Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις

Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις Facebook Twitter
Ωφέλιμα τα γαλακτομικά λιπαρά για την υγεία - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους κάνουν μικρότερη πρόσληψη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε την κατανάλωση γαλακτοκομικού λίπους σε 4.150 60χρονους στη Σουηδία -χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής και κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων- μετρώντας στο αίμα τους τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος που απαντάται κυρίως στα γαλακτοκομικά. 


Οι ειδικοί παρακολούθησαν την ομάδα για περίπου 16 χρόνια ώστε να διαπιστώσουν πόσοι από αυτούς υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα επεισόδια που συνδέονται με το κυκλοφορικό και πόσοι από αυτούς κατέληξαν. 

Αφού ρύθμισαν στατιστικά άλλους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων -όπως ηλικία, εισόδημα, τρόπο ζωής, διατροφικές συνήθειες ή άλλες ασθένειες- οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι διέθεταν υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος -ενδεικτικό υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικού λίπους- κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και θάνατο


Η ομάδα δεν έμεινε εκεί, όμως. Συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνάς της -που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο Plos Medicine-  με 17 άλλες μελέτες συνολικού δείγματος 43.000 ανθρώπων, από ΗΠΑ, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η κατανάλωση κάποιων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όσων έχουν υποστεί ζύμφωση, έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με οφέλη για την καρδιά, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια στο George Institute, Kathy Trieu. 


«Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι συνέπειες των γαλακτοκομικών στην υγεία ίσως εξαρτώνται περισσότερο από το είδος -για παράδειγμα, τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο- παρά από το λίπος, το οποίο εγείρει αμφιβολίες για το αν η αποφυγή γαλακτοκομικού λίπους γενικώς είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της. 

«Η έρευνά μας καταδεικνύει πως το να κόψει κανείς το λίπος από τα γαλακτοκομικά ή να αποφεύγει γενικώς τα γαλακτοκομικά ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς του» πρόσθεσε, συμπληρώντας: 

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, παρότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι και πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να είναι μέρος μια υγιούς διατροφής. Παρόλα αυτά, άλλα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα μη τροπικά φυτικά έλεα μπορούν να είναι πιο ωφέλιμα στην υγεία από τα γαλακτοκομικά λιπαρά». 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM