Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20%

Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20% Facebook Twitter
Το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20% (EPA/Αρχείο)
0

Το Ιράν ξεκίνησε τη διαδικασία παραγωγής ουρανίου με εμπλουτισμό 20% στη μονάδα Fordow, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σε μια σύντομη ανακοίνωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr τη Δευτέρα, ο Αλί Ραμπί έκανε λόγο για το σχέδιο του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου έως και 20%, λέγοντας ότι η διαδικασία έγχυσης αερίου σε φυγοκεντρητές ξεκίνησε «πριν από ώρες» μετά την πρόσφατη εντολή του προέδρου Χασάν Ρουχανί για την εφαρμογή του σχεδίου.

Ο Ραμπί σημείωσε ότι ο εμπλουτισμός ξεκίνησε σήμερα το πρωί, ενώ έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα όπως η ενημέρωση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και η υποβολή ερωτηματολογίου με βάση τις υποχρεώσεις διασφάλισης της χώρας.

Τονίζεται ότι ο βαθμός αυτός εμπλουτισμού δεν επιτρέπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Εδώ και λίγα λεπτά, η διαδικασία της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου ξεκίνησε στην μονάδα εμπλουτισμού του Fordow», ανακοίνωσε ο Ραμπί.

Σύμφωνα με το Reuters, η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία μίας σειράς παραβιάσεων των όρων της διεθνούς συμφωνίας, που ξεκίνησαν το 2019 σε απάντηση της αποχώρησης της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία και της επαναφοράς του αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Το πρώτο προϊόν UF6 θα είναι διαθέσιμο εντός των επόμενων ωρών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο με στόχο την άρση των κυρώσεων μετά την αποτυχία των ευρωπαϊκών κομμάτων της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις και μετά τη δολοφονία του επιφανούς Ιρανού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Το σχέδιο υποχρεώνει τoν AEOI (οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν) να παράγει τουλάχιστον 120 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου με καθαρότητα 20% ετησίως και να το αποθηκεύει εντός της χώρας, για δύο μήνες από την έκδοση του νόμου.

Σύμφωνα με την πρόταση της JCPOA, ο AEOI θα πρέπει να ξεκινήσει την εγκατάσταση, την έγχυση αερίου, τον εμπλουτισμό και την αποθήκευση πυρηνικών υλικών έως τον κατάλληλο βαθμό εμπλουτισμού, εντός περιόδου τριών μηνών χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 1.000 IR-2m φυγοκεντρητές.

Η πρόταση απαιτεί επίσης από την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει οποιαδήποτε ρυθμιστική πρόσβαση πέραν του πρόσθετου πρωτοκόλλου, εντός δύο μηνών από τη θέσπισή της, σύμφωνα με τα άρθρα 36 και 37 του JCPOA που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων το 2015.

Με βάση την πρόταση, εάν τα ευρωπαϊκά μέρη της JCPOA αρχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους εντός τριών μηνών μετά την έγκριση αυτού του νόμου, η ιρανική διοίκηση θα πρέπει να υποβάλει πρόταση στο κοινοβούλιο σχετικά με τα αμοιβαία μέτρα του Ιράν, για την αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής των υποχρεώσεων της JCPOA.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει ενημερώσει τον παρατηρητή του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ότι σχεδίαζε να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 20%, στο πυρηνικό εργοστάσιό του Fordow.

Με πληροφορίες του mehrnews/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Διεθνή / Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Με μια σειρά άρθρων γνώμης, ένα κύριο άρθρο και ένα «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, οι New York Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι, σύμφωνα με την πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας και νυν συνεργάτρια του Guardian, Μάργκαρετ Σάλιβαν.
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM