No.1

«Το νησί των ψεμάτων»: Ένα αργόσυρτο ισπανικό crime εποχής

«Το νησί των ψεμάτων»: Ένα αργόσυρτο ισπανικό crime εποχής Facebook Twitter
Ένα αργόσυρτο crime εποχής παραχωρεί τη θέση του στη διφορούμενη αρχική υπόσχεση, με υπόνοιες που επαναλαμβάνονται και κεντράρουν σε ερμηνείες που ταιριάζουν καλύτερα σε καθημερινό σίριαλ.
0



ΤΟ «ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ»
ξεκινά δυνατά. Νυχτερινό σκηνικό, αγριεμένη θάλασσα, ανήσυχες γυναικείες φιγούρες σε έναν τόπο όπου οι άνδρες απουσιάζουν κι ο φαροφύλακας ακούει ανθρώπινες φωνές απελπισίας στο ανοιχτό πέλαγος, καταμεσής μιας έντονης καταιγίδας.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, 3 μαυροφορεμένες ντόπιες κατορθώνουν να σώσουν 50 επιβάτες, αλλά το ξημέρωμα αποκαλύπτει την ανείπωτη φρίκη 200 νεκρών, πνιγμένων στα κύματα, καθώς το ναυάγιο ενός πλοίου με κατεύθυνση στο Μπουένος Άιρες ξεβράζει τα κομμάτια προς τις ακτές του βραχώδους, αφιλόξενου νησιού. Οι Αρχές καταφθάνουν να καταγράψουν το συμβάν, οι γυναίκες ανακηρύσσονται σε ηρωίδες, κι ένας πρωτευουσιάνος, φιλόδοξος δημοσιογράφος που ερευνά επί τόπου υποψιάζεται πως κάτι πολύ παράξενο κρύβεται πίσω από την πράξη αυτοθυσίας.

Το πρώτο 20λεπτο, απόκοσμο και μυστηριώδες, φανερώνει δύναμη στη δημιουργία ατμόσφαιρας- ο θεατής δεν είναι σίγουρος αν βλέπει θρίλερ του φανταστικού, ή ένα βαρύ δράμα που κρέμεται από ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα.

«Αγαθοεργίες κάνουν οι ανώτεροι προς τους κατώτερους» σπεύδει να διορθώσει την κυρία που του προσφέρει καθημερινά καφέ και του παραχωρεί ένα από τα λιγοστά τηλέφωνα για να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο, εννοώντας σαφώς πως οι γυναίκες που ρίσκαραν τη ζωή τους προφανώς ενήργησαν από αλληλεγγύη. Αυτό, ή αυτούς που ήθελαν να καλύψουν, το καταλαβαίνουμε σχετικά νωρίς, αλλά η ταινία επιμηκύνει το μυστικό, δίνοντας μια όχι και τόσο πειστική έμφαση στα τρομαγμένα μισόλογα και τις δραματικές σιωπές.

«Το νησί των ψεμάτων»: Ένα αργόσυρτο ισπανικό crime εποχής Facebook Twitter


Στο ντεμπούτο της στην κινηματογραφική μυθοπλασία, η βετεράνος στις τηλεοπτικές σειρές και τα ντοκιμαντέρ Πάολα Κονς έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή ηρωίδων που γλίστρησαν στη λήθη, επειδή παρεξηγήθηκαν οι προθέσεις τους, για μια ιστορία σημαντική αλλά ξεχασμένη, στη μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από το πιο πολύνεκρο δυστύχημα της χώρας.

Το πρώτο 20λεπτο, απόκοσμο και μυστηριώδες, φανερώνει δύναμη στη δημιουργία ατμόσφαιρας – ο θεατής δεν είναι σίγουρος αν βλέπει θρίλερ του φανταστικού ή ένα βαρύ δράμα που κρέμεται από ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα. Ένα αργόσυρτο crime εποχής παραχωρεί τη θέση του στη διφορούμενη αρχική υπόσχεση, με υπόνοιες που επαναλαμβάνονται και κεντράρουν σε ερμηνείες που ταιριάζουν καλύτερα σε καθημερινό σίριαλ.

Φυσικά, δεν ευθύνονται οι ηθοποιοί, και κυρίως ο έμπειρος Αργεντινός Ντάριο Γκραντινέτι, αλλά η σκηνοθέτις, η οποία ανοίγει το πρόβλημα σε μια μικρή κοινωνία πολιτικής διαφθοράς και αρσενικού σοβινισμού αλλά δεν έχει τα φόντα να το προσδιορίσει και να το αναδείξει.

 

 

Το «Νησί των Ψεμάτων» διατίθεται προς ενοικίαση στην ψηφιακή πλατφόρμα Videorama on Demand, ή στο site weirdwave.gr

 

Οθόνες
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Palmer»: Η συγκινητική σχέση ενός πρώην φυλακισμένου με ένα οκτάχρονο αγόρι που δεν μοιάζει με τ’ άλλα

Πρώτη προβολή / «Palmer»: Η συγκινητική σχέση ενός πρώην φυλακισμένου με ένα οκτάχρονο αγόρι που δεν μοιάζει με τ’ άλλα

Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ πρωταγωνιστεί στην ταινία του Φίσερ Στίβενς που παρουσιάζει ένα παλιό, οικουμενικό θέμα με εκσυγχρονισμένους όρους,
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ