1Πες την αλήθεια τώρα: Eσύ γράφεις και τις ερωτήσεις; Astellaria astellaria

Όχι. Όχι όλες. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσα ποτέ στη ζωή μου να φανταστώ ή να εφεύρω την επόμενη ερώτηση.

2Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μετά την Ανάστασή Του παρουσιάστηκε στους μαθητές με το υλικό Του σώμα και ανελήφθη με αυτό χωρίς να αφήσει ιερά λείψανα, σε αντίθεση με τους αγίους. Έμεινε όμως στη γη ένα μικρό κομμάτι από τη σάρκα της περιτομής Του. Αυτό δεν θα μπορούσε να αποσυντεθεί όπως των θνητών, ούτε βέβαια να αναληφθεί μαζί του. Αυτό πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο μοναστήρι και σίγουρα μπορεί να κάνει μεγάλα θαύματα. Μήπως ξέρετε πού είναι; (Petros N)

Όχι, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι με έβαλες και έτρεξα χοντρά με την ερώτηση. Κάτι είχα ακούσει για την Ιερή Περιτομή, αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι υπάρχει μια τεράστια μυθο-ιστορία και μια φοβερή βιβλιογραφία για το φερόμενο ως πετσάκι της πόσθης του Ιησού και ότι έχουν γραφτεί γι' αυτό από απόκρυφα κείμενα μέχρι ουρολογικές επιστημονικές μελέτες. Επίσης ότι υπήρχε γυναίκα, στο τέλος του Μεσαίωνα, που ισχυριζόταν ότι όχι μόνο είχε στην κατοχή της το θαυματουργό πετσάκι, αλλά το φορούσε ως δαχτυλιδάκι στο πόδι της! Μ' έστειλες αδιάβαστη, και φοβάμαι ότι αδιάβαστη θα προτιμούσα να έχω παραμείνει. Το όλο ζήτημα, γενικώς, μου προκαλεί από τρομερή αμηχανία ως ανεξέλεγκτο νευρικό γέλιο. Θα καώ στην Κόλαση και θα φταις εσύ.

3Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν άγριο κόμπλεξ με το bombing (παράνομο γκραφίτι); Blue

Mια υπέροχη ερώτηση: τόσο απλή φαινομενικά και τόσο δύσκολη να την απαντήσεις. Θα μπορούσα να σου γράψω «σεντόνια» για την άγρια ομορφιά του γκραφίτι, για την ιστορία και τους καλλιτέχνες του, για το πόσο με συναρπάζει ένα μήνυμα γραμμένο σε τοίχο. Ώρα όμως να κόψω τις παπαριές και να σου απαντήσω τι στ' αλήθεια σκέφτομαι: λατρεύω τα γκραφίτι - αρκεί να υπάρχουν σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από το σπίτι μου. Και ειδικά τους τοίχους του σπιτιού μας, στα μαγευτικά Εξάρχεια, που λειτουργούσαν ως μαγνήτης για κάθε μπουμπούνα πού ήθελε να εκφραστεί καλλιτεχνικά. Εκεί κατάλαβα γιατί το άλλο όνομα για το bombing είναι «εμετός» (ελεύθερη απόδοση του «throwup»). Αχ, αγαπητέ blue, κατάφερες να με ξεμπροστιάσεις μ' αυτή την ερώτηση-παγίδα: δεν είμαι παρά μια ιδιότροπη γριά που της αρέσει να νεανίζει, αλλά στην πραγματικότητα ψήνεται για αστική ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Α, να χαθείς, παλιόπαιδο. Ρεζίλι μ' έκανες. Θενξ!

4Γιατί ενώ το demo μου άρεσε από τους γνωστούς μου μέχρι ραδιοφωνικούς παραγωγούς και γνωστούς καλλιτέχνες, δεν είχε καμία τύχη; Για σένα και για απόψε, Μέγας Ανατολικός.

Τι δουλειά έχεις με τα καλλιτεχνικά, Μεγάλε Ανατολικέ; Γιατί δεν άκουγες τους δικούς σου, που ήθελαν να βολευτείς σ' ένα καλό πόστο, να τα έχεις σίγουρα, μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει; Γιατί να κάνεις μουσική, να κολυμπάς στον κόσμο της ποίησης, να βλέπεις την ομορφιά και την ασχήμια του κόσμου με το δικό σου, μοναδικό βλέμμα; Για να τρως πόρτες; Για να κοιτάς στα μάτια με αγωνία τον «παράγοντα» μήπως και σου σπρώξει τη δουλειά; Για να αναρωτιέσαι μήπως, τελικά, δεν είσαι αρκετά καλός ή αρκετά ωραίος ή αρκετά μικρός ή αρκετά μεγάλος και γι' αυτό η δουλειά σου δεν περπατάει; Ή μήπως επειδή δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς, επειδή φτιάχτηκες για να είσαι ποίημα και υπερωκεάνιο; Κρέμασέ τα στο ίντερνετ τα κομμάτια, ρίξε το μπουκάλι στη θάλασσα κι άσ' το να ταξιδέψει. Δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς, υποθέτω. Θα σε δω στο πλοίο.

5Όντως αγαπάμε μια φορά αλλά ερωτευόμαστε συνέχεια; Πως ξέρεις ότι είναι αληθινή η αγάπη και όχι προσωρινή τρέλα; (stathoula Konst)

Προσωπική μου άποψη: αυτός πού είπε ότι «αγαπάμε μια φορά, αλλά ερωτευόμαστε συνέχεια» πρέπει να ήταν κάποιος εξυπνάκιας που προσπαθούσε να δικαιολογήσει το σύννεφο-κέρατο που έριχνε κατά καιρούς στο έτερον ήμισυ. Η δικαιολογία έπιασε -το ήμισυ το έχαψε σαν χάνος- και από τότε τρώμε στη μάπα αυτό το αξίωμα, το οποίο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αηδία που έχω ακούσει στη ζωή μου. Για την αληθινή αγάπη versus προσωρινής τρέλας, πάλι, μόνο από προσωπική πείρα μπορώ να σου απαντήσω. Για να φτάσεις να τρελαθείς, πάει να πει ότι εδώ κάτι γίνεται. Έτσι κι αλλιώς, και η αληθινή αγάπη είναι μια κλαπαρχιδιά, αν το καλοσκεφτείς. Που μην το καλοσκεφτείς, απλώς όρμα. Προσωπική μου άποψη.

6How is Athens these days? Anything extraordinary in your life? GA

Athens is cool. Ιn my life? Something big is on the works. Too early to tell.