Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις

Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις Facebook Twitter
Ωφέλιμα τα γαλακτομικά λιπαρά για την υγεία - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους κάνουν μικρότερη πρόσληψη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε την κατανάλωση γαλακτοκομικού λίπους σε 4.150 60χρονους στη Σουηδία -χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής και κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων- μετρώντας στο αίμα τους τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος που απαντάται κυρίως στα γαλακτοκομικά. 


Οι ειδικοί παρακολούθησαν την ομάδα για περίπου 16 χρόνια ώστε να διαπιστώσουν πόσοι από αυτούς υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα επεισόδια που συνδέονται με το κυκλοφορικό και πόσοι από αυτούς κατέληξαν. 

Αφού ρύθμισαν στατιστικά άλλους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων -όπως ηλικία, εισόδημα, τρόπο ζωής, διατροφικές συνήθειες ή άλλες ασθένειες- οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι διέθεταν υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος -ενδεικτικό υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικού λίπους- κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και θάνατο


Η ομάδα δεν έμεινε εκεί, όμως. Συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνάς της -που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο Plos Medicine-  με 17 άλλες μελέτες συνολικού δείγματος 43.000 ανθρώπων, από ΗΠΑ, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η κατανάλωση κάποιων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όσων έχουν υποστεί ζύμφωση, έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με οφέλη για την καρδιά, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια στο George Institute, Kathy Trieu. 


«Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι συνέπειες των γαλακτοκομικών στην υγεία ίσως εξαρτώνται περισσότερο από το είδος -για παράδειγμα, τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο- παρά από το λίπος, το οποίο εγείρει αμφιβολίες για το αν η αποφυγή γαλακτοκομικού λίπους γενικώς είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της. 

«Η έρευνά μας καταδεικνύει πως το να κόψει κανείς το λίπος από τα γαλακτοκομικά ή να αποφεύγει γενικώς τα γαλακτοκομικά ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς του» πρόσθεσε, συμπληρώντας: 

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, παρότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι και πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να είναι μέρος μια υγιούς διατροφής. Παρόλα αυτά, άλλα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα μη τροπικά φυτικά έλεα μπορούν να είναι πιο ωφέλιμα στην υγεία από τα γαλακτοκομικά λιπαρά». 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση;

Τech & Science / Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση

Μελέτη 20 ετών σε ορεινούς γορίλες αποκαλύπτει πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγή – και τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Τech & Science / Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Με τη βοήθεια ακτινογραφιών και τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές αποκωδικοποίησαν έναν καμένο πάπυρο από την Ηράκλεια, αποκαλύπτοντας έργο του Φιλόδημου, μαθητή του Επίκουρου
LIFO NEWSROOM
Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM