10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον John Monkman

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον John Monkman Facebook Twitter
Ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο που δεν θα προοριζόταν να μπει κάτω από την ομπρέλα ενός συγκεκριμένου είδους ή δισκογραφικής εταιρείας.
0

1.

Ο John Monkman ανήκει στην ιδιαίτερη κατηγορία καλλιτεχνών που αποφάσισαν να κάνουν το άλμα από το «παιδί-θαύμα του στούντιο» πίσω από τις κονσόλες και τα κουμπάκια στα φώτα της δημοσιότητας, ως αυτόνομοι καλλιτέχνες.


2.

Σπούδασε πιάνο, κιθάρα και ντραμς μέχρι τα 18 του χρόνια, με τα ντραμς να έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Στον τομέα της παραγωγής είναι αυτοδίδακτος. Ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του το Cubase το 1999 και μετά πέρασε στο Logic.


3.

Αν και είχε παρελθόν στον χώρο της μουσικής, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2015 μέσω δύο κυκλοφοριών που έκαναν τεράστια επιτυχία εκείνο το καλοκαίρι: του remix του στο «Twilight» του Solomon Grey και της συνεργασίας του με τον Pete Tong στο «PHØENIX».

 

Solomon Grey - Twilight (John Monkman Remix)


4.

Έχοντας εδραιώσει ένα πολύ συγκεκριμένο και ξεχωριστό μουσικό αποτύπωμα και εμπνέοντας συνεχώς την εμπιστοσύνη χάρη στην ποιοτική δουλειά του, δεν του ήταν δύσκολο να συμπεριλάβει ανάμεσα στους υποστηρικτές και θαυμαστές του τους Damian Lazarus, Maceo Plex, Adam Beyer και Sasha και να επικυρώσει αυτή την αξιοπιστία με κυκλοφορίες στις εταιρείες τους.


5.

Το σήμα κατατεθέν του John Monkman είναι η μελωδία. Πιστεύει πως μπορείς να ανακαλύψεις στοιχεία της ακόμα και στο πιο δυναμικό drum roll ενός Roland TR-909.


6.

Ο Monkman είναι ο ιδρυτής της Beesemyer Music, που «στεγάζει» κυρίως τις δικές του κυκλοφορίες αλλά και ξεχωριστά, πολύ μελωδικά πρότζεκτ των Martin Roth, Chaim, Theo Kottis, Anaphase, κ.ά., που δεν προορίζονται απαραίτητα για το dancefloor.


7.

Έχει δουλέψει ως σύμβουλος και έχει κάνει την παραγωγή και το mixing σε πολλούς δίσκους mainstream καλλιτεχνών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Bryan Ferry, αφού ο Monkman έκανε το μεγαλύτερο μέρος του programming στο «Olympia». Σε αυτόν τον δίσκο συνεργάστηκε στενά με μέλη των Radiohead, Chic, Pink Floyd και Groove Armada.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον John Monkman Facebook Twitter
Έχει δουλέψει ως σύμβουλος και έχει κάνει την παραγωγή και το mixing σε πολλούς δίσκους mainstream καλλιτεχνών.


8.

Πρόσφατα παρουσίασε ένα νέο πρότζεκτ-δίσκο με τον τίτλο «Asriel», με διάθεση να καταρρίψει τα δεδομένα που είχε στο μυαλό του το κοινό για τις κυκλοφορίες του. Ηχογραφήθηκε μέσα από μια σειρά απροβάριστων και αυθόρμητων sessions στο στούντιο σε δύο εβδομάδες και πήρε το όνομά του από τον Lord Asriel, έναν χαρακτήρα από την τριλογία του Philip Pullman, «His Dark Materials».


9.

Το «Asriel» έρχεται σε μια εποχή παγκόσμιας παύσης και απομόνωσης. Το χαρακτηρίζουν οι καταπραϋντικοί τόνοι ως επιθυμητή ατμόσφαιρα στις δυσκολίες της εποχής, ενώ παρέχει τη βάση σε όποιον έχει διάθεση να εμβαθύνει στην ενδοσκόπηση. Μπλέκοντας στοιχεία ενός ambient σχεδιασμού περιβάλλοντος με τον αφηρημένο μινιμαλισμό, προκαλεί στιγμές ευφορίας, αλλά και άγχους ή αγωνίας, αντικατοπτρίζοντας στον ήχο τον ψυχισμό μας αυτή την περίοδο.


10.

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο που δεν θα προοριζόταν να μπει κάτω από την ομπρέλα ενός συγκεκριμένου είδους ή δισκογραφικής εταιρείας. Στο παρελθόν, ο βασικός μου στόχος στο στούντιο ήταν να γράφω μουσική με σκοπό να κάνω τους ανθρώπους να χορεύουν, να κινούνται και να μπαίνουν σε μια κατάσταση έκστασης και χαράς, που τους πρόσφερε μια βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό τους αλλά και με τους άλλους γύρω τους» εξηγεί. «Αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό από μόνο του, ωστόσο υπάρχει μια τεράστια παλέτα ανθρώπινων συναισθημάτων που δεν θέλω απαραίτητα να συμπεριλάβω στο περιβάλλον του dancefloor».

Το «Asriel» του John Monkman κυκλοφορεί από την Beesemyer Music και μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«In Orbit»: Ένα μουσικό φεστιβάλ-στοίχημα για το πώς θα γίνονται οι συναυλίες στο μέλλον

Μουσική / «In Orbit»: Ένα μουσικό φεστιβάλ-στοίχημα για το πώς θα γίνονται οι συναυλίες στο μέλλον

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνει την ευκαιρία σε λίγους θεατές να παρακολουθήσουν το διήμερο εναλλακτικό μουσικό φεστιβάλ ζωντανά, στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδεται μέσω streaming.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ