ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τι να περιμένουμε από το φετινό Athens Pride που φιλοδοξεί να είναι πιο ενωτικό από ποτέ

Τι να περιμένουμε από το φετινό Athens Pride που φιλοδοξεί να είναι πιο ενωτικό από ποτέ Facebook Twitter
Έχει άραγε μάθει από τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη του ίσαμε σήμερα το 14χρονο, πλέον, «εφηβάκι» που ακούει στο όνομα Athens Pride; Θα καταφέρει να ολοκληρώσει τον δύσκολο δρόμο προς την ενηλικίωση, λειτουργώντας περισσότερο ανοικτόμυαλα, κινηματικά, ενωτικά και πολυσυλλεκτικά; Εικόνα από το περσινό Athens Pride. Φωτό: Nick Paleologos / SOOC
6

«Παρούσα!», μου ζήτησε να δηλώσω στη συνέντευξη Τύπου του, καταρχήν, το 14o Athens Pride και δεν γινόταν να μην ανταποκριθώ στο προσκλητήριο.

Όχι, δεν έκανα λάθος το γένος: «Παρούσα!» είναι το φετινό, σκαμπρόζικο όσο και εύστοχο κεντρικό σλόγκαν που προσκαλεί σε μια «γιορτή της θηλυκότητας», ανεξάρτητα από τον βιολογικό ορισμό της.

«"Παρούσα" για κάθε θηλυκότητα που αγκαλιάσαμε ή προσπαθήσαμε να ξεφορτωθούμε, κάθε θηλυκότητα που πρώτα μας φορτώθηκε ως κοινωνική σύμβαση πριν τη φέρουμε στα μέτρα μας με τους όρους μας, που καταπιέστηκε ή καταπιέσαμε, που κρύβουμε ή εκφράζουμε», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου αλλά όπως και οι ίδιοι οι διοργανωτές υπογράμμισαν στη χθεσινή πρες κόνφερανς που διεξήχθη στη γαλλική πρεσβεία.

Όλα αυτά μετά από σε μια χρονιά όπου, επιπλέον, στην επικαιρότητα κυριάρχησαν τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης κατά γυναικών στο Χόλιγουντ και όχι μόνο, «απόδειξη ότι ο σεξισμός, ο μισογυνισμός και ο machoϊσμός δεν έχουν εκλείψει...

Χρειάζεται επαγρύπνηση, ακόμα και οι νίκες που κατακτήθηκαν ως τώρα δεν είναι παγιωμένες, τα πράγματα εύκολα πισωγυρίζουν», όπως είπε χαρακτηριστικά εκ μέρους της Επιτροπής η Νάνσι Παπαθανασίου.

Ομολογώ ότι αρχικά με παραξένεψε και μένα το ότι μια τέτοια εκδήλωση θα πραγματοποιούνταν σε μια ξένη πρεσβεία αντί για έναν οποιονδήποτε άλλο χώρο στην πόλη καθώς αυτό θα ταίριαζε περισσότερο σε χώρες με απολυταρχικά, ομοφοβικά καθεστώτα.

Εντούτοις, η φιλοξενία ήταν άψογη και ο Γάλλος πρέσβης Christophe Chantepy, που έκανε και την πρόταση, έχει δείξει από παλιά ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα.

«"Παρούσα" για κάθε θηλυκότητα που αγκαλιάσαμε ή προσπαθήσαμε να ξεφορτωθούμε, κάθε θηλυκότητα που πρώτα μας φορτώθηκε ως κοινωνική σύμβαση πριν τη φέρουμε στα μέτρα μας με τους όρους μας, που καταπιέστηκε ή καταπιέσαμε, που κρύβουμε ή εκφράζουμε».

Ήταν άλλωστε εκείνος που «άνοιξε» όλο καμάρι τη συνέντευξη Τύπου, ευχόμενος κάθε επιτυχία σε μια διοργάνωση που προάγει καθώς είπε τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα.

Στην αίθουσα υπήρχαν επίσης εκπρόσωποι των πρεσβειών της Βενεζουέλας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Λετονίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, που μεταξύ και άλλων ξένων διπλωματικών αποστολών στηρίζουν χρόνια τώρα το Athens Pride μέσω του «Diplomats for Pride», δεν ήταν οπότε τελικά τυχαία η φετινή επιλογή.

Είχαμε βεβαίως και εγχώριους επισήμους – «παρούσες» δήλωσαν επίσης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά καθώς και η αντιδημάρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη που εκφράστηκαν θερμά για το Athens Pride, επαινώντας το φετινό «φεμινιστικό» κεντρικό σύνθημα και τις πολλές νοηματοδοτήσεις του.

Τι να περιμένουμε από το φετινό Athens Pride που φιλοδοξεί να είναι πιο ενωτικό από ποτέ Facebook Twitter
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην γαλλική πρεσβεία η φιλοξενία ήταν άψογη και ο Γάλλος πρέσβης Christophe Chantepy, που έκανε και την πρόταση, έχει δείξει από παλιά ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα.

Αναφέρθηκαν επίσης σε υποστηρικτικές προς τα ΛΟΑΤ+ άτομα πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και του Δήμου, ο οποίος έχει και φέτος υπό την αιγίδα του τον θεσμό – αισθητή η διαφορά έστω και σε συμβολικό επίπεδο με μία μόλις δεκαετία πριν, όταν τέτοιες «επίσημες» εμφανίσεις δεν παίζανε ούτε για αστείο κι όταν ο τότε δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης αρνούνταν πεισματικά να θέσει «υπό την προστασία του» το Pride.

Άρεσε αρκετά η φετινή αφίσα, η οποία απεικονίζει ένα αρτιστίκ νεανικό πρόσωπο-παζλ με ανάμεικτα αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά. Διάχυτη ήταν ακόμα η ικανοποίηση καθώς μετά το σύμφωνο συμβίωσης και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θεσπίστηκε φέτος άλλο ένα δικαιωματικό «λιθαράκι», η δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, συγκρατημένη βέβαια ένεκα οι ατολμίες και οι ελλείψεις των παραπάνω θετικών, κατ'αρχάς, νομοσχεδίων.

Αλλάζουν, μολαταύτα, πράγματι οι εποχές και θα αλλάξουν κι άλλο – και μόνο ότι το φετινό Athens Pride είναι το δεύτερο στη σειρά που θα διεξαχθεί στο Σύνταγμα σε μια επαγγελματικών, πλέον, προδιαγραφών διοργάνωση που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες κόσμο και διαφημίζεται σε δημόσια μέσα και χώρους είναι μια πρόοδος αναμφίβολα θεαματική σε σχέση με το 1ο Athens Pride του 2004 αλλά και τα Pride που προηγήθηκαν αυτού.

Ανεξάρτητα δε πόσο κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τον «mainstream» χαρακτήρα τέτοιων events, δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει τη σημασία του σε επίπεδο ορατότητας, αποδοχής και θεσμικών κατακτήσεων.

Τι να περιμένουμε από το φετινό Athens Pride που φιλοδοξεί να είναι πιο ενωτικό από ποτέ Facebook Twitter
Άρεσε αρκετά η φετινή αφίσα, η οποία απεικονίζει ένα αρτιστίκ νεανικό πρόσωπο-παζλ με ανάμεικτα αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά.

Μια καινοτομία του φετινού Athens Pride είναι η ιδιαίτερη σημασία που δόθηκε στα δρώμενα της λεγόμενης Pride Week (1-8/9), η οποία θα «προετοιμάσει» την κεντρική εκδήλωση του Συντάγματος.

Πολιτιστικά ιδρύματα (Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θέατρο Θησείο, θέατρο Σταθμός), οργανώσεις της κοινότητας (ΟΛΚΕ, AMOQA), κέντρα πρόληψης (Θετική Φωνή, Athens Checkpoint), συγγραφείς, επιστήμονες, περφόρμερ και καλλιτέχνες συνεισφέρουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, θεατρικά έργα, ταινίες, παραστάσεις, ενημερωτικές συζητήσεις, ιστορικές αναδρομές, σπορ, πάρτι κ.ά.

Έχει επίσης ανακοινωθεί ημερίδα για τους στόχους και τα αιτήματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, πρωτοβουλία της νεοσύστατης πολιτικής ομάδας του Athens Pride που φιλοδοξεί ο θεσμός να γίνει επίσης «πλατφόρμα και μέσο επικοινωνίας» για την ανάδειξη τέτοιων διεκδικήσεων. Όσο για το αν θα καταφέρει ν' αποσοβήσει φέτος τυχόν «παρατράγουδα», μένει να φανεί στην πράξη.

Έχει άραγε μάθει από τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη του ίσαμε σήμερα το 14χρονο, πλέον, «εφηβάκι» που ακούει στο όνομα Athens Pride; Θα καταφέρει να ολοκληρώσει τον δύσκολο δρόμο προς την ενηλικίωση, λειτουργώντας περισσότερο ανοικτόμυαλα, κινηματικά, ενωτικά και πολυσυλλεκτικά;

Δήλωσε και συ «παρούσα» περήφανα και δυνατά στο Σύνταγμα στις 9 Ιουνίου ανεξάρτητα από φύλο, φυλή ή σεξουαλικότητα ώστε αφενός να το γλεντήσεις, αφετέρου να σχηματίσεις ίδια άποψη, συνεισφέροντας κιόλας με τις δικές σου παρεμβάσεις, ιδέες και δράσεις!

Info:

Αναλυτικές πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα στο athenspride.eu

Lgbtqi+
6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM