Αρχείο

Facebook Twitter
0
1Πες την αλήθεια τώρα: Eσύ γράφεις και τις ερωτήσεις; Astellaria astellaria

Όχι. Όχι όλες. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσα ποτέ στη ζωή μου να φανταστώ ή να εφεύρω την επόμενη ερώτηση.

2Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μετά την Ανάστασή Του παρουσιάστηκε στους μαθητές με το υλικό Του σώμα και ανελήφθη με αυτό χωρίς να αφήσει ιερά λείψανα, σε αντίθεση με τους αγίους. Έμεινε όμως στη γη ένα μικρό κομμάτι από τη σάρκα της περιτομής Του. Αυτό δεν θα μπορούσε να αποσυντεθεί όπως των θνητών, ούτε βέβαια να αναληφθεί μαζί του. Αυτό πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο μοναστήρι και σίγουρα μπορεί να κάνει μεγάλα θαύματα. Μήπως ξέρετε πού είναι; (Petros N)

Όχι, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι με έβαλες και έτρεξα χοντρά με την ερώτηση. Κάτι είχα ακούσει για την Ιερή Περιτομή, αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι υπάρχει μια τεράστια μυθο-ιστορία και μια φοβερή βιβλιογραφία για το φερόμενο ως πετσάκι της πόσθης του Ιησού και ότι έχουν γραφτεί γι' αυτό από απόκρυφα κείμενα μέχρι ουρολογικές επιστημονικές μελέτες. Επίσης ότι υπήρχε γυναίκα, στο τέλος του Μεσαίωνα, που ισχυριζόταν ότι όχι μόνο είχε στην κατοχή της το θαυματουργό πετσάκι, αλλά το φορούσε ως δαχτυλιδάκι στο πόδι της! Μ' έστειλες αδιάβαστη, και φοβάμαι ότι αδιάβαστη θα προτιμούσα να έχω παραμείνει. Το όλο ζήτημα, γενικώς, μου προκαλεί από τρομερή αμηχανία ως ανεξέλεγκτο νευρικό γέλιο. Θα καώ στην Κόλαση και θα φταις εσύ.

3Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν άγριο κόμπλεξ με το bombing (παράνομο γκραφίτι); Blue

Mια υπέροχη ερώτηση: τόσο απλή φαινομενικά και τόσο δύσκολη να την απαντήσεις. Θα μπορούσα να σου γράψω «σεντόνια» για την άγρια ομορφιά του γκραφίτι, για την ιστορία και τους καλλιτέχνες του, για το πόσο με συναρπάζει ένα μήνυμα γραμμένο σε τοίχο. Ώρα όμως να κόψω τις παπαριές και να σου απαντήσω τι στ' αλήθεια σκέφτομαι: λατρεύω τα γκραφίτι - αρκεί να υπάρχουν σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από το σπίτι μου. Και ειδικά τους τοίχους του σπιτιού μας, στα μαγευτικά Εξάρχεια, που λειτουργούσαν ως μαγνήτης για κάθε μπουμπούνα πού ήθελε να εκφραστεί καλλιτεχνικά. Εκεί κατάλαβα γιατί το άλλο όνομα για το bombing είναι «εμετός» (ελεύθερη απόδοση του «throwup»). Αχ, αγαπητέ blue, κατάφερες να με ξεμπροστιάσεις μ' αυτή την ερώτηση-παγίδα: δεν είμαι παρά μια ιδιότροπη γριά που της αρέσει να νεανίζει, αλλά στην πραγματικότητα ψήνεται για αστική ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Α, να χαθείς, παλιόπαιδο. Ρεζίλι μ' έκανες. Θενξ!

4Γιατί ενώ το demo μου άρεσε από τους γνωστούς μου μέχρι ραδιοφωνικούς παραγωγούς και γνωστούς καλλιτέχνες, δεν είχε καμία τύχη; Για σένα και για απόψε, Μέγας Ανατολικός.

Τι δουλειά έχεις με τα καλλιτεχνικά, Μεγάλε Ανατολικέ; Γιατί δεν άκουγες τους δικούς σου, που ήθελαν να βολευτείς σ' ένα καλό πόστο, να τα έχεις σίγουρα, μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει; Γιατί να κάνεις μουσική, να κολυμπάς στον κόσμο της ποίησης, να βλέπεις την ομορφιά και την ασχήμια του κόσμου με το δικό σου, μοναδικό βλέμμα; Για να τρως πόρτες; Για να κοιτάς στα μάτια με αγωνία τον «παράγοντα» μήπως και σου σπρώξει τη δουλειά; Για να αναρωτιέσαι μήπως, τελικά, δεν είσαι αρκετά καλός ή αρκετά ωραίος ή αρκετά μικρός ή αρκετά μεγάλος και γι' αυτό η δουλειά σου δεν περπατάει; Ή μήπως επειδή δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς, επειδή φτιάχτηκες για να είσαι ποίημα και υπερωκεάνιο; Κρέμασέ τα στο ίντερνετ τα κομμάτια, ρίξε το μπουκάλι στη θάλασσα κι άσ' το να ταξιδέψει. Δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς, υποθέτω. Θα σε δω στο πλοίο.

5Όντως αγαπάμε μια φορά αλλά ερωτευόμαστε συνέχεια; Πως ξέρεις ότι είναι αληθινή η αγάπη και όχι προσωρινή τρέλα; (stathoula Konst)

Προσωπική μου άποψη: αυτός πού είπε ότι «αγαπάμε μια φορά, αλλά ερωτευόμαστε συνέχεια» πρέπει να ήταν κάποιος εξυπνάκιας που προσπαθούσε να δικαιολογήσει το σύννεφο-κέρατο που έριχνε κατά καιρούς στο έτερον ήμισυ. Η δικαιολογία έπιασε -το ήμισυ το έχαψε σαν χάνος- και από τότε τρώμε στη μάπα αυτό το αξίωμα, το οποίο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αηδία που έχω ακούσει στη ζωή μου. Για την αληθινή αγάπη versus προσωρινής τρέλας, πάλι, μόνο από προσωπική πείρα μπορώ να σου απαντήσω. Για να φτάσεις να τρελαθείς, πάει να πει ότι εδώ κάτι γίνεται. Έτσι κι αλλιώς, και η αληθινή αγάπη είναι μια κλαπαρχιδιά, αν το καλοσκεφτείς. Που μην το καλοσκεφτείς, απλώς όρμα. Προσωπική μου άποψη.

6How is Athens these days? Anything extraordinary in your life? GA

Athens is cool. Ιn my life? Something big is on the works. Too early to tell.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ