Η ανοσοθεραπεία σταθερή πυξίδα στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ανοσοθεραπεία σταθερή πυξίδα στη μάχη κατά του καρκίνου Facebook Twitter
Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους των ογκολογικών νοσημάτων.
0



Η ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΓΡΑΨΕ
με κεφαλαίο Α την αρχή του τέλους του καρκίνου, εισάγοντας στη φαρέτρα της Ογκολογίας μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, η οποία στηρίζεται στην ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να βρίσκει και να εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα. Μέσω της «ανοσολογικής επαγρύπνησης», το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και καταπολεμά πληθώρα αντιγόνων που εκφράζονται μόνο στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, επειδή τα καρκινικά κύτταρα είναι ιδιαιτέρως έξυπνα, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς διαφυγής από την ανοσολογική επαγρύπνηση, με συνέπεια να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, να δημιουργούνται όγκοι και να εξελίσσεται η νόσος.


Η βαθιά γνώση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ανοσοδιαμόρφωσης που μπορούμε να επιτύχουμε αν στηριχτούμε σε συγκεκριμένα μόρια-κλειδιά που καταστέλλουν τους μηχανισμούς διαφυγής των καρκινικών κυττάρων άναψαν το πράσινο φως για την ανάπτυξη των πρώτων ανοσοθεραπευτικών παραγόντων.


Η νέα θεραπευτική κατηγορία με την ονομασία «ανοσοθεραπεία» είναι καινοτόμος και διαφορετική από τους άλλους πυλώνες της Ογκολογίας και τις συμβατικές θεραπείες, καθώς δεν προσβάλλει άμεσα το καρκινικό κύτταρο αλλά αποκαθιστά την αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση έναντι του όγκου μέσω της διαχείρισης, συγκεκριμένα μέσω της καταστολής, των ανασταλτικών οδών. Καταργώντας το «καμουφλάζ» των καρκινικών κυττάρων, οι ανοσοθεραπευτικοί παράγοντες τα φανερώνουν ώστε μετά να αναλάβουν δράση οι εξολοθρευτικοί μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος, να τους επιτεθούν και να τα εξολοθρεύσουν. Γι' αυτό, άλλωστε, αποκαλούνται το «βαρύ πυροβολικό» της Ογκολογίας!

H ανοσοθεραπεία, συνδυαστικά με τη χημειοθεραπεία, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 44% σε ασθενείς με μεταστατικό ΜΜΚΠ.

Εφικτή ακόμα και η λειτουργική ίαση

Το επίτευγμα της ανοσοθεραπείας είναι ότι έχει ανταπόκριση σε ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν ανθεκτικότητα στις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία. Με τη βοήθεια της ανοσοθεραπείας γίνεται εφικτή η συρρίκνωση και η εξαφάνιση ακόμα και μεταστατικών όγκων, με τους ασθενείς να έχουν μεγάλο κέρδος σε προσδόκιμο επιβίωσης και ποιότητα ζωής. Όταν επιστρατεύτηκε για πρώτη φορά το «βαρύ πυροβολικό» της ανοσοθεραπείας στο ογκολογικό οπλοστάσιο, πριν από μία δεκαετία, «γράφτηκε» το πρώτο success story με το μεταστατικό μελάνωμα, εκεί όπου φάνηκε η δυναμική των ανοσοθεραπευτικών παραγόντων. Στο μελάνωμα, η ανοσοθεραπεία προσφέρει μακροπρόθεσμα δεδομένα επιβίωσης σε προχωρημένη νόσο και μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή ίαση των ασθενών σε πρώιμα στάδια. Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι οι μισοί ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα επιβιώνουν για 5 χρόνια, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς σε πρώιμα στάδια, που λαμβάνουν επικουρική θεραπεία, μπορούν να επιβιώνουν χωρίς υποτροπή της νόσου μετά από περισσότερα από τρία χρόνια.


Καθώς ολοένα και περισσότερες ανοσοθεραπείες λαμβάνουν έγκριση από τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές (τον FDA και τον EMA) για διαφορετικές μορφές καρκίνου, διαφορετικές ομάδες ασθενών εξασφαλίζουν μακροχρόνια επιβίωση και μετασχηματίζεται εκ βάθρων η περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών. Το success story δεν εξαντλείται στον καρκίνο, καθώς οι ανοσοθεραπείες αποδεικνύονται δραστικές και σε άλλα χρόνια νοσήματα, με συνέπεια να μετασχηματίζεται η περίθαλψη γενικά. Οι μεγάλες κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό ογκολογικών ασθενών, κοντά στο 24%, η ανοσοθεραπεία, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ή με στοχευμένη θεραπεία, μπορεί να εξασφαλίσει ακόμα και τη λεγόμενη λειτουργική ίαση, δηλαδή δεκαετή επιβίωση ή ακόμα μεγαλύτερη.

Το success story ξεκίνησε από το μελάνωμα

Μετά το μεταστατικό μελάνωμα, που υπήρξε και η νόσος-ορόσημο για την αναγνώριση των δυνατοτήτων της ανοσοθεραπείας, με τις πρώτες ανακοινώσεις στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) του 2011 να ρίχνουν στην αρένα της Ογκολογίας game changers θεραπευτικούς παράγοντες, ακολούθησε μια αληθινή επανάσταση. Το βιβλίο της Ογκολογίας ξαναγράφεται, με τις ανοσοθεραπείες να επιτυγχάνουν εντυπωσιακά ποσοστά επιβίωσης σε μια σειρά δύσκολων καρκίνων με έως πρόσφατα πολύ φτωχή πρόγνωση, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ο καρκίνος της κεφαλής και τραχήλου, ο τριπλός αρνητικός καρκίνος μαστού και ο νεφροκυτταρικός καρκίνος. Ενδεικτικά, στον προχωρημένο ΜΜΚΠ υπάρχει διαθέσιμη ανοσοθεραπεία που είναι η μόνη ανοσοθεραπεία 1ης γραμμής που προσφέρει σημαντικό όφελος συνολικής επιβίωσης ανεξαρτήτως ιστολογικού τύπου, είτε ως συνδυαστική θεραπεία είτε ως μονοθεραπεία. Μάλιστα, ως μονοθεραπεία υπερδιπλασιάζει τη διάμεση συνολική επιβίωση έναντι πλατινούχων συνδυασμών χημειοθεραπείας. Τέλος, ως συνδυασμός με χημειοθεραπεία για 1ης γραμμής θεραπεία του μεταστατικού ΜΜΚΠ, ανεξαρτήτως ιστολογικού τύπου, αναμένεται το προσδόκιμο επιβίωσης να επεκταθεί σε σημείο που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Μέχρι στιγμής, για διάμεση περίοδο παρακολούθησης 31 μηνών, πάνω από το 45% των ασθενών με μεταστατικό ΜΜΚΠ παρέμειναν εν ζωή για δύο χρόνια, αντίθετα με το 27,3% των ασθενών, που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

Βιοδείκτες, το νέο μεγάλο στοίχημα

Σε κάθε success story υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Στην ανοσοθεραπεία το λεπτό σημείο είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε από πριν ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν στον συγκεκριμένο ανοσοθεραπευτικό παράγοντα. Γι' αυτό αναπτύσσονται οι λεγόμενοι βιοδείκτες, δηλαδή μοριακοί δείκτες οι οποίοι βοηθούν να βρούμε εκείνες τις γονιδιακές μεταλλάξεις που κάνουν τον ασθενή να ανταποκρίνεται στη χορηγούμενη θεραπεία. Έτσι, αξιοποιούμε σωστά το «βαρύ πυροβολικό» της φαρέτρας και δεν το σπαταλάμε σε ασθενείς που δεν θα δουν όφελος. Από τα ευρήματα της Αμερικανικής Ένωσης Καρκίνου προκύπτει ότι από την υιοθέτηση της αντικαπνιστικής στρατηγικής και ενός καλύτερου τρόπου ζωής, μαζί με τις νέες ανοσοθεραπείες, επιτεύχθηκε μείωση κατά 29% των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ το διάστημα 1991-2017. Δηλαδή υπο-τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι των ογκολογικών ασθενών. Οι πρόσφατες εξελίξεις σε αυτόν τον βασικό πυλώνα της Ογκολογίας περιλαμβάνουν πρωτόκολλα χορήγησης ανοσοθεραπείας ως συντήρηση μετά τη χημειοθεραπεία, τον συνδυασμό δύο ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων και τους συνδυασμούς ανοσοθεραπειών με άλλα μόρια για αύξηση της δραστικότητάς τους. Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους των ογκολογικών νοσημάτων!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM