Σαπούνι, shower gel ή body wash αφρόλουτρο; Τι είναι καλύτερο για εσάς και το δέρμα σας

Σαπούνι, shower gel ή body wash; Τι είναι καλύτερο εσάς Facebook Twitter
0

Στον μαγικό κόσμο του μπάνιου, οι μπάρες σαπουνιού κυριαρχούσαν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν οι παραδοσιακές στερεές μπάρες άρχισαν να δέχονται ανταγωνισμό από τις υγρές, εναλλακτικές λύσεις.

Χάρη στο έξυπνο μάρκετινγκ -συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης της ιδέας ότι το πολυκαιρισμένο σαπούνι είναι «αηδιαστικό» στην όψη- τα αφρόλουτρα και τα τζελ άρχισαν τελικά να ξεπερνούν το σαπούνι.

Τώρα, η στροφή προς τη χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας με λιγότερες χημικές ουσίες, που αφήνουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργεί τις συνθήκες για μία μεγάλη επιστροφή του παραδοσιακού σαπουνιού. Αλλά πέρα από τη δημοτικότητα και τις διαφημίσεις, σημασία έχει ποιο προϊόν είναι το πιο κατάλληλο για εσάς. Να τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η διαφορά μεταξύ του σαπουνιού και των αφρόλουτρων σε μορφή shower gel ή body wash

Κατ' αρχάς, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Αλλά καθώς το κάνουμε, να έχετε κατά νου ότι οι μπάρες σαπουνιών, τα shower gels και τα αφρόλουτρα body wash είναι όλες τεράστιες κατηγορίες προϊόντων και αυτές είναι γενικές περιγραφές της καθεμιάς - οπότε υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Μπάρες σαπουνιών

Μια μπάρα σαπουνιού είναι ένα στερεό κομμάτι που παραδοσιακά παρασκευάζεται με την ανάμειξη ενός ελαίου (σήμερα, συνηθέστερα λάδι καρύδας, φοινικέλαιο και ελαιόλαδο) με νερό και ένα αλκάλιο (υδροξείδιο του νατρίου).

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα σαπούνια των μεγάλων brands που ανεβαίνουν σήμερα στα ράφια των καταστημάτων είναι στην πραγματικότητα μπάρες «συνθετικού απορρυπαντικού», που σημαίνει ότι παρασκευάζονται με συνθετικές μορφές των παλαιότερων παραδοσιακών συστατικών του σαπουνιού. Συχνά χαρακτηρίζονται ως «μπάρες ομορφιάς» ή «μπάρες καθαρισμού».

Shower gel
Το τζελ τείνει να έχει πιο σταθερή, ζελατίνα, υψηλότερη συγκέντρωση πρόσθετου αρώματος και μερικές φορές είναι σχεδιασμένο για χρήση τόσο στο σώμα όσο και στα μαλλιά.

Body wash
Όπως και τα τζελ ντους, τα body wash είναι υγρά καθαριστικά που χρησιμοποιούν ήπιες ουσίες για τον επιφανειακού καθαρισμό του δέρματος. Αλλά γενικά, τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως body wash τείνουν να είναι πιο αραιά και πιο κρεμώδη από τα shower gel. 

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο καθαριστικό για την επιδερμίδα σας

Yπάρχουν τόσες πολλές συνθέσεις σαπουνιών, αφρόλουτρων και προϊόντων πλύσης σώματος που αν ψάξετε αρκετά (δηλαδή διαβάσετε τις ετικέτες), μπορείτε πιθανώς να βρείτε ακριβώς τα χαρακτηριστικά που θέλετε στο πακέτο που προτιμάτε.

Σε γενικές γραμμές, να τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε ένα σαπούνι για το ντους (ή το αφρόλουτρό) σας:

Ξηρό δέρμα

Αν έχετε ξηρό δέρμα και προτιμάτε ένα υγρό καθαριστικό, είναι αποδειχθεί καλύτερο ένα body wash, καθώς είναι πιο ενυδατικό και ενυδατικό από το shower gel. Υπάρχουν επίσης πολλές μπάρες ομορφιάς με μεγάλες δόσεις ενυδατικής κρέμας για όσους και όσες προτιμούν το σαπούνι τους σε στερεή μορφή.

Λιπαρό δέρμα

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν από τη φύση τους πιο λιπαρό δέρμα (και δεν χρειάζονται την επιπλέον ενυδάτωση), ή ζουν σε θερμές περιοχές με υγρασία, ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσουν τα τζελ για το ντους ή τις πιο παραδοσιακές μπάρες σαπουνιού. Το shower gel, λειτουργεί αν προτιμάτε την αίσθηση της φρεσκάδας. 


Ευαίσθητο δέρμα

Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα γνωρίζουν ήδη ότι ορισμένα σαπούνια και καθαριστικά μπορούν να προκαλέσουν πολύ δυσάρεστες αντιδράσεις και ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν τις ετικέτες, για να αξιολογούν τα συστατικά ενός προϊόντος. Ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το pH. Τα body wash έχουν συνήθως χαμηλότερο επίπεδο pH από το παραδοσιακό σαπούνι - γεγονός που τα καθιστά καλύτερα για το ευαίσθητο δέρμα που είναι επίσης ξηρό.

Τα άλλα δύο κύρια συστατικά που πρέπει να προσέξετε είναι τα αρώματα και τα συντηρητικά. Τα body wash και τα αφρόλουτρα τείνουν να έχουν περισσότερα από τις μπάρες, αλλά και πάλι εξαρτάται από το εκάστοτε προϊόν.

Lifehacker
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί

Lifehacker / Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη απαντά στο... ερώτημα της εποχής και παράλληλα δίνει μερικά tips προκειμένου να απολαμβάνει κανείς, σε μία πιο υγιεινή version και τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ