O κορωνοϊός δεν φεύγει

O κορονωϊός δεν φεύγει Facebook Twitter
Η κυβέρνηση είναι σε θέση να διαπιστώσει και από τις μετρήσεις της, ότι την όποια φθορά και δυσαρέσκεια δεν την καρπώνεται ο πολιτικός της αντίπαλος. Συνεπώς, δεν ανησυχεί. Αλλά αυτό ίσως είναι το πιο ανησυχητικό.
0



ΠΑΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ LOCKDOWN, η κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε τα κρούσματα του κορωνοϊού να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα ούτε τη συμφόρηση των νοσοκομείων της Αττικής να αποφύγει. Βασικός λόγος είναι ότι η τήρηση των μέτρων επαφίεται στη συνείδηση του πολίτη, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την εφαρμογή τους. Το αποτέλεσμα είναι όσοι τηρούν τα μέτρα να «τιμωρούνται» κάθε τόσο με νέους περιορισμούς, τους οποίους όμως συνεχίζουν να αγνοούν όσοι δεν θέλουν να τους τηρήσουν. Ωστόσο, το μεγάλο τίμημα του παρατεταμένου lockdown και της κλειστής αγοράς το πληρώνει η οικονομία και συγκεκριμένοι κλάδοι που καταστρέφονται, και μάλιστα χωρίς αυτό να αποδίδει τα αναμενόμενα στην προστασία της δημόσιας υγείας. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, η κυβέρνηση αδυνατεί να τεκμηριώσει τα μέτρα και τις αποφάσεις της, ενώ αποφεύγει να λογοδοτήσει για τις παραλείψεις της. Συνέπεια αυτής της στάσης είναι να δημιουργείται ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο επηρεάζει και την εφαρμογή των μέτρων. Η κυβέρνηση είναι σε θέση να το διαπιστώσει και από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή της, όμως, όσο βλέπει ότι την όποια φθορά και δυσαρέσκεια δεν την καρπώνεται ο πολιτικός της αντίπαλος, λόγω των δικών του αδυναμιών να πείσει, δεν ανησυχεί. Αλλά αυτό ίσως είναι το πιο ανησυχητικό. 


 

Η αποχώρηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη ήταν ένα σημαντικό πλήγμα. Ο καθηγητής Οικονομικών που επελέγη από τον πρωθυπουργό στον ανασχηματισμό για τη θέση αυτή είχε αναβαθμίσει το κύρος της με την κατά κοινή ομολογία αξιοπρεπή παρουσία του και έχαιρε ευρύτερης εκτίμησης. Πολλοί, μάλιστα, είχαν σχολιάσει σκωπτικά εξαρχής ότι «ο κ. Ταραντίλης ίσως παραήταν αξιοπρεπής γι’ αυτήν τη θέση» και προέβλεπαν ότι δεν θα μακροημέρευε. Ο ίδιος απέδωσε την αποχώρησή του σε προσωπικούς λόγους, ωστόσο προβληματιζόταν εδώ και καιρό και η κυβέρνηση το γνώριζε, παρότι αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη και ανυποχώρητη απόφασή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δύσκολη επικαιρότητα (Μενδώνη, Λιγνάδης, Κουφοντίνας) τον ζόρισε, αλλά υπήρχαν και προσπάθειες υπονόμευσής του, οι οποίες τον απογοήτευσαν και λειτούργησαν καθοριστικά στην απόφασή του να παραιτηθεί. 

Το μεγάλο τίμημα του παρατεταμένου lockdown και της κλειστής αγοράς το πληρώνει η οικονομία και συγκεκριμένοι κλάδοι που καταστρέφονται, και μάλιστα χωρίς αυτό να αποδίδει τα αναμενόμενα στην προστασία της δημόσιας υγείας. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, η κυβέρνηση αδυνατεί να τεκμηριώσει τα μέτρα και τις αποφάσεις της, ενώ αποφεύγει να λογοδοτήσει για τις παραλείψεις της.


 

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, ωστόσο, παραμένει η πανδημία. Στον Ευαγγελισμό, εδώ και μέρες, δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η ανάπτυξη 18 νέων κλινών ΜΕΘ που είχε προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου μετατέθηκε χρονικά, λόγω έλλειψης προετοιμασίας, παρά την τεράστια ανάγκη που υπάρχει αυτές τις μέρες. Απ’ ό,τι φαίνεται, στην Αττική έχει αρχίσει να συμβαίνει αυτό που όλοι ήθελαν να αποφύγουν, δηλαδή να φτάνει το σύστημα υγείας στα όριά του. Πλέον υπάρχουν ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλές κλίνες Covid γιατί οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Και οι ηλικίες των ασθενών αυτών είναι όλο και μικρότερες. 

COVER 675
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ στην Αττική, αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από την ασφυξία. Η άλλη δέσμευση του υπουργού Υγείας είναι ότι τον Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60. Απ’ ό,τι φαίνεται ωστόσο, η κυβέρνηση, παρά το lockdown, δεν δίνει τόσο βάρος στα μέτρα πρόληψης, αλλά περιμένει τα εμβόλια. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά, «άρα θα μπορούμε να προχωράμε πολύ πιο γρήγορα». Ο Απρίλιος, όμως, μοιάζει πολύ μακριά σήμερα, που το σύστημα δημόσιας υγείας, ειδικά στην Αττική, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων και των μεταλλάξεων είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο αφορούν όλο και περισσοτερο τις ηλικίες εκείνες που αργούν ακόμα να εμβολιαστούν και το πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη καθυστερεί τραγικά.  

Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον χρόνο για άλλα λάθη και ελάχιστο χρόνο για να διορθώσει τα παλιά. Οφείλει να μιλήσει στους πολίτες για τη σοβαρότητα της κατάστασης, να εξηγήσει για ποιον λόγο παίρνει κάθε μέτρο και πώς περιμένει αυτό να αποδώσει. Δεν αρκεί να τους λέει ότι «καταλαβαίνει την κόπωσή τους». Πρέπει να εξηγήσει πειστικά γιατί η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Θα είναι ήττα αν δεν καταφέρει να τους πείσει και η οικονομία συνεχίσει να καταστρέφεται, χωρίς όφελος για τη δημόσια υγεία. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών την ώρα που κυκλοφορούν πλέον τα εμβόλια και λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι μια τραγωδία που μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ