Αυστραλία: Η Google απειλεί να κλείσει τη μηχανή αναζήτησης, αν αναγκαστεί να πληρώσει τα Μέσα για περιεχόμενο

Αυστραλία: Η Google απειλεί να κλείσει τη μηχανή αναζήτησης, αν αναγκαστεί να πληρώσει τα Μέσα για περιεχόμενο Facebook Twitter
EPA
0

Η Google απείλησε να κλείσει τη μηχανή αναζήτησής της στην Αυστραλία, αν η κυβέρνηση της χώρας δεν αλλάξει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και το οποίο προβλέπει ότι ο κολοσσός του Διαδικτύου θα πρέπει να αποζημιώνει τα μέσα για το περιεχόμενό τους που χρησιμοποιεί.


Η αυστραλιανή κυβέρνηση καταρτίζει έναν περιοριστικό κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος έχει στόχο να ορίσει τις σχέσεις μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, και των μεγάλων ομίλων που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο, όπως το Facebook και η Google, οι οποίοι κερδίζουν μεγάλα ποσά από διαφημίσεις.


Το νομοσχέδιο αυτό, ένα από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως, προβλέπει την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους παραβάτες και έχει στόχο κυρίως τη μηχανή αναζήτησης του Google και το news feed του Facebook.


Όμως η γενική διευθύντρια της Google στην Αυστραλία, η Μελ Σίλβα, δήλωσε σήμερα ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν το νομοσχέδιο να περάσει ως έχει στην οποία περίπτωση η εταιρεία της θα αναγκαστεί να αναστείλει τη μηχανή αναζήτησής της στη χώρα.


«Αν αυτή η εκδοχή του κώδικα ψηφιστεί σε νόμο, δεν θα μας αφήσει άλλη πραγματική επιλογή από το να αναστείλουμε το Google Search στην Αυστραλία‘, εξήγησε η Σίλβα.


Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απάντησε στην απειλή αυτή: «Η Αυστραλία είναι αυτή που αποφασίζει τους κανόνες για το τι επιτρέπεται στην Αυστραλία. Το κοινοβούλιό μας αποφασίζει». «Οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε αυτό το πλαίσιο στην Αυστραλία είναι καλοδεχούμενοι. Όμως δεν υποκύπτουμε στις απειλές», υπογράμμισε ο Σκοτ.


Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την πρωτοβουλία της Αυστραλίας σε μια περίοδο που τα μέσα ενημέρωσης υποφέρουν μπροστά στο διαδίκτυο, με τις μεγάλες εταιρείες, όπως η Google και το Facebook να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος από τα διαφημιστικά έσοδα.


Η κρίση του Τύπου επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Στην Αυστραλία δεκάδες εφημερίδες έχουν κλείσει και εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί.

Με πληροφορίες από AFP/Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM