1 ΑΓΡΑ

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, ΓΙΑΛΟΜ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ

Οι εκδόσεις Άγρα, λίγο πριν απ’ τα Χριστούγεννα θα βγάλουν ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα βιβλία της χρονιάς, Το Πρόβλημα Σπινόζα. Eίναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ίρβιν Γιάλομ μετά τη Θεραπεία του Σοπενάουερ. Το κείμενο τοποθετείται σε δυο εποχές. Αρχικά στον 17ο αιώνα, όταν ο μεγάλος φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα έρχεται σε σύγκρουση με τη Συναγωγή για τις ιδέες του και τον απομακρύνουν. Στη συνέχεια στον 20ό, όταν ο φιλόσοφος των Ναζί με το όνομα Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ οργανώνει την κλοπή των βιβλίων της βιβλιοθήκης του Σπινόζα. «Είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο υπάρχει αυτή η αιρετική σκέψη που ενοχλεί και τον 17ο και τον 20ό αιώνα. Στο κέντρο του είναι πάντα τα θέματα του Γιάλομ, σχετικά με τη ζωή και την ύπαρξη», υπογραμμίζει ο εκδότης της Άγρας, Σταύρος Πετσόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, νωρίτερα ακόμα και από την αμερικανική έκδοση, που θα βγει τον Φεβρουάριο του 2012. Λίγο πριν απ’ το βιβλίο του Γιάλομ, στο τέλος Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο της συζύγου του, της γνωστής ακαδημαϊκού Μέριλιν Γιάλομ. Ο τίτλος του είναι Η ιστορία της συζύγου και πρόκειται για μια μελέτη ανθρωπολογική, καλλιτεχνική, κοινωνιολογική και πολιτισμική, που καταπιάνεται με τον θεσμό του γάμου στον δυτικό κόσμο, από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα, με το στυλ γραφής της Γιάλομ, με αφηγήσεις και μικροϊστορίες να μπλέκονται στην κεντρική ιστορία του βιβλίου. Η σχέση μουσικής κι εγκεφάλου αναλύεται στο τελευταίο μεγάλο έργο του σπουδαίου νευρολόγου Όλιβερ Σακς, που είχε γίνει ευρέως γνωστός με το βιβλίο Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του μ’ ένα καπέλο. Ο Σακς γράφει πάντα ιστορίες νευρολογικής φύσεως, διηγήματα με ήρωες συνθέτες που χάνουν τη μνήμη τους και με τη μουσική ως φαινόμενο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο: η Άγρα θα εκδώσει δυο εμβληματικά έργα. Το πρώτο είναι το 2066, το μεταθανάτιο «θηρίο» 1.055 σελίδων του Χιλιανού Ρομπέρτο Μπολάνιο.

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε υπομυθιστορήματα με πέντε φαινομενικά διαφορετικές ιστορίες, που σιγά-σιγά κατευθύνονται προς μια πραγματική ιστορία πολλαπλών φόνων γυναικών και κοριτσιών σε μια κωμόπολη του Βόρειου Μεξικού και ανακατεύει διάφορα λογοτεχνικά είδη, από το πανεπιστημιακό μυθιστόρημα μέχρι το αστυνομικό και το θρίλερ. Το δεύτερο είναι ένα ανθολόγιο του Μεγάλου Ανατολικού του «οκτάτομου ερωτογραφήματος του Ανδρέα Εμπειρίκου», όπως το περιγράφει ο κ.Πετσόπουλος, σε επιμέλεια, όπως πάντα, Γιώργη Γιατρομανωλάκη.

 


 
2. ΔΙΟΠΤΡΑ

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΜΠΕΣΤ  ΣΕΛΕΡ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μόλις κυκλοφορήσαμε το πιο αναμενόμενο βιβλίο ης χρονιάς για την ελληνική αγορά, το Νήμα της Βικτόρια Χίσλοπ, της πλέον αναγνωρισμένης ξένης συγγραφέως στη χώρα μας, μετά την τεράστια επιτυχία του Νησιού" μάς λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Το νέο της βιβλίο ξεκινάει με τη μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης το 1917 και ξετυλίγει το νήμα της ελληνικής ιστορίας κάτω από μια διαφορετική οπτική και μέσα από μια συγκλονιστική ιστορία. Το διάβασα πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο, όταν ταξίδευα για την Αμερική, και ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Σε κάνει να σκεφτείς ξανά την ιστορία μας. Η Χίσλοπ έκανε τεράστια έρευνα γι’αυτό το βιβλίο. Πήγε πάνω από δεκαπέντε φορές στη Θεσσαλονίκη, διάβασε πολλούς τόμους βιβλίων για να κατανοήσει σε βάθος την ιστορία μας και είναι πολύ ενδιαφέρον να συζητάς μαζί της για τέτοια θέματα», λέει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, εκδότης του οίκου Διόπτρα.

« Ένα βιβλίο που έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό είναι η τριλογία Ο κήπος των πειραμάτων της Λορέν ντε Στέφανο. Τι θα γινόταν αν ζούσαμε μέχρι τα 25 μας; (25 για τους άντρες και 20 για τις γυναίκες.) Άνθρωποι μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες και κορίτσια απάγονται για να γίνουν νύφες και να παράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ώστε να μην εξαφανιστεί τοανθρώπινο είδος. Ένα βιβλίο που δημιούργησε μεγάλο θόρυβο στο εξωτερικό, όπου το κυκλοφόρησε o μεγάλος εκδοτικός οίκος Simon and Schuster, και απ’ το οποίο περιμένουμε πολλά.

Μάλιστα, στο σάιτ μας έχουμε μεταγλωττίσει και το τρέιλερ του βιβλίου -μια καινοτομία στον εκδοτικό χώρο-, το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό.

Υπολογίζουμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα βγάλουμε το δεύτερο μέρος και σε δύο χρόνια το τρίτο. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσουμε και το βιβλίο 30λεπτα γεύματα του Τζέιμι Όλιβερ, το μεγαλύτερο μπεστ σέλερ στα βιβλία μαγειρικής όλων των εποχών, αφού έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Είναι μια πολυτελέστατη έκδοση με γρήγορα και ποιοτικά γεύματα, πολλά από τα οποία τα έχω δοκιμάσει κι εγώ. Το όλο concept του βιβλίου είναι μια προτροπή για να συγκεντρωθούν οι παρέες σπίτι και να ετοιμάσουν αυτές τις εύκολες συνταγές. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι’ αυτό το βιβλίο, γιατί, συν τοις άλλοις, είναι και μια σπουδαία παραγωγή, με καταπληκτικές φωτογραφίες. Η Δωδέκατη Επίγνωση, η συνέχεια του μεγάλου και κλασικού μπεστ σέλερ Η Ουράνια προφητεία, είναι επίσης ένα σημαντικό βιβλίο που θα βγάλουμε σύντομα. Κινείται στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο βιβλίο και μιλάει για την 21η Δεκεμβρίου του 2021, όταν το ημερολόγιο των Μάγιας φτάνει στο τέλος του και ο γνωστός ήρωας της ιστορία αναζητάει ένα άλλο μέρος του χειρογράφου. Ένα πνευματικό βιβλίο που αγκαλιάζει τη δύναμη τη συγχρονικότητας κι εξερευνά τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις θρησκείες του κόσμου», . Μια ακόμα σημαντική έκδοση της Διόπτρας που μόλις κυκλοφόρησε είναι το Blue Monday των Nicci French, του συγγραφικού διδύμου από τη Βρετανία που υπογράφει με αυτό το ψευδώνυμο τα επιτυχημένα αστυνομικά βιβλία που εκδίδει. «Είναι το ξεκίνημα μια σειράς επτά βιβλίων, των οποίων το tagline είναι “μερικές φορές το μυαλό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα για να χάσεις τον εαυτό σου”. Αυτό το βιβλίο διηγείται την ιστορία μιας ψυχοθεραπεύτριας που βλέπει τα παράξενα και νοσηρά όνειρα ενός ασθενούς της, τα οποία τη βάζουν σ’ ένα μονοπάτι που μπορεί να την οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου της απαγωγής ενός παιδιού. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν σε αφήνει να το παρατήσεις με τίποτα - εγώ, όταν το διάβασα, ξενύχτησα. Επίσης, στο εξώφυλλό του εφαρμόσαμε μια ειδική τεχνοτροπία: περάσαμε όλα τα βιβλία ένα ένα κάτω από μια ειδική λάμπα, ώστε να φωτιστούν τα σκοτεινά μέρη του εξωφύλλου τους. Τελειώνοντας, θέλω ν’ αναφέρω το Δάκρυ του Λύκου της Άντρεα Μπάσφιλντ, ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αφορά δυο νέους που ζουν στην Κύπρο, αγαπιούνται από μικρά παιδιά και πρέπει ν’ αγωνιστούν και να δώσουν, μακριά ο ένας από τον άλλο, πολλές μάχες, ο καθένας με τους δικούς του δαίμονες. Είναι μια συγκλονιστική ιστορία. Μας κέντρισε το ελληνικό θέμα, που είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό.

Ακόμα, θα κυκλοφορήσουμε μια επετειακή έκδοση του Ζ του Βασίλη Βασιλικού, με επίμετρο του ίδιου του συγγραφέα. Είναι τα 45 χρόνια από την πρώτη έκδοση, ενώ υπάρχει κι άλλη επικαιρότητα, αφού του χρόνου το κείμενο θ’ ανέβει σε δυο αθηναϊκά θέατρα και σ’ ένα ινδικό».

 

 
3. ΑΓΚΥΡΑ

Ο ΝΕΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΒΕΛΑ

«Καταρχάς, κυκλοφορούμε το δέκατο βιβλίο της σειράς 39 Στοιχεία, που περιλαμβάνει βιβλία περιπέτειας και γνώσεων για εφήβους και είναι από τις πιο ευπώλητες τα τελευταία χρόνια¨, λέει η Αναστασία Παπαδημητρίου, συνεκδότρια των εκδόσεων Άγκυρα. "Έχει τίτλο Μέσα στο τούνελ και αναμένεται και αυτό να κάνει μεγάλη επιτυχία. Στις 28 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Νίκου Καρβέλα Ο τρίτος δρόμος. Είναι ένα εξαιρετικό ψυχογραφικό μυθιστόρημα μυστηρίου, που δεν περίμενα ποτέ ότι θα έγραφε ο Καρβέλας. Η πλοκή του διαδραματίζεται σε μια πόλη όπου τρεις δρόμοι χωρίζουν τους ανθρώπους σε αντίστοιχες κατηγορίες. Ο κεντρικός ήρωας, ένας ταχυδρόμος χαμένος στο σκοτάδι του υπαρξιακού αδιεξόδου, αναζητά την ευτυχία σαν ένα επαναλαμβανόμενο λάθος. Είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα, γιατί ξεφεύγει από τα συμβατικά που κυκλοφορούν τα τελευταία δέκα χρόνια. Ένα ανατρεπτικό βιβλίο από έναν αιρετικό καλλιτέχνη». «Επίσης, στα τέλη Νοεμβρίου θα βγει και η βιογραφία του Φώτη Μεταξόπουλου, ένα λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό κι ένα καταπληκτικό κείμενο του Κώστα Παπασπήλιου που διηγείται την καλλιτεχνική και προσωπική ζωή του μεγάλου χορογράφου. Τέλη του μήνα θα έχουμε κι ένα συλλογικό άλμπουμ επτά γελοιογράφων, των Γιάννη Ιωάννου, Δημήτρη Γεωργοπάλη, Μαρίας Τσαμπουρά, Μιχάλη Κουντουρή, Πάνου Μαραγκού, Ηλία Μακρή και Έφης Ξένου, με γελοιογραφίες γύρω απ’ το μνημόνιο που έχουν δημοσιευθεί τους τελευταίους μήνες στις εφημερίδες.

Επίσης, μόλις κυκλοφόρησε η τελευταία ποιητική συλλογή του Νάνου Βαλαωρίτη Ουρανός χρώμα βανίλιας. Είναι η τρίτη ποιητική του συλλογή που εκδίδουμε, στην οποία με σύντομο και συμπυκνωμένο λόγο τοποθετείται πλαγίως αλλά ειρωνικά για τα τρέχοντα ζητήματα, χωρίς το κάθε ποίημα να χάνει τη γλωσσική ανεξάρτητη σύνθεσή του.

Ο Βαλαωρίτης, ένας απ’ τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες ποιητές, έγραψε αυτά τα ποιήματα σε μια περίοδο έντονων πυρκαγιών και αγανάκτησης για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.

Είναι ένας απ’ τους ελάχιστους ανθρώπους που όταν τους συναντάς, νιώθεις ότι συναντάς μια σύγχρονη βιβλική μορφή. Ένας άνθρωπος υπεράνω κάθε μικρότητας και καχυποψίας. Συνεχίζουμε με το θεατρικό έργο Ζαφείρα η λεύτερη, το νέο θεατρικό έργο της Ζωής Φυτούση. Μια ιστορία παράφορου έρωτα που εκτυλίσσεται σ’ έναν τσιγγάνικο καταυλισμό και μας αποκαλύπτει παράλληλα ήθη, έθιμα και παραδόσεις που διαφεντεύουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τη ζωή, τη μοίρα και τον θάνατο της περήφανης φυλής των Τσιγγάνων. Η Φυτούση είναι μια μεγάλη καλλιτέχνις που ό,τι λάτρεψε εξακολουθεί και το λατρεύει με την ίδια σταθερότητα και συνέπεια».

 

 
4. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

ΚΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

«Φιλοδοξία μας για κάθε βιβλίο που εκδίδουμε είναι να διαβαστεί αυτό από όσο το δυνατό περισσότερους αναγνώστες». Αυτό απάντησε ο Θανάσης Καστανιώτης, όσον αφορά την επιλογή των τίτλων της εκδοτικής παραγωγής του φετινού χειμώνα.

«Σε πείσμα των καιρών εμείς μένουμε σταθεροί στην καλή λογοτεχνία, στα σοβαρά δοκίμια και στις σημαντικές επιστημονικές εκδόσεις, χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις στην ποιότητα, γιατί πιστεύουμε ότι τα βιβλία είναι αγαθά με αξία διαχρονική και όχι προϊόντα εφήμερης απόλαυσης».

Με αυτό το σκεπτικό ως γνώμονα μάς υπενθυμίζει πως «στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας έχουμε ήδη κυκλοφορήσει το Τρένο των νεφών της Ευγενίας Φακίνου, το Καιρός Σκεπτικός της Ιωάννας Καρυστιάνη, το Έτσι κάνουν όλες του Μίμη Ανδρουλάκη, το Χτυποκάρδια στο κρανίο της Έλενας Ακρίτα, το Όλοι μαζί, τώρα! του Γιώργου Κοτανίδη, τον Χειροτέχνη του αίματος του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, το Τελευταίο Τραμ του Θανάση Καρτερού, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε  εκδώσει το Ηδονή στον κρόταφο της Ζυράννας Ζατέλη, το Πασαδόροι και βαστάζοι της Αθηνάς Κακούρη, το Ντάσταρ της Μάρας Μεϊμαρίδη και πολλά άλλα ενδιαφέροντα βιβλία. Στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας θα έχετε ήδη δει το Τελευταίο Τετράδιο του Ζοζέ Σαραμάγκου, το Εις γην Χαναάν του Σεμπάστιαν Μπάρυ, το Εγώ κι εσύ του Νικολό Αμανίτι, τον Μάγειρα του έρωτα του Μάρτιν Ζούτερ, τη Δουβλινιάδα του Ενρίκε Βίλα-Μάτας και το Η θέληση και η τύχη του Κάρλος Φουέντες. Σύντομα θα κυκλοφορήσει ο Άνθρωπος που αγαπούσετα σκυλιά του Λεονάρδο Παδούρα και το Limit του Φρανκ Σέτσινγκ. Εκτός από αυτά, θα ήθελα να σας προτείνω και το άκρως διαφωτιστικό για την εποχή μας Αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού του Ντέιβιντ Χάρβεϊ, που θα κυκλοφορήσει εντός του Νοεμβρίου». Από τα παραπάνω χαρακτήρισε ως στοιχήματα «το αριστουργηματικό Τρένο των νεφών της Ευγενίας Φακίνου, το εκπληκτικά επίκαιρο Καιρός Σκεπτικός της Ιωάννας Καρυστιάνη, το ευρηματικό Πασαδόροι και βαστάζοι της Αθηνάς Κακούρη, το αποκαλυπτικό Ηδονή στον κρόταφο της Ζυράννας Ζατέλη, το χορταστικό Ντάσταρ της Μάρας Μεϊμαρίδη». Ακόμα, το Άγιον Όρος - Η άσβεστη φλόγα, μια συλλογή κειμένων από σπουδαίους Έλληνες για το Άγιο Όρος σε επιμέλεια του Θανάση Νιάρχου, είναι μια εκδοτική προσπάθεια που πάει κόντρα στο γενικότερο ρεύμα των σημερινών εκδοτικών εκπτώσεων της κρίσης.

 

 
5. ΙΚΑΡΟΣ

ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΚΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ

Η εκδότρια του Ίκαρου Κατερίνα Καρύδη είναι πεπεισμένη πως «είναι λάθος ένας εκδότης να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Ένα κακό βιβλίο, ακόμη και αν προσφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη, εν τέλει υπονομεύει το κύρος του εκδότη και σπάνια γίνεται διαχρονικό».

Όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς της αγοράς, «η οικονομική κρίση, βεβαίως, έχει επηρεάσει και την αγορά του βιβλίου. Τα βιβλία του Ίκαρου εξακολουθούν και εκδίδονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε αλλάξει κάτι εις βάρος της ποιότητάς τους. Αυτό που έχει μειωθεί είναι ο αριθμός των νέων εκδόσεων. Παλιότερα, παίρναμε πολύ πιο εύκολα την απόφαση να βγάλουμε ένα βιβλίο με μοναδικό κριτήριο το γεγονός ότι πιστεύαμε σε αυτό, ακόμη και αν γνωρίζαμε ότι θα είχε χαμηλή εμπορική απήχηση. Σήμερα δεν υπάρχει πια αυτό το περιθώριο».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο με τον τίτλο Οδυσσέας Ελύτης, Ο Ναυτίλος του Αιώνα, σε επιμέλεια της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. «Πρόκειται για ένα ταξίδι μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη στους σημαντικότερους σταθμούς του εικοστού αιώνα, στα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ποιητικής του ταυτότητας. Η έκδοση αυτού του βιβλίου ήταν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση καθώς, λόγω του πλούσιου εικονογραφικού και πληροφοριακού υλικού, η διαδικασία παραγωγής του ήταν χρονοβόρα και δαπανηρή.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα βιβλίο-σταθμός για τον Ίκαρο και την ιστορία του, που λειτουργεί ως τιμητική αναφορά στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη». Τον τελευταίο μήνα έχουν ήδη πάει στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά Έξι φιλοσοφικές ζωγραφιές και ο συλλογικός τόμος Ο Ελύτης στην Ευρώπη και ετοιμάζονται δύο βιβλία για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (Ένα νησί - τέσσερα κείμενα για τον Παπαδιαμάντη του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου και Ο Παπαδιαμάντης του Ζήσιμου Λορεντζάτου σε επιμέλεια επίσης Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου), καθώς και το βιβλίο του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου Κωνσταντίνος Καραμανλής: Μια πολιτική βιογραφία.

 

 
6. ΜΕΛΑΝΙ

ΙΡΒΙΝΓΚ, ΣΕΝΤΑΡΙΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΛΕΝΙ ΡΙΦΕΝΣΤΑΛ

Είναι λίγες μέρες που εκδόθηκε το μυθιστόρημα Χήρα για έναν χρόνο του Τζον Ίρβινγκ, ένα βιβλίο που η εκδότρια του Μελανιού Πόπη Γκανά αγάπησε πραγματικά και πιστεύει πως «πρέπει να διαβαστεί, παρά το ότι οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Είναι μεγάλο, 650 σελίδες, που όμως κυλούν εκπληκτικά γρήγορα, μια που ο συγγραφέας έχει το μοναδικό ταλέντο να δημιουργεί έναν πραγματικό κόσμο που μας παρασύρει. Οι αναγνώστες έχουν στραφεί τον τελευταίο καιρό σε βιβλία οικονομικά - κοινωνιολογικά, προσπαθώντας να κατανοήσουν και ν’ αντιμετωπίσουν την κρίση που περνάμε, αλλά νομίζω πως αυτό το μυθιστόρημα αξίζει πραγματικά να διαβαστεί». Ιδιαίτερη σημασία δίνει στην ιστορία πίσω από το Ημερολόγιο από τη Χώρα των Χριστουγέννων του Ντέιβιντ Σεντάρις: «Ήταν το κείμενο που ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του, αυτό που τον έκανε πραγματικά γνωστό. Η ιστορία που κρύβεται από πίσω; Είναι ένα κείμενο αυτοβιογραφικό, αφού ο Σεντάρις δούλεψε όντως ως ξωτικό στη Χώρα των Χριστουγέννων του πολυκαταστήματος Macy’s στη Νέα Υόρκη. Επίσης, σε πιο προσωπικό επίπεδο, θα πρέπει ν’ αναφερθώ στον Γιώργο Φραντζεσκάκη, του οποίου τη φιλοζωική στήλη διάβαζα ανελλιπώς στο «Κ» της «Καθημερινής» κι ένιωσα ιδιαίτερη χαρά όταν έμαθα ότι ήθελε να συνεργαστούμε γαι να εκδόσουμε το βιβλίο του Φιλόζωος ή μισάνθρωπος».

Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο τον εκδοτικό οίκο. «Είναι αλήθεια πως η κρίση μάς υποχρεώνει να λάβουμε έκτακτα μέτρα. Τα βιβλία που είχαν προγραμματιστεί γι’ αυτό το διάστημα, πάντως, θα κυκλοφορήσουν κανονικά. Από το 2012 θα μειώσουμε λίγο την παραγωγή, ακριβώς για να μη μειώσουμε την ποιότητα. Δεν έγινα εκδότρια για να πλουτίσω και θέλω τα βιβλία που εκδίδουμε να έχουν κάτι να πουν». Τα στοιχήματα της κ. Γκανά είναι δύο: «Το βιβλίο Προσωπολατρίες του Γιάννη Ευσταθιάδη, δοκίμια προσωπικού ύφους, που ελπίζω ότι θα βρουν το κοινό τους, παρά τη στροφή των αναγνωστών σε πιο “τεχνικά” βιβλία. Το δεύτερο είναι το βιβλίο του Τζέισον Μανωλόπουλου Το ειδεχθές χρέος της Ελλάδας. Τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει πολλοί τίτλοι γύρω απ’ το θέμα του χρέους και της κρίσης, αλλά ο Μανωλόπουλος πετυχαίνει μια εις βάθος ανάλυση του προβλήματος, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο». Ακόμα, θα κυκλοφορήσουν το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου Εθισμός και η βιογραφία Λένι Ρίφενσταλ Η δύναμη της θέλησης του Μάριο Λέις. Οι εκδόσεις προγραμματίζουν επίσης το Αρχαίο Σύμπαν του Ευγένιο Λο Σάρντο, «μια συναρπαστική αναδρομή στη σκέψη των αρχαίων και στις προσπάθειες ερμηνείας του κόσμου που μας περιβάλλει». Σχετικό με το περιβάλλον, αλλά το σύγχρονο αυτήν τη φορά, είναι και το βιβλίο της Μπάρμπαρα Κίνγκσολβερ Animal, Vegetable, Miracle, που περιγράφει το πείραμα που έκανε η συγγραφέας με την οικογένειά της, προσπαθώντας να περάσουν μια ολόκληρη χρονιά καταναλώνοντας μόνο τοπικά κι εποχικά προϊόντα που, ως επί το πλείστον, είχαν καλλιεργήσει οι ίδιοι..

 

 

 
7. ΠΑΤΑΚΗΣ

ΕΞΥΠΕΡΥ, ΕΚΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΣ

Η Άννα Πατάκη ξεχωρίζει, καταρχάς, το καινούργιο μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου με τίτλο Για την αγάπη της γεωμετρίας ως ένα βιβλίο που περίμενε και που αγαπάει πολύ. «Είναι ένα πολύ συγκινητικό βιβλίο για μένα, γιατί η Σώτη Τριαντάφυλλου φτιάχνει μια ηρωίδα που φέρει πάνω της πολλές από τις εμμονές της ίδιας της συγγραφέως και μιλάει μ’ έναν τρόπο συγκινητικό και ειλικρινή για πράγματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κοινωνία και τον τρόπο που διαμορφώνεται». Ένα μεγάλο στοίχημα για τις εκδόσεις Πατάκη είναι και οι Απόκληροι του Σαμ Σάντμπεργκ, ένα ογκώδες μυθιστόρημα που βγαίνει ταυτόχρονα σε πολλές χώρες κι έχει ήδη μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Πρόκειται για την ιστορία του δεύτερου μεγαλύτερου μετά της Βαρσοβίας ναζιστικού γκέτο, του γκέτο του Λοτζ. Ήρωας του βιβλίου είναι ένα πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, ο Εβραίος (!) διοικητής του γκέτο, που αποτελεί μια εφιαλτική φιγούρα μέσα στο βιβλίο. «Ο Σάντμπεργκ βασίστηκε πάρα πολύ στ’ αρχεία του γκέτο κι έφτιαξε ένα βιβλίο που δεν είναι μυθιστορηματική καταγραφή, αλλά ένα λογοτεχνικό έργο», σημειώνει η Άννα Πατάκη. Πολύ συγκινητικό αναμένεται να είναι και το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ Γράμμα σε έναν όμηρο, σε μετάφραση του Μιχάλη Mακρόπουλου. Ο Σαιντ Εξυπερύ έφυγε απ’ τη Γαλλία και πήγε πρώτα στην Πορτογαλία και μετά στην Αμερική, με σκοπό να επιστρέψει. Ξεκίνησε, λοιπόν, να γράφει μια εισαγωγή για το βιβλίο ενός φίλου του που είχε παραμείνει στην κατεχόμενη Γαλλία. «Ενώ το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ, από αυτή την εισαγωγή έγραψε ένα δικό του κείμενο», διευκρινίζει η Άννα Πατάκη. «Είναι ένα βιβλίο για το τι σημαίνει ν’ αφήνεις πίσω σου τους άλλους, να είσαι φυγάς ή προδότης για τον εαυτό σου, για την αξία της φιλίας, της απόστασης. Είναι πολύ σημαντικό κι επίκαιρο και γι’ αυτόν που έφυγε, αλλά και γι’ αυτόν που μένει». Σε μια σειρά βιβλίων με μεγάλη επιτυχία ανήκει το δοκίμιο του Ουμπέρτο Έκο Εξομολογήσεις ενός νέου μυθιστοριογράφου. Στην ίδια σειρά έχει κυκλοφορήσει η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο του Σοπενχάουερ, μια σειρά πρωτότυπων κείμενων για ένα πλατύ κοινό, χωρίς πολλές απλουστεύσεις. «Είναι εξομολογητικό ως προς τη δική του σχέση με τη γραφή, αλλά και προσωπικό, όσον αφορά τη θέση του στη λογοτεχνία. Συνοψίζει τις πιο σημαντικές θέσεις του Ουμπέρτο Έκο σε σχέση με τη λογοτεχνία και είναι και πολύ βατό, χωρίς να είναι απλουστευμένο».

 

 
8. ΩΚΕΑΝΙΔΑ

ΒΑΡΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΜΕ ΠΑΜΟΥΚ, ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ, ΡΑΝΤ ΚΑΙ ΚΕΝΙΖΕ ΜΟΥΡΑΤ

Το μεγαλύτερο στοίχημα της Ωκεανίδας είναι το Ο Άτλας επαναστάτησε της Άυν Ραντ. «Πιστεύω πως αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πιο επίκαιρο μπορείτε να φανταστείτε», λέει η εκδότρια της Ωκεανίδας Λουίζα Ζαούση. «Από τα συνδικάτα, τα διαπλεκόμενα, για όλους αυτούς τους άχρηστους που καρπώνονται τον κόπο των ανθρώπων που δουλεύουν». Η Ωκεανίδα κατεβαίνει στη χριστουγεννιάτικη αγορά με ιδαίτερα βαρύ πυροβολικό. Σύντομα βγαίνει το Τι σκέφτομαι όταν τρέχω του Χαρούκι Μουρακάμι, που πρωτοκυκλοφόρησε διεθνώς το 2008. «Όποιος αγαπάει τον Μουρακάμι θα μπει στα έγκατα του μυαλού του, ο οποίος αποφάσισε κάποια στιγμή να γίνει συγγραφέας, εγκατέλειψε το μπαρ του κι αφιερώθηκε στο γράψιμο. Για ν’ αντέχει να γράφει ως τα βαθιά του γεράματα, έγινε δρομέας κι έχει τρέξει σε δεκάδες μαραθώνιους, αν και 62 ετών πλέον. Όταν τρέχει σκέφτεται, και σ’ αυτό το βιβλίο καταγράφει τι ακριβώς σκέφτεται: αναμνήσεις, αποτυχίες, απογοητεύσεις, τη συνειδητοποίηση ότι μετά τα 50 αρχίζει η φθορά του ανθρώπου», εξηγεί η κ. Ζαούση. Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια επιστρέφει και ο Πέτρος Μακρής-Στάικος, που είχε γράψει το βιβλίο Κίτσος Μαλτέζος, ο αγαπημένος των θεών. Ο Στάικος είναι δικηγόρος που αρέσκεται στην ιστορική έρευνα. Το νέο του τιτάνιο έργο με τίτλο Ο Άγγλος πρόξενος μας παρουσιάζει το ρόλο της αγγλικής κατασκοπείας στην Ελλάδα της Κατοχής.Ο Άγγλος πρόξενος είναι ο Ντάνιελ Ρις, που ήταν επικεφαλής της Secret Intelligence Service - η έδρα του ήταν στη Σμύρνη κι από κει οργάνωνε και διηύθυνε την κατασκοπεία σε βάρος του άξονα στο Αιγαίο Πέλαγος και στις κύριες ελληνικές πόλεις. «Από τις σελίδες του παρελαύνουν όλα τα προσωπα και τα γεγονότα της Κατοχής. Εγώ, όταν το διάβασα, έμεινα έκθαμβη μπροστά σε αυτό το τιτάνιο έργο. Τι μελέτη στα αρχεία, τι έρευνα… Δεν αφήνει απ’ έξω ούτε τον τελευταίο βαρκάρη που μετέφερε τους φυγάδες απ’ τη Σμύρνη», λέει η κ. Ζαούση. Από τα πολυαναμενόμενα της Ωκεανίδας, δεν θα μπορούσε να λείπει και το πρώτο μυθιστόρημα του Ορχάν Παμούκ, Ο Τζεβντέτ μπέη και οι γιοι του, που έγραψε ο συγγραφέας στα 23 του. Περιγράφει τρεις γενιές μιας τουρκικής οικογένειας, ξεκινώντας από τα τελευταία χρόνια του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ και φτάνοντας ως τις μέρες που η Τουρκία μεταβαίνει από την εποχή των σουλτάνων στην εποχή της δημοκρατίας.

Σε αυτό το βιβλίο ο Παμούκ διατυπώνει όλα τα θέματα που ανέπτυξε και στα επόμενα βιβλία του. Το κυρίαρχο μοτίβο είναι η θέση της Τουρκίας στον κόσμο, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. «Στον λόγο που έβγαλε στη Σουηδική Ακαδημία ο Παμούκ, όταν κέρδισε το Νόμπελ, μίλησε για το βιβλίο αυτό και είπε ότι όταν το τελείωσε το πήγε δειλά και με φόβο στον πατέρα του και του το έδωσε να το διαβάσει. Όταν εκείνος το διάβασε, του είπε “θα σου δώσουν μια μέρα το Νόμπελ”», λέει η εκδότρια. Στα δυνατά χαρτιά της Ωκεανίδας συγκαταλέγεται και η Κενιζέ Μουράτ. «Εδώ η Μουράτ γράφει την ιστορία μιας Ινδής που καταλήγει στο παλάτι του βασιλιά Αούντ, στο πλουσιότερο κράτος των Ινδιών, και με την εξυπνάδα της καταφέρνει να γίνει η τέταρτη γυναίκα του βασιλιά. Όταν το 1856 η Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών διείσδυσε στο Λουκνάου, την πρωτεύουσα του κράτους του Αούντ, ο λαός εξεγέρθηκε εναντίον των Άγγλων και η γυναίκα αυτή ηγήθηκε της εξέγερσης. Στην επέτειο των 100 χρόνων της εξέγερσης μάλιστα, το 1957, ο Νεχρού πήγε στο Λουκνάου και ονόμασε το πάρκο της βασίλισσας Βικτωρίας “πάρκο της Μπεγκούτ Χαζράτ Μαχάλ”», εξηγεί η κ. Ζαούση.

 

 
9. ΙΝΔΙΚΤΟΣ

ΣΑΛΑΜΟΦ ΚΑΙ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ REVISITED

Στη σειρά «Ξένης Λογοτεχνίας» της Ινδίκτου θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες το μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Αδελφοί Καραμάζοφ, σε νέα μετάφραση από την Ελένη Μπακοπούλου, που υπογράφει και τα τρία προηγούμενα έργα του Ντοστογιέφσκι, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις. «Οι Αδελφοί Καραμάζοφ είναι το τελευταίο και σημαντικότερο μυθιστόρημα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα. Η συγγραφή του διήρκησε κοντά δυο χρόνια. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1878 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1880, δύο μήνες πριν από τον θάνατο του Ντοστογιέφσκι. Είναι δε αναμφίβολα το πλουσιότερο σε διανοήματα και σημαντικότερο από φιλοσοφική άποψη μυθιστόρημά του. Στις 1.400 και πλέον σελίδες του αναγεννώνται πρόσωπα και γεγονότα της ζωής του σ’ ένα καθολικό πλαίσιο πάλης του καλού με το κακό. Η έκδοση της Ινδίκτου θα κυκλοφορήσει σ’ έναν τόμο 1.472 σελίδων, με εισαγωγή δική μου και τον απαιτούμενο σχολιασμό», λέει ο εκδότης της Ινδίκτου Μανώλης Βελιτζανίδης. «Στην ίδια σειρά της “Ξένης Λογοτεχνίας” θα κυκλοφορήσει το έργο-σταθμός της ρωσικής λογοτεχνίας για τον 20ό αιώνα, Οι ιστορίες από την Κολιμά, του Βαρλάμ Σαλάμοφ. Ο Σαλάμοφ υπήρξε κρατούμενος επί δεκαεπτά χρόνια στα γκουλάγκ της σταλινικής περιόδου. Την εμπειρία του αυτή κατέγραψε στις Ιστορίες από την Κολιμά. Ανεξάρτητα από την αξία που έχει ως μαρτυρία για τον κόσμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα. Η συγγραφή του ξεκίνησε το 1954 και ολοκληρώθηκε το 1973. Όπως ο ίδιος ο Σαλάμοφ ανέφερε: “Τα γραπτά μου αφορούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όσο του Εξιπερί τον ουρανό ή του Μέλβιλ τη θάλασσα. Οι ιστορίες μου βασικώς συνιστούν οδηγίες για το πώς να δρα κανείς μέσα στο πλήθος. Να είναι όχι απλώς λιγάκι πιο αριστερά από αριστερά, μα ακόμα περισσότερο αληθινός από την ίδια την αλήθεια. Το αίμα να είναι αληθινό και ανώνυμο”». Η έκδοση θα κυκλοφορήσει σ’ έναν τόμο 1.960 σελίδων, με εισαγωγή της Ελένης Μπακοπούλου και τον αναγκαίο σχολιασμό. «Από την πρώτη στιγμή η έκδοση των Ιστοριών από την Κολιμά του Βαρλάμ Σαλάμοφ ήταν μια μικρή περιπέτεια. Η αναζήτηση της γηραιάς Ιρίνα Σιροτίνσκαγια, κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, η κοπιώδης και χρονοβόρος μετάφραση των 1.960 σελίδων και, τέλος, η παραγωγή στο εξωτερικό δοκίμασαν τις αντοχές μας. Τέλος, στοχεύσαμε σε μια μορφή έκδοσης απολύτως καινοτόμο για τα ελληνικά εκδοτικά πράγματα. Πρόκειται για έναν τόμο μικρού σχήματος σε χαρτί βίβλου 45 γραμμαρίων, μ’ εξαιρετική βιβλιοδεσία, που πιστεύω πως θα ικανοποιήσει κάθε φίλο του βιβλίου στην Ελλάδα».

 

 
10 ΚΕΔΡΟΣ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

Στο ερώτημα εάν έχει σκεφτεί να βγάλει βιβλία με μοναδικό κριτήριο ότι θα πουλήσουν, η εκδότρια του Κέδρου Κατερίνα Λεμπέση απαντά αφοπλιστικά πως «Ναι, και το έχουμε κάνει. Όμως το κοινό μας μας επανέφερε στην τάξη. Δεν είναι αυτά τα αναγνώσματα που προσδοκά από εμάς». Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς οίκους να μειώσουν αισθητά τον αριθμό των τίτλων που κυκλοφορούν, και οι εκδόσεις Κέδρος δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. «Δεν έχουμε κάνει την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα, όμως.Κάθε άλλο. Ο Κέδρος εξακολουθεί να είναι το σπίτι της ποιοτικής λογοτεχνίας», υποστηρίζει κατηγορηματικά η κ. Λεμπέση. Ανάμεσα στους σημαντικότερους τίτλους που πρόκειται να εκδώσει μέσα στον χειμώνα, στον τομέα της ελληνικής λογοτεχνίας, συγκαταλέγονται τα Παιδιά του Σπάρτακου της Διδώς Σωτηρίου, οι Αλεπούδες του Γκόσπορτ του Μένη Κουμανταρέα, το Στην άκρη του κόσμου του Γιώργου Ξενάριου, το Φως εξ Ανατολών (Επιστροφή στη Σμύρνη 3) του Ευάγγελου Μαυρουδή και το Ένα καράβι στο μπαλκόνι μας της Γιοβάννας. Στη μεταφρασμένη λογοτεχνία συμπεριλαμβάνονται οι Αυτοκρατορικές Απολαύσεις του Μπρετ Ίστον Έλις, η Χρονιά της μαγικής σκέψης της Τζόαν Ντίντιον και η Αμερικανική Λήθη του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Αυτό το τελευταίο βγαίνει από τις εκδόσεις Κέδρος σε πείσμα των καιρών, όπως εξηγεί η κ. Λεμπέση. «Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων, είδος δύσκολο για την ελληνική αγορά, ενός συγγραφέα που στην Ελλάδα είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, ενώ στην πατρίδα του θεωρείται ο μεγαλύτερος συγγραφέας της γενιάς του». Στα δοκίμια-μελέτες συγκαταλέγονται η Ευημερία χωρίς ανάπτυξη του Τιμ Τζάκσον και το Φιλοσοφικό λεξικό του Cambridge, ένα έργο αναφοράς, που για τη μετάφραση και την επιμέλειά του απαιτήθηκαν, όπως πληροφορούμαστε, πολλά χρόνια και η συνδρομή ειδικών επιστημονικών συνεργατών. Περιλαμβάνει 4.727 λήμματα, γραμμένα από 440 κορυφαίους συγγραφείς επιστήμονες. Στον τομέα της ποίησης εκδίδεται η Συγκατοίκηση με το παρόν του Τίτου Πατρίκιου και το Βαθέος Γήρατοςτου Γιάννη Βαρβέρη. Επίσης, πρόκειται να κυκλοφορήσουν δυο πολύ ενδιαφέρουσες νέες παιδικές σειρές. Πρόκειται για τις Ξεκαρδιστικές Ιστορίες του Τζερόνιμο Στίλτον και τις Αταξίες στην τάξη του Γιώργου Παναγιωτάκη.

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο από τις φετινές εκδόσεις του Κέδρου είναι, κατά την κ. Λεμπέση, «τα Παιδιά του Σπάρτακου της Διδώς Σωτηρίου. Το βιβλίο γράφτηκε σταδιακά σ’ ένα διάστημα 30 χρόνων (1960-1990), παρέμεινε όμως ανέκδοτο μέχρι σήμερα, καθώς μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν τα χειρόγραφά του. Στην αποκατάσταση του κειμένου συνέβαλαν ο ανιψιός της συγγραφέως Νίκος Μπελογιάννης και η καθηγήτρια πανεπιστημίου και φιλόλογος Έρη Σταυροπούλου».

 

 
11 ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

«Τα άπαντα του Θάνου Βελλούδιου και την κασέτα με τη συνομιλία του μαζί μου για το καρναβάλι» μας λέει ότι θέλησε να εκδώσει, σε αντίθεση με αυτό που οι καιροί επιτάσσουν, ο Γιώργος Χρονάς, εκδότης του οίκου Οδός Πανός, ενώ σε λίγες μέρες κυκλοφορούν η Βαθιά ελληνική κρίση, μια συνομιλία των Βασίλη Βασιλικού και Γιάννη Στουρνάρα με τον Θανάση Νιάρχο, ο Λαβύρινθος, με κείμενα του Χρίστου Χριστοφή και ζωγραφική του Τάσου Μαντζαβίνου, και η νουβέλα Έθιμο του Μεσημεριού της κινηματογραφίστριας Φούλης Μελανίτου. Ο κ. Χρονάς φαίνεται προβληματισμένος σε σχέση με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα όσον αφορά την κίνηση των εκδόσεων και παραδέχεται ότι η κρίση έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στους «μικρούς» εκδοτικούς οίκους.

«Μειώνω τις εκδόσεις μας γιατί όλα έχουν αλλάξει στην αγορά και τη διανομή του βιβλίου. Τα λεγόμενα μεγάλα βιβλιοπωλεία δεν εκθέτουν καθόλου τα λογοτεχνικά περιοδικά και τα κρύβουν στα ντουλάπια ή στο από κάτω ράφι. Γίνεται ένας πόλεμος στους λεγόμενους μικρούς εκδότες». Μαζί με την επόμενη έκδοση του περιοδικού-βιβλίου «Οδός Πανός», που είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη του επόμενου έτους και θα περιέχει, ανάμεσα στα άλλα, και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, οι εκδόσεις του κ. Χρονά πρόκειται να κυκλοφορήσουν κι ένα βιβλίο για τον Αλμπέρ Καμύ. Ο ίδιος ο εκδότης, πάντως, επιμένει να μην εκδίδει βιβλία με κριτήριο το πόσα αντίτυπα θα πουληθούν. Αντίθετα, λέει ότι «κάποια που περίμενα να πουλήσουν απέδωσαν λιγότερο από άλλα, που ήταν να μην πουλήσουν».

 

 
12 ΕΣΤΙΑ

ΚΑΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

«Είναι σύνηθες να μας “δυσκολεύει” κάποιος τίτλος στη διαδικασία της έκδοσης. Όσο πιο απαιτητικός είναι κανείς με τα βιβλία που εκδίδει, τόσο περισσότερες δυσκολίες έχει να ξεπεράσει. Μια πρόσφατη ιδιαίτερη περίπτωση που μπορεί να μνημονευτεί εδώ είναι η βιωματική βιογραφία του Πέτρου Κόκκαλη. Η συγγραφέας του βιβλίου, η πεπειραμένη Κατίνα Λατίφη, αναμετρήθηκε μ’ ένα τεράστιο αρχειακό υλικό και κατόρθωσε να το μετατρέψει σε συναρπαστική αφήγηση ζωής. Ήταν, όμως, εξίσου συναρπαστική και η εκδοτική εμπειρία της συλλογικής δουλειάς και της ψύχραιμης υπέρβασης των λογής μικροπαγίδων που εμφανίστηκαν στην πορεία της παραγωγής», εξηγεί η Εύα Καραϊτίδη των εκδόσεων Εστία σχετικά με τις περιπέτειες που έχει ν’ αντιμετωπίσει ένας εκδότης. Ένα από τα χαρακτηριστικά της Εστίας είναι «ότι εξακολουθούμε να εκδίδουμε ογκώδη έργα, όταν τα θεωρούμε σημαντικά και απαράκαμπτα». Ένα από αυτά είναι η μελέτη Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, που συνέγραψαν οι φιλόλογοι-εκπαιδευτικοί Θανάσης Γιοχάλας και Τόνια Καφετζάκη. «Πρόκειται για μια πραγματικά μοναδική περιήγηση στην Αθήνα του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, με οδοδείκτες αποσπάσματα από ιστορικά, λογοτεχνικά, περιηγητικά, αυτοβιογραφικά και δημοσιογραφικά κείμενα, τα οποία αναφέρονται σε κτίρια και στους ενοίκους τους ή σε στιγμιότυπα που έχουν ως σκηνικό τους σημεία και χώρους της πόλης».

Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το δίτομο μυθιστόρημα-ποταμός Οι Τιμπώ του Γάλλου νομπελίστα Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ. «Ο Γ. Νίκας μετέφρασε το μισό περίπου, από προσωπικό ενδιαφέρον, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το πρότεινε στην Εστία, η οποία το αποδέχτηκε ευχαρίστως. Ο μεταφραστής αμείφθηκε για την εργασία του, αλλά η μετάφραση παρέμεινε εν υπνώσει στα γραφεία μας. Πριν από λίγα χρόνια, ένας καλός συνάδελφος ενδιαφέρθηκε για τους Τιμπώ αλλά όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε ολοκληρωμένο ένα μεγάλο μέρος της μετάφρασης στα χέρια μας, παραιτήθηκε ευγενώς υπέρ ημών. Είχε έρθει η ώρα, ούτως ειπείν, και ο ηρωικός Νίκας ξαναδούλεψε το έργο του εξαρχής και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τη μετάφραση. Είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος πως συχνά οι μεταφραστές είναι εκείνοι που προτείνουν στους εκδότες σημαντικά βιβλία. Οι Τιμπώ, εν προκειμένω, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, στην παράδοση του Σταντάλ και του Τολστόι, ένα έργο μακράς πνοής ως προς τη συγγραφή αλλά και ως προς τη μετάφραση και την έκδοσή του».

Όπως και άλλοι εκδοτικοί οίκοι, έτσι και η Εστία έχει αναγκαστεί να μειώσει τον ετήσιο αριθμό των νέων εκδόσεων. «Οι περιστάσεις το επιβάλλουν και αυτό πράττουμε, χωρίς να έχουμε κάνει σκόντο ούτε στην ποιότητα των συγγραφέων ούτε στην ποιότητα της παραγωγής. Η Εστία δεν επένδυσε ούτε και κατά το μακρό παρελθόν της στην παραγωγή μεγάλου αριθμού τίτλων. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει απεριόριστο αναγνωστικό κοινό για τα βιβλία μας. Θεωρούμε επιπλέον πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να φροντίζουμε και να υποστηρίζουμε με την ίδια επιμέλεια πολυάριθμα βιβλία, πριν και μετά την έκδοσή τους».

Δύο απ’ τους πολυαναμενόμενους τίτλους της Εστίας όσον αφορά την ξένη λογοτεχνία είναι το Βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μίλαν Κούντερα και ο Θεός της σφαγής της Γιασμίνα Ρεζά, που μετέφερε πρόσφατα στο σινεμά ο Πολάνσκι ως Carnage. «Επίσης, στην ελληνική πεζογραφία ξεχωρίζουν τα: Μαρτύρων και ηρώων αίμα του Ίωνα Δραγούμη με ένα εκτενές επίμετρο του ιστορικού Νίκου Καραπιδάκη, η νέα έκδοση της ΧάλκινηςΕποχής του Ρόδη Ρούφου με επίμετρο και με το κεφάλαιο που είχε αφαιρεθεί από την πρωτότυπη, αγγλική έκδοση για να μη θιγεί ο Ντάρελ, Η ζωή και τίποτ’ άλλο του Λεωνίδα Κακάρογλου, Το πάρτι και άλλα διηγήματα του Περικλή Σφυρίδη, Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου του Δημήτρη Φύσσα και το Νόστου Πάθη του Μιλτιάδη Χατζόπουλου. Στην κατηγορία της ιστορίας τα Επτά θανάσιμα αμαρτήματα των Κάρλα Καζαγκράντε Συλβάνα Βέκιο και η Ιστορία της Κύπρου 1950-1959 του Χάιντς Ρίχτερ. Στον τομέα της φιλοσοφίας πολύ ενδιαφέροντες τίτλοι είναι οι εξής: Αυτό που επέρχεται: Αποσπάσματα μιας προσέγγισης του Κώστα Αξελού, Το πνεύμα του χριστιανισμού και το πεπρωμένο του Έγελου, Ο Αριστοτέλης, ο φιλόσοφος και οι επιστήμες των Μισέλ Γκρυμπελιέ και Πιερ Πελεγκρέν, Μισέλ Φουκώ, η σκέψη και το πρόσωπο του Πωλ Βέυν και Ο συμπονετικός άνθρωπος της Μυριάμ Ρεβώ ντ’ Αλόν. Τέλος, στον τομέα της γαστρονομίας θα κυκλοφορήσουν η Περιπέτεια της διατροφής στην Ελλάδα της Μαριάνας Καβρουλάκη, που περιέχει συνταγές από διάφορες περιόδους, μυώντας μας στη γαστρονομική ταυτότητα της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και η Μαγειρική της Κατοχής ή των περιστάσεων του Θέμου Ποταμιάνου.

 

 
13 ΤΟΠΟΣ

ΤΟ QUEER ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΟΥΖ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Το Έλληνες κινηματογραφιστές της Κωνσταντινούπολης του Γιώργου Μπόζη και της Σούλας Μπόζη, ένα ιδιόμορφο λεύκωμα που αποδεικνύει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Έλληνες κινηματογραφιστές στην ανάπτυξη του κινηματογράφου στη γείτονα χώρα, είναι το βιβλίο που συγκίνησε λίγο περισσότερο από άλλα τον υπεύθυνο των εκδόσεων Τόπος, Άρη Μαραγκόπουλο. «Είναι ένα έργο ζωής, που απαίτησε μεγάλη έρευνα από μέρους του Γιώργου Μπόζη, που όμως δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει, όπως θα ήθελε. Τον πρόλαβε ο θάνατος πριν από τρία χρόνια. Η γυναίκα του, η συγγραφέας Σούλα Μπόζη (Πολίτικη Κουζίνα), αναγκάστηκε να “χωθεί” στα χωράφια του άντρα της και να ολοκληρώσει, μέσα από τις σημειώσεις, τα σχεδιάσματα, το φωτογραφικό υλικό και γενικά όλα τα κατάλοιπά του, το έργο που εκδίδουμε φέτος τα Χριστούγεννα». Μέχρι τότε, ο Τόπος έχει προγραμματίσει μια σειρά από πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις. «Πρόκειται να εκδώσουμε δυο γνωστούς Έλληνες συγγραφείς, με πολύ χαρακτηριστικό προφίλ. Ο ένας είναι ο Γιώργος Αριστηνός, που με το Flash στη νύχτα επιχειρεί μια χαρτογράφηση της σκοτεινής πλευράς του εαυτού, μέσα από μια τολμηρή γραφή που ελκύεται ακόμα και από το έγκλημα ως μέθοδο ανάλυσης του είναι. Ο άλλος είναι ο Xρήστος Χαρτοματσίδης, που στο Είναι κάπου αλλού η γιορτή περιγράφει μια σπαρταριστή ιστορία στη Θεσσαλονίκη του ‘80 με θέμα τους ήρωες των λαϊκών συνοικιών και γραφή λαϊκότροπη, παιγνιώδη, ανήσυχη».

Στοίχημα για τον κ. Μαραγκόπουλο αποτελεί το Queer του Ουίλιαμ Μπάροουζ: «Ένας κατεξοχήν καλτ συγγραφέας στο πιο καλτ βιβλίο του, που είναι ένα τολμηρό αυτοβιογραφικό πορτρέτο με εμφανείς πολιτικές προεκτάσεις, μια δυνατή ιστορία αγάπης αλλά κι ένα μωσαϊκό κωμικών και τραγελαφικών φαντασιώσεων». Στοίχημα, αλλά σε άλλο μήκος κύματος, αποτελεί και το βιβλίο του αθλητικογράφου Χρήστου Σωτηρακόπουλου Της Κυριακής τα είδωλα, με άγνωστες ιστορίες για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές του παρελθόντος. Σημαντικά είναι και τα τρία δοκίμια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Η Σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία: Από τον Πάρσονς στον Χάμπερμας του Ίαν Κρέιμπ, μια κριτική επιθεώρηση όλων των σύγχρονων απόψεων γύρω από το θέμα, το Από τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο, Η αθέατη πλευρά του γερμανικού θαύματος του Γκίντερ Βάλραφ, ένα βιβλίο που περιγράφει πώς λειτουργεί και αναπαράγεται το καπιταλιστικό «θαύμα» πίσω απ’ τη βιτρίνα του και, τέλος, η Τέχνη της γραφής ΙΙ, 7 κορυφαίοι συγγραφείς αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στο «Paris Review», ένα συλλογικό έργο που, μετά την επιτυχία του πρώτου τόμου, σε αυτόν το δεύτερο επτά σημαντικοί και πολυδιαβασμένοι συγγραφείς (Έζρα Πάουντ, Χένρι Μίλλερ, Ντόροθι Πάρκερ, Κερτ Βόνεγκατ, Τζέιμς Μ. Κέιν, Ουίλιαμ Μπάροουζ και Ρόμπερτ Λόουελ) εξομολογούνται εκ βαθέων τα μυστικά της τέχνης τους».

 


 
14 ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, εκτός από πολύ καλή λογοτεχνία, βγάζουν και βιβλία για την κρίση. Ένα παράδειγμα, το πολυσυζητημένο βιβλίο του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα με τίτλο Το ημερολόγιο της κρίσης, που μόλις κυκλοφόρησε. Ένα επίκαιρο βιβλίο, στο οποίο ο γνωστός δημοσιογράφος ταξιδεύει ανά τον κόσμο και σημειώνει στο ημερολόγιό του τα ορόσημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ξεκινώντας με την κατάρρευση της Lehman Brothers στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2008 και φτάνοντας ως το ελληνικό «κούρεμα». Πρόκειται για το οδοιπορικό ενός ρεπόρτερ στον γαλαξία της κρίσης προς αναζήτηση μιας εξήγησης για όλα αυτά - και μιας πρόβλεψης για το μέλλον. Σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ο Τσίμας αφηγείται τον γύρο του κόσμου της κρίσης σε τρία χρόνια, ευελπιστώντας ν’ αποτελέσουν οι ταξιδιωτικές του σημειώσεις την πρώτη ύλη για την ιστορία της καταστροφής που δεν μπορέσαμε ν’ αποτρέψουμε.

Το νέο βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Mαρκ Ρος, συγγραφέα του μπεστ σέλερ Η Τράπεζα, Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο, με τίτλο Καπιταλισμός εκτός νόμου, Η οικονομία του παρασκηνίου, βγήκε μόλις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Νώντας Παπαγεωργίου, εκδότης του Μεταίχμιου, σημειώνει: «Στο νέο βιβλίο του ο Ρος διεισδύει στα άδυτα του σκοτεινού και κερδοσκοπικού καπιταλισμού που λειτουργεί σήμερα και πραγματοποιεί μια εκπληκτική έρευνα από το Παρίσι μέχρι το Χονγκ Κονγκ και από τη Γενεύη μέχρι την Ουάσινγκτον, τα συμπεράσματα της οποίας είναι ανησυχητικά. Γιατί μπορεί μεν το σύστημα να παραμένει συνολικά αποτελεσματικό, αλλά οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Για όλους μας». Όσον αφορά την ελληνική λογοτεχνία, ο κ. Παπαγεωργίου ξεχωρίζει δυο καινούργια μυθιστορήματα. «Το πρώτο είναι το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τίτλο Τα παιδιά του Κάιν. Πρωταγωνιστές είναι μια παρέα πενηντάρηδων που επιστρέφουν στην παραλία των εφηβικών τους χρόνων και προσπαθούν να βρουν τι άλλαξε στη ζωή τους και τι μεσολάβησε από το 1979 ως σήμερα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα, που στηλιτεύει με διεισδυτική ματιά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, χωρίς πίκρες και διδακτισμούς, αλλά με πηγαίο, λεπτό χιούμορ. Το δεύτερο είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα, γραμμένο από έναν τεχνίτη της γραφής, που διακρίνεται για το στιβαρό του ύφος και τη συναρπαστική του πλοκή. Πρόκειται για τις Σκοτεινές Επιγραφές του Αλέξη Πανσέληνου, ο οποίος επιστρέφει μετά από μακρά απουσία. Η αφετηρία του βιβλίου είναι μια μυστήρια επιγραφή, ένα γκράφιτι στο κέντρο της πόλης. Ο ήρωας, ένας ερασιτέχνης ζωγράφος, ψάχνει μέσα απ’ το νόημα της επιγραφής ν’ ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

 

 
15 ΙΑΝΟΣ

ΣΠΙΘΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Δεν υπάρχει κανένας που να μην αισθάνεται πίεση και δυσκολία στις μέρες μας. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε ακάθεκτοι», λέει Νικόλαος Καρατζάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των εκδόσεων Ιανός. «Εδώ και καιρό έχουμε βάλει πρόγραμμα να εκδώσουμε τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Επίσης, ετοιμάζουμε και δύο βιβλία, το ένα με διηγήματα και το άλλο με φωτογραφίες από τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το αποτέλεσμα δύο επιτυχημένων διαγωνισμών που διοργάνωσε ο Ιανός με θέμα τη Θεσσαλονίκη, που το 2012 γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Στον φωτογραφικό διαγωνισμό συμμετείχαν γύρω στους 12.000 ανθρώπους, ενώ σε αυτόν του διηγήματος πάνω από 450. Σημειωτέον ότι στην κριτική επιτροπή του διηγήματος ήταν ο Πέτρος Μάρκαρης, η Σοφία Νικολαΐδου και ο Πάνος Θεοδωρίδης», συμπληρώνει.

Ένα βιβλίο-στοίχημα για τη χειμερινή εκδοτική παραγωγή του Ιανού είναι το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη Σπίθα: Για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή. «Τα κείμενα που δημοσιεύονται σ’ αυτόν το τόμο έχουν πολλαπλό ενδιαφέρον. Πρώτα απ’ όλα, είναι κείμενα που συνιστούν τον λόγο με τον οποίο εκφράζεται ιδεολογικοπολιτικά και διακηρύσσεται η ίδρυση και το ξεκίνημα της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών που εμπνεύστηκε κι έθεσε σε κίνηση ο Μίκης Θεοδωράκης. Είναι επομένως κείμενα που δίνουν το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της Κίνησης και προσδιορίζουν τον πολιτικό της προσανατολισμό και τον στόχο της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι αποτυπώνουν το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, όπως αυτό βιώνεται κι εκφράζεται απ’ τον ελληνικό λαό».

 

 
16 ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ

Το Αδελφοί αδελφές του Πάτρικ Ντεγουίτ, που ήταν υποψήφιο για το Μπούκερ, και το Ανάθεμά σε, Ντοστογιέφσκι του βραβευμένου με Γκονκούρ Αφγανού Ατίκ Ραχίμι συγκαταλέγονται στις νέες κυκλοφορίες του εκδοτικού οίκου Ψυχογιός. Επίσης, δύο πολύ ενδιαφέροντες τίτλοι που έχουν να κάνουν με τις δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας, το Κατανοώντας την κρίση στην Ελλάδα των Μ. Μητσόπουλου και Θ. Πελαγίδη και το Δικαίωμα στην πολιτική ανυπακοή του Γ. Πολίτη. «Έχουμε προγραμματίσει κάποια σπουδαία βιβλία για τον χειμώνα του ερχόμενου έτους και στις εκδόσεις μας έχουμε κρατήσει τον αριθμό των τίτλων στα ίδια επίπεδα με τις περασμένες χρονιές, τουλάχιστον προς το παρόν», μας λέει με ενθουσιασμό η διευθύντρια των εκδόσεων Ψυχογιός κ. Αγγέλα Σωτηρίου. «Το στοίχημα για μας είναι, στη δύσκολη εποχή που περνάμε, τα βιβλία μας να εξακολουθήσουν να προσελκύουν τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, τόσο με την ποιότητά τους όσο και με τις τιμές τους, τις οποίες αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να μη στερήσουμε από κανέναν το δικαίωμα στην ανάγνωση, την καλλιέργεια και την ψυχαγωγία». Άλλωστε, σημαντικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων εκδόσεων αποτελεί το ότι οι τίτλοι τους είναι ποιοτικοί και ταυτόχρονα εμπορικοί. «Το “εμπορικό” δεν είναι αναγκαστικά κακός χαρακτηρισμός. Το γεγονός ότι ένα βιβλίο έχει απήχηση σε μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού δεν το καθιστά αυτομάτως “κακό” βιβλίο. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε βιβλίο έχει το κοινό του», υποστηρίζει η κ. Σωτηρίου. Στοίχημα, πάντως, για τις εκδόσεις αποτελεί η εκ νέου κυκλοφορία σε καινούργια μετάφραση του Νορβηγικού Δάσους, του σπουδαίου βιβλίου του αγαπημένου και από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι. Σημαντικό για τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι και το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Τζιρίτα με τίτλο Η γυναίκα που ήξερε μόνο ν’ αγαπά, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία. «Η ίδια η γυναίκα που βίωσε όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο πλησίασε τη συγγραφέα και της πρότεινε να της διηγηθεί τη ζωή της, προκειμένου να γίνει βιβλίο. Και πράγματι, όλα όσα πέρασε η ηρωίδα αποδίδονται με υγκλονιστικό τρόπο, από την πένα της κ. Τζιρίτα».

 

17 ΠΟΛΙΣ

ΝΟΤΙΓΧΑΜ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΑΪΜΑΡΗ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΟΛΥΝ

Σταθερές στον εκδοτικό τους χαρακτήρα, οι εκδόσεις Πόλις επιμένουν στα καλά μυθιστορήματα και στα ενδιαφέροντα δοκίμια και ιστορικά βιβλία. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η Εύκολη Λεία του Τζον Χάρβεϊ, ένα από τα δώδεκα μυθιστορήματα με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Τσάρλι Ρέζνικ και σκηνικό το Νότιγχαμ της Κεντρικής Αγγλίας. Ο Χάρβεϊ ερευνά τις οικογενειακές σχέσεις στις φτωχές συνοικίες της Βρετανίας μέσα από μια ληστεία που διέπραξε ένας  δεκαπεντάχρονος, που στη συνέχεια αυτοκτόνησε στο κρατητήριο. Το τέταρτο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη συνδέει τα μαθηματικά (βασικό στοιχείο του Μιχαηλίδη) με τον έρωτα μέσα απ’ την ιστορία τριών γυναικών από τη Σέριφο, από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Η Καλύτερη πλευρά των ανθρώπων είναι η φρέσκια πλευρά της γαλλικής λογοτεχνίας από τον τριαντάχρονο Τρίσταν Γκαρσία.

Η ιστορία δύο ζευγαριών τη δεκαετία του ’80, μια εποχή κατά την οποία στο Παρίσι αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: από τις πολιτικές ιδέες ως τη σεξουαλικότητα. Το Παρίσι, αλλά σε διαφορετική δεκαετία, αυτήν του ’60, είναι το κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος του Ζαν Μισέλ Γκαρσία, όπου μέσα απ’ το βλέμμα ενός δωδεκάχρονου ανακαλύπτουμε πώς συναντιέται ο Σαρτρ με το ροκ εν ρολ στις περίφημες παριζιάνικες λέσχες. Μέχρι τα Χριστούγεννα οι εκδόσεις έχουν προγραμματίσει το καινούργιο μυθιστόρημα του Σκωτσέζου Άντριου Ο' Χάγκαν Η ζωή και οι απόψεις του σκύλου Μαφ και της φίλης του, της Μαίριλυν Μονρόε, που με κεντρικό ήρωα το τετράποδο που χάρισε ο Φρανκ Σινάτρα στη Μαίριλυν παρακολουθούμε τον ημιφωτισμένο κόσμο των σταρ στις αρχές των '60s. Ακόμα, θα επανεκδοθεί στα ελληνικά η Πατρική Κληρονομιά του Φίλιπ Ροθ, που εξερευνά αυτοβιογραφικά την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου.

Όσον αφορά τα δοκίμια, έχει ήδη κυκλοφορήσει το ιστορικό πολιτικό δοκίμιο του Χάινριχ Βίνκλερ Βαϊμάρη, που εξετάζει την πρώτη απόπειρα καθιέρωσης δημοκρατικού πολιτεύματος στη Γερμανία και τον τρόπο που αυτό κατέρρευσε απ’ τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. Επίσης, στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται ένας αρκετά ενδιαφέρων τόμος με τον τίτλο Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία, στον οποίο ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος αναζητά τις μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης μέσα από τις τελολογικές κι αισιόδοξες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Τέλος, το επόμενο διάστημα οι εκδόσεις Πόλις θα κυκλοφορήσουν το κείμενο του καθηγητή Φιλοσοφίας Πάτρικ Σαβιντάν Η ισότητα των ευκαιριών, που πραγματεύεται τον τρόπο που μπορούμε να διασώσουμε, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή.

 

18 SELINI

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΝΤΡΕΝΤ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ

Σημειώστε δυο τίτλους για το φθινόπωρο. Ο πρώτος αφορά τον ήρωα που κυριαρχεί για περισσότερο από τριάντα χρόνια στη βρετανική σκηνή των κόμικ, τον Δικαστή Ντρεντ. Είναι δικαστής, ένορκος και εκτελεστής, ένας αμείλικτος αστυνόμος του μέλλοντος που απονέμει δικαιοσύνη με σιδερένια πυγμή στους σκληρούς δρόμους του Μεγάπολις - Ένα. Ανακαλύψτε τις ρίζες του θρυλικού χαρακτήρα που τον έχει υποδυθεί και ο Σιλβέστερ Σταλόνε στη μεγάλη οθόνη σε μια συναρπαστική συλλογή graphic novels (Οι ολοκληρωμένες υποθέσεις) που συγκεντρώνουν όλες τις ιστορίες του ήρωα. Το δεύτερο είναι το πολιτικό θρίλερ Όρκος Αίματοςτου Κρίστοφερ Φάρνσγουόρθ, στο οποίο μια σκοτεινή οργάνωση που κινεί τα νήματα της αμερικανικής κυβέρνησης σκοπεύει να εξαπολύσει ένα βιολογικό όπλο εναντίον της ανθρωπότητας. Οι μόνοι που μπορούν να τη σταματήσουν είναι ο Ζακ Μπάροους, ένας νεαρός πολιτικός σύμβουλος, και ο νέος του συνεργάτης, ο μυστηριώδης Ναθάνιελ Κέιντ. Ένα πολιτικό θρίλερ με υπερφυσικό στοιχείο, όπου το μέλλον του κόσμου στηρίζεται σ’ ένα βαμπίρ που δρα με τους δικούς του κανόνες...

 

19 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ ΕΜΕΙΣ

Δυο βιβλία του Νίκου Αναγνωστόπουλου κυκλοφορούν από τις ομώνυμες εκδόσεις. Το Όσα δεν φθάνει η αλεπού είναι μια πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο όχι μόνο να διαβάσει αλλά και ν’ ακούσει, αν θέλει, τις εναγώνιες αναζητήσεις ενός συνανθρώπου που προσπαθεί με πάθος να τις κοινωνήσει μέσα από οκτώ συναντήσεις. Αυτές οι συναντήσεις συμπληρώνονται με την ανακοίνωση μιας προσωπικής πορείας που πραγματοποιείται προς ευόδωση του ονείρου του: ανεξαρτησία εν εξαρτήσει! Η Αλεπού στην αγορά, τώρα, είναι οι ατέρμονες προσπάθειες και αναζητήσεις για τη συγκρότηση του «εμείς»: σύνολα ανθρώπων με μόνο στόχο την ανάδυση της προσωπικότητας του ανθρώπου και την κάλυψη των αναγκώνεπιθυμιών του μέσα σε μια κοινωνία πλασμένη μόνο για το άτομο. Ξεσπάθωμα και αντιμετώπιση οποιουδήποτε εμποδίου, σεβασμός σε όσους είναι συνεπείς στον σκοπό τους, συζήτηση με όλους ανά πάσα στιγμή, χωρίς όμως παραχωρήσεις και συναινέσεις!

 

20 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Το Κοιμήσου γαμώτο κι όνειρα γλυκά του Άνταμ Μάνσμπαχ είναι η πρόταση των εκδόσεων Παπαδόπουλου για το φθινόπωρο. Ένα βιβλίο για τους γονείς που ζουν στον πραγματικό κόσμο, όπου τα νυσταγμένα ζωάκια και τα χαριτωμένα ποιηματάκια δεν αρκούν για να κοιμίσουν τα παιδιά. Αθυρόστομο, στοργικό, ειλικρινές και ξεκαρδιστικό, αποτυπώνει την ανομολόγητη καθημερινή δοκιμασία τού να βάζεις ένα παιδί για ύπνο. Η τρυφερή και γεμάτη σουρεαλιστικές αντιθέσεις εικονογράφηση του Ρικάρντο Κορτές τονίζει ακόμη περισσότερο τη συναισθηματική φόρτιση του κειμένου.

 

21 GUTENBERG

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. O Τσαρλς Τίλι είναι ίσως από τους πιο σπουδαίους κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες του περασμένου αιώνα. Η αναλυτική και διεισδυτική ματιά του βοήθησε τους ερευνητές, αλλά και όσους καταπιάνονται με τα ιστορικοπολιτικά δοκίμια, ν’ αντιληφθούν πώς έδρασαν τα κοινωνικά κινήματα και πώς διαμορφώθηκαν οι επαναστατικές συνθήκες στον κόσμο τα τελευταία πεντακόσια χρόνια. Το τελευταίο του βιβλίο, που εκδόθηκε όσο ήταν εν ζωή, είναι η Δημοκρατία, που αναζητά την απάντηση στο βασικό ερώτημα του τι οδηγεί ένα καθεστώς σε εκδημοκρατισμό και τι σε αποδημοκρατικοποίηση. Η εισαγωγή και η επιμέλεια είναι του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παντελή Λέκκα. Επίσης, από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί μια συλλογική έκδοση που επιμελήθηκε η Επιστημονική Εταιρεία Πολιτικής Οικονομίας με τίτλο Οικονομική κρίση και Ελλάδα. Αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από επεξεργασμένες και επικαιροποιημένες εισηγήσεις Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών οικονομολόγων (μελών της ΕΕΠΟ αλλά και προσκεκλημένων εισηγητών). Οι συγγραφείς του τόμου αντιπαρατίθενται κριτικά στην ορθόδοξη σχολή σκέψης, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την αδυναμία πρόβλεψης κι ερμηνείας της παρούσας διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.