«Μαγικές εικόνες»: Μια εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

«Μαγικές εικόνες»: Μία εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Facebook Twitter
Ζωοτρόπιο, 1867-70, Γαλλία.
0

Αν η χρονολογία 1895 αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη του κινηματογράφου χάρη στην πρώτη προβολή κινούμενων εικόνων στο υπόγειο του Grand Café στο Παρίσι από τους αδελφούς Λιμιέρ στις 28 Δεκεμβρίου, η πραγματική ιστορία του μέσου που κυριάρχησε τον εικοστό αιώνα και σήμερα έχει εκτιναχθεί σε εντυπωσιακών επιδόσεων μορφή τέχνης και ψυχαγωγίας πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο. 

Από τις σπηλαιογραφίες της παλαιολιθικής εποχής στην περιοχή της Altamira στην Ισπανία, όπου αναπαρίστανται βίσονες με οκτώ αντί για τέσσερα πόδια για να να δηλωθεί η κίνηση, μέχρι την πομπή της ζωφόρου του Παρθενώνα και την επινόηση, πολύ αργότερα, «μαγικών» παιχνιδιών, όπως το θαυματρόπιο το 1825 του Άγγλου Τζον Πάρις, το ζωοτρόπιο το 1834 και οι μαγικοί φανοί (γνωστοί με τη λατινική τους ονομασία «laterna magica», πρώιμοι τύποι προβολέα εικόνας με διαφανείς πλάκες από γυαλί) του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα, των οποίων η προέλευση εντοπίζεται στην πραγματικότητα αρκετούς αιώνες πριν, όλα συνέτειναν στην εξέλιξη του κινηματογράφου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Πόσα ξέρουμε, λοιπόν, για την ιστορία αυτού του σπουδαίου μέσου, αυτής της μεγάλης τέχνης που έμελλε να κάνει άλματα στον εικοστό αιώνα για να περάσει από τη βωβή στην ομιλούσα μορφή και να φτάσει στο σύγχρονο ψηφιακό επίπεδο;

Όλα τα εκθέματα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς έχουν συντηρηθεί από ειδικούς τεχνίτες, ώστε να διατηρούν όσο το δυνατό περισσότερο την αρχική τους λάμψη. 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδoς εγκαινιάζει το Μουσείο Κινηματογράφου που θα λειτουργήσει στον χώρο της στον Κεραμεικό, μια γέφυρα μεταξύ του χθες των κινούμενων εικόνων και του σήμερα της υπερσύγχρονης ψηφιακής αίθουσας. Η συλλογή του, έργο ζωής της ιδρύτριας της Ταινιοθήκης Αγλαΐας Μητροπούλου, περιλαμβάνει μερικές από τις πλέον σπάνιες προκινηματογραφικές συσκευές τις οποίες συνέλεξε η ίδια από παλαιοπωλεία του Λονδίνου κυρίως τη δεκαετία του ’70 κατά τη διαμονή της εκεί την περίοδο της δικτατορίας, αλλά και εξοπλισμό του πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου, όπως κάμερες, συσκευές καταγραφής ήχου, συσκευές προβολής, δωρεές διαφόρων συλλεκτών και παλιών κινηματογραφιστών. 

«Μαγικές εικόνες»: Μια εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Facebook Twitter
Στερεοσκόπιο Χειρός, 1910-1920, ΗΠΑ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη συλλογή θα βρείτε επίσης βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φιλμ, αρουλέζες, μουβιόλες, τραπέζια μοντάζ – ανάμεσά τους το παλαιότερο έκθεμα, το οποίο χρονολογείται γύρω στα 1860 και είναι ένα στερεοσκόπιο βάσης. Όλα είναι τοποθετημένα σε ειδικά κατασκευασμένες προθήκες με ξύλινη βάση και γυάλινο περίβλημα, το οποίο ο επισκέπτης βλέπει απ' όλες τις πλευρές. Η επιμελήτρια της έκθεσης, γλύπτρια και αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης κ. Αφροδίτη Λίτη αντιμετώπισε τα εκθέματα ως έργα τέχνης με αλλόκοτες και αναπάντεχες φόρμες! Δεν έχει άδικο, καθώς χρονικά απέχουν πολύ από τη σημερινή εποχή και δεν μας είναι οικεία ούτε τα σχήματα ούτε οι όγκοι τους. Πόσο μάλλον στη γενιά που δεν πρόλαβε καν τις οικιακές συσκευές προβολής ή τις μηχανές σλάιντς. Όλα τα εκθέματα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς έχουν συντηρηθεί από ειδικούς τεχνίτες ώστε να διατηρούν κατά το δυνατό την αρχική τους λάμψη. 

«Μαγικές εικόνες»: Μια εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Facebook Twitter
Το παλαιότερο έκθεμα, το οποίο χρονολογείται γύρω στα 1860, είναι ένα στερεοσκόπιο βάσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στον χώρο του λόμπι, ο οποίος έχει κωνικό σχήμα και μοιάζει με έναν μακρύ φακό προβολής, χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ομάδες.

Η πρώτη ομάδα αφορά τις προκινηματογραφικές τεχνολογίες και ξεκινάει με ένα ζωοτρόπιο γαλλικής κατασκευής του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα. Περιλαμβάνει επίσης ένα χειροποίητο μαονένιο επιτραπέζιο στερεοσκόπιο χειρός του 1909 (πρόγονος του view master), το οποίο προβάλλει τρισδιάστατες φωτογραφίες, αρκετούς μεταλλικούς φανούς από τη δεκαετία του 1900 και πάνω από χίλιες γυάλινες πλάκες σε εξαιρετική κατάσταση, με τους φακούς προβολής συχνά με χάλκινη επικάλυψη – ένας από αυτούς, γερμανικής κατασκευής, διαθέτει μπουρί και θυμίζει σόμπα θέρμανσης. Στην πρώτη ομάδα θα δούμε ακόμα ένα τσίρκο-μηχανικό θέατρο σκιών, εξαιρετικά σπάνιο αντικείμενο που η Μητροπούλου αγόρασε σε υπαίθριο παζάρι του Λονδίνου, μικρογραφία τσίρκου, με το περιμετρικό τμήμα της σκηνής να παίζει τον ρόλο του μπερντέ του παραδοσιακού θεάτρου σκιών. Σε αυτόν προβάλλονται περιστρεφόμενοι οι ακροβάτες, οι ζογκλέρ, ο θηριοδαμαστής και οι κλόουν που εκτελούν τα νούμερά τους πάνω σε ζώα και άρματα. Πίσω του υπάρχει μηχανισμός παρόμοιος με εκείνον των καρουζέλ. 

«Μαγικές εικόνες»: Μια εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Facebook Twitter
Το τσίρκο-μηχανικό θέατρο σκιών, εξαιρετικά σπάνιο αντικείμενο που η Μητροπούλου αγόρασε σε υπαίθριο παζάρι του Λονδίνου, είναι μικρογραφία ενός τσίρκου, με το περιμετρικό τμήμα της σκηνής να παίζει τον ρόλο του μπερντέ του παραδοσιακού θεάτρου σκιών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η δεύτερη ομάδα εκθεμάτων περιλαμβάνει εξοπλισμό κινηματογράφησης, δηλαδή κάμερες και συσκευές καταγραφής ήχου. Τα πιο πρώιμα εκθέματα της κατηγορίας χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920, ενώ συμπληρώνονται από αντικείμενα που προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των αρχικών ιδιοκτητών τους, εξοπλισμό που προοριζόταν για τους ερασιτέχνες αγοραστές καθώς και εξοπλισμό που δωρήθηκε από διακεκριμένους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μηχανισμοί που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, δύο  κάμερες 35 mm τύπου Debrie των δεκαετιών 1920-1930 και 1940-1950 – η μία είναι από ξύλο και αλουμίνιο και η άλλη μεταλλική. Εξίσου ενδιαφέρων είναι και ένας αναμορφικός φακός, με βάση τον οποίο εξελίχθηκε το σινεμασκόπ. 

«Μαγικές εικόνες»: Μια εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
«Μαγικές εικόνες»: Μία εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Facebook Twitter
«Μαγικές εικόνες»: Μία εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Facebook Twitter

Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων αποτελείται από συσκευές προβολής και περιλαμβάνει αντικείμενα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, ενώ η τέταρτη και τελευταία κατηγορία έχει εργαστηριακά εργαλεία και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν στη φωτοχημική διαδικασία. Αυτή η ομάδα είναι η πιο ποικιλόμορφη και διαθέτει όχι μόνο μικρά αντικείμενα, όπως κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φιλμ και αρουλέζες, αλλά και μεγάλο εξοπλισμό, όπως μουβιόλες και τραπέζια μοντάζ. Το σημαντικότερο έκθεμα είναι ένας Σταυρός της Μάλτας, ο μηχανισμός διαλείπουσας κίνησης που ενσωμάτωσε ο Γάλλος ταχυδακτυλουργός και πρώτος δημιουργός  κινηματογραφικών εικόνων Ζορζ Μελιές στη μηχανή λήψης του ώστε να πετυχαίνει κάθε φορά διακεκομμένη κίνηση 90º στις εικόνες του, προωθώντας την προβολή του επόμενου καρέ και πετυχαίνοντας την ψευδαίσθηση της κίνησης. 

«Μαγικές εικόνες»: Μία εμβληματική έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Facebook Twitter
Μαγικός Φανός, 1900-1910, Γερμανία.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, θα εμπλουτιστεί με οπτικοακουστικό υλικό που θα περιλαμβάνει προβολή τοίχου, οθόνες, αφίσες καθώς και διαδραστικό υλικό. 

«Μαγικές Εικόνες»: Περιοδική έκθεση αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Από 9 έως 30 Ιουνίου 2022
Ωράριο:
18:00-21:00 με ελεύθερη είσοδο

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ