ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20%

Το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20% Facebook Twitter
Το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20% (EPA/Αρχείο)
0

Το Ιράν ξεκίνησε τη διαδικασία παραγωγής ουρανίου με εμπλουτισμό 20% στη μονάδα Fordow, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σε μια σύντομη ανακοίνωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr τη Δευτέρα, ο Αλί Ραμπί έκανε λόγο για το σχέδιο του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου έως και 20%, λέγοντας ότι η διαδικασία έγχυσης αερίου σε φυγοκεντρητές ξεκίνησε «πριν από ώρες» μετά την πρόσφατη εντολή του προέδρου Χασάν Ρουχανί για την εφαρμογή του σχεδίου.

Ο Ραμπί σημείωσε ότι ο εμπλουτισμός ξεκίνησε σήμερα το πρωί, ενώ έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα όπως η ενημέρωση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και η υποβολή ερωτηματολογίου με βάση τις υποχρεώσεις διασφάλισης της χώρας.

Τονίζεται ότι ο βαθμός αυτός εμπλουτισμού δεν επιτρέπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Εδώ και λίγα λεπτά, η διαδικασία της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου ξεκίνησε στην μονάδα εμπλουτισμού του Fordow», ανακοίνωσε ο Ραμπί.

Σύμφωνα με το Reuters, η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία μίας σειράς παραβιάσεων των όρων της διεθνούς συμφωνίας, που ξεκίνησαν το 2019 σε απάντηση της αποχώρησης της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία και της επαναφοράς του αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Το πρώτο προϊόν UF6 θα είναι διαθέσιμο εντός των επόμενων ωρών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο με στόχο την άρση των κυρώσεων μετά την αποτυχία των ευρωπαϊκών κομμάτων της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις και μετά τη δολοφονία του επιφανούς Ιρανού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Το σχέδιο υποχρεώνει τoν AEOI (οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν) να παράγει τουλάχιστον 120 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου με καθαρότητα 20% ετησίως και να το αποθηκεύει εντός της χώρας, για δύο μήνες από την έκδοση του νόμου.

Σύμφωνα με την πρόταση της JCPOA, ο AEOI θα πρέπει να ξεκινήσει την εγκατάσταση, την έγχυση αερίου, τον εμπλουτισμό και την αποθήκευση πυρηνικών υλικών έως τον κατάλληλο βαθμό εμπλουτισμού, εντός περιόδου τριών μηνών χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 1.000 IR-2m φυγοκεντρητές.

Η πρόταση απαιτεί επίσης από την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει οποιαδήποτε ρυθμιστική πρόσβαση πέραν του πρόσθετου πρωτοκόλλου, εντός δύο μηνών από τη θέσπισή της, σύμφωνα με τα άρθρα 36 και 37 του JCPOA που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων το 2015.

Με βάση την πρόταση, εάν τα ευρωπαϊκά μέρη της JCPOA αρχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους εντός τριών μηνών μετά την έγκριση αυτού του νόμου, η ιρανική διοίκηση θα πρέπει να υποβάλει πρόταση στο κοινοβούλιο σχετικά με τα αμοιβαία μέτρα του Ιράν, για την αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής των υποχρεώσεων της JCPOA.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει ενημερώσει τον παρατηρητή του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ότι σχεδίαζε να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 20%, στο πυρηνικό εργοστάσιό του Fordow.

Με πληροφορίες του mehrnews/Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Διεθνή / Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Ομαδική αγωγή από 51 οικογένειες έχει κατατεθεί στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού - Οι αποζημιώσεις συνολικά υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 100 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM