#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία - ωστόσο, το θέμα της μοναξιάς είναι ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση ή αναγνώριση. Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά (πριν την πανδημία του Covid-19) ένας στους δέκα Έλληνες, αισθάνεται συχνά μοναξιά.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε τα στοιχεία της έρευνας, με την Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με ποσοστό 10%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρισκόταν στο 7%. Στο σύνολο, 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δήλωσαν πως νιώθουν μοναξιά (το 7% δηλαδή του πληθυσμού της ΕΕ). Παράλληλα, ο ερχομός της πανδημίας και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το συναίσθημα της μοναξιάς, σε τουλάχιστον 2/3 του πληθυσμού της Ελλάδας που συμμετείχαν στην πρόσφατη Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT).

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Το αίσθημα της μοναξιάς δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα ή σε ηλικίες - και ταυτόχρονα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας, την ψυχική μας υγεία και την γενικότερη ευεξία μας. Διανύοντας μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή και σε συνθήκες εγκλεισμού, τείνουμε - τώρα περισσότερο από ποτέ - να περνάμε ακόμα περισσότερο χρόνο στις οθόνες μας και στα social media, σε μία προσπάθεια για μεγαλύτερη επαφή με τον έξω κόσμο. Πολλές φορές, βέβαια, ξεχνάμε την έννοια της πραγματικής επαφής.

Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς μία νέα συνθήκη, με στόχο την «πραγματική» επαφή, που προέρχεται μέσα από την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα. Έτσι, λοιπόν, αφιερώνουμε έστω 15 λεπτά μέσα στη μέρα μας για να έρθουμε σε επαφή με τους αγαπημένους μας - και με τους ανθρώπους γύρω μας που ίσως να μας έχουν πραγματική ανάγκη.

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Αν μένουμε στο ίδιο σπίτι με την οικογένεια, τους συντρόφους, τους φίλους και συγκατοίκους, μπορούμε να κανονίσουμε ένα «ραντεβού» μέσα στη μέρα μας, να τους πούμε «YOU.ME.TEA.NOW» και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί, παρέα με μία ζεστή κούπα της αγαπημένης μας γεύσης τσάι Lipton. Με το #ProjectUnlonely, το Lipton μας θυμίζει πως ακόμα και 15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα, μπορούν να έχουν σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεσή μας. Το να είμαστε παρόντες, να ζούμε τη στιγμή και να επιδιώκουμε την ανθρώπινη επαφή και να απολαμβάνουμε τον ποιοτικό χρόνο, είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ.

#ProjectUnlonely: Πώς 15 λεπτά επαφής μέσα στη μέρα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά Facebook Twitter

Ακόμα, όμως, κι αν δεν ζούμε με κάποιον άλλον στο ίδιο σπίτι, μπορούμε και πάλι να επιδιώξουμε αυτή την επαφή μέσα από την τεχνολογία, που μας δίνει τα κατάλληλα εργαλεία. Ευτυχώς, τα video calls είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας προσφέρουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τα 15 λεπτά ποιοτικού χρόνου που όλοι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε το ζεστό σας Lipton, να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ και να δημιουργήσετε πραγματική επαφή με όλους όσους βρίσκονται μακριά - ή έστω στην άλλη πλευρά της οθόνης. 

15 λεπτά πραγματικής επαφής μέσα στη μέρα μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι ένα απλό «Τι κάνεις;» μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ένα χαμόγελο, λίγα λεπτά γέλιου, μία κουβέντα που προέρχεται από αγνό ενδιαφέρον, μπορεί και θα κάνει τη διαφορά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ