που είχε πείσει ότι εννοούσε όσα έλεγε για εξάντληση της τετραετίας) Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει το χαρτί του «αντιδεξιού μετώπου» και του αντιμητσοτακισμού, προσδοκώντας να λεηλατήσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγή και θα προσπαθήσει να σπρώξει στο κανάλι που θέλει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Φωτ.: Eurokinissi

Τι φοβάται και τι ελπίζει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά ως τώρα και με την επιφύλαξη των ανατροπών που συχνά εμφανίζονται, οι οριστικές αποφάσεις για την ανακοίνωση των εκλογών αναμένονται τον Αύγουστο, αν και ενάμισης μήνας είναι μεγάλο διάστημα για τον πολιτικό τζόγο της εκλογολογίας.

Αυτή τη χρονική περίοδο που μεσολαβεί ο πρωθυπουργός ανησυχεί κυρίως να μην υπάρξει κάποια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά (γι' αυτό και έχει δώσει πολύ αυστηρές κατευθύνσεις στους αρμόδιους) και να μην υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός από την απρόβλεπτη Τουρκία. Για το τελευταίο ελπίζει στη συνδρομή των ΗΠΑ. 

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid χαλάει λίγο το αισιόδοξο κλίμα που θέλει να καλλιεργεί η κυβέρνηση, καθώς στο θέμα της πανδημίας έχει επιλέξει την τακτική της στρουθοκαμήλου. Γενικά δεν θέλει να βλέπει τίποτα που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, για τον οποίο προσδοκά να φέρει μεγάλα έσοδα το καλοκαίρι κι έχει ποντάρει πολλά σε αυτόν. 

Αυτό που παραξένεψε κάπως ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να μεταφέρει την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στην τοξικότητα της πολιτικής του συμπεριφοράς.

Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα όμως είθισται να ζητάει εκλογές από την επόμενη μέρα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης. Όσο για την τοξικότητα, τίποτα καινούργιο δεν υπάρχει εδώ επίσης. Η (έντονη) τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχεί εδώ και δέκα χρόνια. Οπότε η δήλωση του πρωθυπουργού «Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης...» δεν έπεισε και πολλούς για την ειλικρίνειά της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να βγει πρώτος διαψεύδοντας τις προβλέψεις, αλλά ο κύριος στόχος του παραμένει να εμποδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει το χαρτί του «αντιδεξιού μετώπου» και του αντιμητσοτακισμού, προσδοκώντας να λεηλατήσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγή και θα προσπαθήσει να σπρώξει στο κανάλι που θέλει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση είναι –η δοκιμασμένη στο παρελθόν– της «σχολής Λαλιώτη». Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς έχουν εδώ και χρόνια επαφές με τον βετεράνο πολιτικό και σύμφωνα με πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους έχει συμβουλεύσει αρκετές φορές στο παρελθόν.  

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν απλώς τα προφανή, παρατηρώντας ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης «έχουν κατεβάσει τα μολύβια και επιδίδονται στον προεκλογικό αγώνα». Η δική τους στρατηγική παραμένει ο «διμέτωπος» προεκλογικός αγώνας, εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο στόχος τους για τις επόμενες εκλογές είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο ελληνικός Αύγουστος για άλλη μια φορά θα έχει πολλές πολιτικές ειδήσεις.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Ρεπορτάζ / Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Κινδυνεύει το άρωμα της Αθήνας; Στα μικρά λευκά άνθη της νεραντζιάς χρωστάμε κάθε άνοιξη το υπέροχο άρωμα στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης. Οι νεραντζιές όμως προσβάλλονται από ένα έντομο-εισβολέα που έρχεται από την Ασία, το οποίο γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί με την εισαγωγή του φυσικού του εχθρού από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Οπτική Γωνία / Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

« Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους»
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Οπτική Γωνία / Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίθεση στο Ιράν; Γιατί η ισορροπία ισχύος εισέρχεται πλέον σε μια εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη φάση; Και γιατί η νέα αυτή κλιμάκωση προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή, ελεύθερη και χωρίς ταμπέλες

Οπτική Γωνία / Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή και χωρίς ταμπέλες

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τα πρότυπα των millennials, τι είναι το «slowmance» και τι σημαίνει η αποδοχή της ταυτότητας φύλου για την ψυχική τους υγεία; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Τεχνολογία / Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς της νέας ψηφιακής επανάστασης που φέρνουν το Web 3.0, τα κρυπτονομίσματα, τα NTF και η τεχνολογία blockchain, μιλά στη LiFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ