Μητσοτάκης: Κάμερες παντού, σε όλους τους αστυνομικούς - Τι είπε για τα social media

Μητσοτάκης: Κάμερες παντού, σε όλους τους αστυνομικούς - Τι είπε για τα social media Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Προαναγγελίες και προτάσεις για την ελληνική αστυνομία περιλάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, που κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει επίσης, ανοικτά, θέση. 

«Η άποψή μου είναι ότι όλες οι δυνάμεις, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση, ΜΑΤ πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, για να μη μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν. Θα έχουμε αντιδράσεις από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Θέλω την ξεκάθαρη άποψή σας, κ. Τσίπρα, εάν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε με αυτήν την πρόταση. Κάμερες παντού σε όλους τους αστυνομικούς.» είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με άλλες Αστυνομίες, όπως η Γαλλική και η Βρετανική, για την ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ: «είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορούμε να διαγνώσουμε εκ των προτέρων εάν κάποιος αστυνομικός, νέος αστυνομικός, υποψήφιος αστυνομικός, έχει κάποια ροπή στη βία που να τον καθιστά επικίνδυνο για να αναλάβει αυτό το βαρύ λειτούργημα.»

Στο σημείο αυτό επικράτησε ένταση με τον βουλευτή Νίκο Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ: «Είπατε κάτι κ. Βούτση; Είπατε κάτι; Τι είπατε; Δεν άκουσα. Με selfies; Α, σας ενοχλούν τώρα οι κάμερες; Όταν θα δείχνουν οι κάμερες τους μπαχαλάκηδες να πετάνε τις μολότοφ. Σας ενοχλούν οι κάμερες τώρα. Άρα δεν τις θέλετε τις κάμερες στους αστυνομικούς;»

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δεσμευθεί να φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη «συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.» Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας, με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών.

«Αυτές είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν.»

Για τα social media

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενος, όπως είπε, στους νέους πολίτες. 

«Κοιτάζω μπροστά και θα ήθελα να απευθυνθώ στους νέους μας. Γιατί απέναντί τους ως εκπρόσωπος της εξουσίας και απολογούμαι και εξηγούμαι. Και είναι προσωπική μου δέσμευση να κάνω φιλικότερο το πρόσωπο του κράτους και αποτελεσματικότερη τη διακυβέρνησή μας. Πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Είναι σημαντικό νομίζω να γνωρίζουν ότι μία ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν συνιστά πάντα την απόλυτη αλήθεια. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν, στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί να ήδη έχουν. Δημιουργούν στεγανά. Στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά όπου ανατροφοδοτούνται τα στερεότυπα τα οποία έχουν από τη μία και από την άλλη πλευρά και αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας. Διότι εγκλωβίζονται με αυτόν τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους, χωρίς να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς να αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί «να τους σερβίρει».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Τροχαίο στη Βουλιαγμένης: Λεωφορείο κινήθηκε χωρίς οδηγό για 150 μέτρα και ξήλωσε κολώνες φωτισμού

Ελλάδα / Τροχαίο στη Βουλιαγμένης: Λεωφορείο κινήθηκε ανεξέλεγκτο για 150 μέτρα και ξήλωσε κολώνες φωτισμού

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας καταγράφει το λεωφορείο να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, να παρασύρει κολώνες φωτισμού και πινακίδες και τελικά να προσκρούει στην περίφραξη παρακείμενου κτηρίου
LIFO NEWSROOM
Γιατί αναστέλλεται η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας μετά την υπόθεση Μουρτζούκου

Ελλάδα / Γιατί αναστέλλεται η λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας μετά την υπόθεση Μουρτζούκου

Από την ίδια υπηρεσία είχαν εκδοθεί πορίσματα και για τον θάνατο ενός εκ των παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου – «Σοβαρές δυσλειτουργίες», λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στον Ωρωπό: ;Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα - Μάχη με τους ανέμους

Ελλάδα / Φωτιά στον Ωρωπό: Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα - Μάχη με τους ανέμους

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς - Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα - Σε ετοιμότητα για εκκένωση βρίσκεται η δομή μεταναστών στη Μαλακάσα, για προληπτικούς λόγους
LIFO NEWSROOM