LIVE!

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται και επιδρά σε άγρια ζώα

Covid-19: Πώς μπορεί να επιδράσει στα άγρια ​​ζώα Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / PIXABAY
0

Πώς η covid-19 μπορεί να επιδράσει στα άγρια ​​ζώα; Ερώτημα το οποίο απαντάται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατο άρθρο του WebMD, το οποίο αναφέρεται στην απειλή του κορωνοϊού σε άγρια ζώα.

Η βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η πιο πιθανή πηγή του ιού που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 είναι από αντίστοιχο ιό που μολύνει νυχτερίδες. Από την αρχή της πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα έχει αναρωτηθεί αν αυτός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στα ζώα και ποια είδη ζώων θα μπορούσαν να μολυνθούν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αν ο COVID-19 μπορεί να μολύνει ή να προκαλέσει νόσο τα άγρια ​​ζώα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από νέες εξάρσεις του κορωνοϊού.

Πώς ο COVID-19 μπορεί να επιδράσει στα άγρια ​​ζώα

Στους ανθρώπους, ο ιός που προκαλεί ο COVID-19 συνδέεται με τον υποδοχέα ACE2 στα κύτταρα στόχους. Κατόπιν μελέτης αλληλουχιών ACE2 από διαφορετικά είδη έγιναν προβλέψεις ποια είδη διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Οι μελέτες έδειξαν ότι αρκετοί τύποι ζώων μπορούν να μολυνθούν με COVID-19. Τα είδη περιλαμβάνουν τόσο άγρια ​​ζώα όσο και ζώα σε αιχμαλωσία (όπως αυτά που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή φάρμες).

Η διερεύνηση σε άγρια ζώα είναι σημαντική για τον εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων COVID-19. Σε περιοχές με ελεγχόμενα άγρια ζώα, είναι σημαντικό να γίνουν εργαστηριακοί έλεγχοι προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει τους ειδικούς να βρουν την πηγή της μόλυνσης και να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς μεταδίδεται σε αυτά τα είδη.

Μελέτες έχουν γίνει σε περισσότερα από 50 είδη ζώων σε πολλούς ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία. Το CDC εντόπισε λοιμώξεις από τον COVID-19 σε άγρια ​​ζώα όπως μεγάλες γάτες, ενυδρίδες, μινκ, πρωτεύοντα καθώς και συγκεκριμένα είδη ελαφιών. Ο αριθμός των διαφορετικών ειδών που μπορεί να μολύνει ο ιός αυξάνεται καθώς η πανδημία συνεχίζεται.

Στους ζωολογικούς κήπους, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση του COVID-19 από το ένα είδος σε άλλο. Τα ζώα μολύνονται από τον άνθρωπο που πάσχει από COVID-19. Τα ζώα μπορούν να μολυνθούν από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες ή από τη μετάδοση αερολυμάτων (μέσω του αέρα).

Οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τα κρούσματα COVID-19 μεταξύ των ζώων σε αιχμαλωσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φροντιστές ζώων μπορούν συνήθως να ελέγξουν τη διασπορά μέσω καραντίνας, εμβολιασμού ή και επιλεκτικής θανάτωσης των ζώων. Αντίθετα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν οι μεταδόσεις σε ελεύθερα ζώα στη φύση.

Εξαιτίας αυτής της δυσκολίας, γίνεται συνεχής προσπάθεια διερεύνησης εξάρσεων σε άγρια ​​είδη. Ερευνώνται συνεχώς οι πληθυσμοί των άγριων ζώων προκειμένου να ταυτοποιηθεί άμεσα τυχόν πηγή επιδημικής έκρηξης.  Οι ερευνητές ελέγχουν ζώα σε ζωολογικούς κήπους, σπίτια, καταφύγια, κτηνιατρικές κλινικές, φάρμες και περιοχές που γειτνιάζουν τις περιοχές με ζώα. Εάν παρατηρηθούν θετικά κρούσματα COVID-19, η εκάστοτε χώρα θα ειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό που δραστηριοποιείται στον Τομέα Υγείας των Ζώων.

Με πληροφορίες από ΕΚΠΑ

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM