1 Ρόμπερτ Μπέρτον, Η ανατομία της μελαγχολίας
Eκδόσεις Ηριδανός

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τετρακόσια χρόνια για να μεταφραστεί στη γλώσσα μας αυτό το θρυλικό βιβλίο. Και όμως διαβάζεται σαν να γράφτηκε από κάποιον εξαίρετο συγκαιρινό μας. Όποιος αγαπά τον Μπόρχες ή του κόβει έστω και λίγο θα το λατρέψει.

2 Kai Bird - Martin J. Sherwin, Ο Θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ
Eκδόσεις Τραυλός

Παρά τις διαδόσεις, ένα λαμπρό μυαλό είναι έτσι και αλλιώς πιο σέξι από τον πιο καλοφτιαγμένο κώλο. Αλλά όταν μιλάμε για την περίπτωση του «πατέρα της ατομικής βόμβας» και άρα τον «πατριάρχη» του πολιτισμού της πυρηνικής εποχής, της εποχής μας δηλαδή είτε το θέλουμε είτε όχι, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο συναρπαστικά. Ιδιοφυής μεν αλλά και ψηλός, καλοφτιαγμένος, με ωραία μούτρα, μανιακός καπνιστής, παθιασμένος για την ποίηση, τα αρχαία ελληνικά, τις γυναίκες, τη ρωσική λογοτεχνία, τα όμορφα ρούχα, ο Οπενχάιμερ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, κυρίως γιατί δεν σταμάτησε στιγμή να διαδίδει τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανακάλυψή της πυρηνικής βόμβας. Ε, μετά απ' όλα αυτά, πώς να μην μπει στο μάτι όλων και να θεωρηθεί επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ; 

3Φιοντόρ Ντοστογιέφσκ, Ο Ηλίθιος
Eκδόσεις Ίνδικτος

Από μεγαλοφυΐα σε μεγαλοφυΐα. Ο Ηλίθιος είναι απαραίτητος ακόμη και σε μη αναγνώστες. Εδώ ως και οι κλεφτές ματιές αποφέρουν κέρδος.

4Χρήστος Χρυσόπουλος, Η Λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον
Eκδόσεις Καστανιώτη

Να ένας συγγραφέας με δικό του βλέμμα. Ο Χρυσόπουλος μας παραδίδει ένα απαιτητικό αλλά υποδειγματικό για το είδος του μυθιστόρημα. Όμορφα φτιαγμένο, το βιβλίο αποκαλύπτει τη δύναμη των εκλεκτών συγγενειών. Να διαβαστεί παρακαλώ.

5Ηλίας Μαγκλίνης, Η Ανάκριση
Eκδόσεις Κέδρος

Ιδιαίτερο βιβλίο από κάθε άποψη. Ο Μαγκλίνης γράφει καλή λογοτεχνία, για την ακρίβεια πολύ καλή, χωρίς να ξεμακραίνει από το μεγάλο κοινό, παρά τη τραχύτητα της ιστορίας του. Να διαβαστεί επίσης, παρακαλώ.