ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Τι διαβάζω

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Τι διαβάζω Facebook Twitter
0

4.11 Δευτέρα

Ή τουλάχιστον τι διαβάζω εγώ αυτή την περίοδο. Πολλά. Καταρχάς, και επειδή παρακολούθησα με μανία και μεγάλη απόλαυση τον τέταρτο κύκλο του «The Great British Bake Off», ξεφυλλίζω το βιβλίο ενός από τους δύο κριτές αυτής της πολύ ωραίας αγγλικής εκπομπής. O Paul Hollywood είναι ένας από τους celebrity bakers αυτήν τη στιγμή στην Αγγλία και, φυσικά, έχει εκδώσει άλλο ένα βιβλίο για το ψωμί, τώρα, που στη βράση κολλάει το σίδερο. Δεν είναι κακό. Καθόλου! Είναι εύκολο, σ' τα λέει πολύ ξεκάθαρα και βρήκα πολύ χρήσιμο το πρώτο κομμάτι του βιβλίου, που μιλάει λεπτομερώς για όλα τα στάδια κατασκευής ενός ψωμιού: Τι πρέπει να προσέχεις στο αλεύρι, στο νερό, στη μαγιά, στο ζύμωμα κ.ο.κ. Και μου άρεσε επίσης που ανάμεσα στις συνταγές για τα ψωμιά υπήρχαν και συνταγές για φαγητά αλμυρά ή γλυκά που μπορείς να σερβίρεις με αυτά τα ψωμιά. Το νέο μου προζύμι από αυτό το βιβλίο θα το φτιάξω. Να δούμε... To βιβλίο έχει τίτλο Paul Hollywood's Bread.

Ο επόμενος Άγγλος που έχει ξεσκιστεί να εκδίδει βιβλία είναι ο υπεραγαπημένος μου Nigel Slater. Μετά το βιβλίο για τα φρούτα, που ακολούθησε τον τόμο για τα λαχανικά, μας ήρθε ο δεύτερος τόμος των Kitchen Diaries του. Σε ενάμιση χρόνο τρία βιβλία, μεγάλα και υπέροχα. Και πολύ χορταστικά, γεμάτα συνταγές, γνώση και πολύ καλό γράψιμο. Όμως, με αυτό το καινούργιο, που έχει και τίτλο Eat, πιστεύω πως ο αγαπημένος μου έχει τερματίσει την εμπορευματοποίηση της τέχνης του. Αχρείαστο. Όλα υπάρχουν με τον Α ή τον Β τρόπο σε άλλα του βιβλία. Παρ' όλα αυτά, είναι όμορφο και αν δεν έχεις κανένα από τα προηγούμενα ή δεν έχεις ιδέα από μαγειρική, αυτό το βιβλιαράκι με το ωραίο εξώφυλλο θα σου μάθει πέντε-έξι γρήγορους συνδυασμούς για πολύ πολύ νόστιμα πιάτα.

Έχω και τους δύο τόμους των εκδόσεων Phaidon για το φαγητό της Σικελίας και της Τοσκάνης. Όμορφα βιβλία. Όμορφη, γενικά, όλη η σειρά αυτών των εκδόσεων. Σε αυτήν τη σειρά είναι και το βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου για την ελληνική κουζίνα. Είναι καλογραμμένα βιβλία, με όμορφες, αλλά όχι εξεζητημένες ή παραπλανητικές φωτογραφίες. Ωστόσο, για κάποιον λόγο δεν καταφέρνω ποτέ να συνδεθώ πραγματικά με όσα γράφουν. Είναι κάπως άψυχα για τα δικά μου γούστα και ούτε για reference books μου κάνουν. Μιλώντας για reference books και βιβλία ιταλικής κουζίνας, αν δεν το έχετε, πάρτε το βιβλίο της Marcella Hazan που έχουμε αναφέρει ξανά εδώ. Είναι ίσως το μοναδικό βιβλίο μαγειρικής που θα χρειαστείτε.

Έχω πάρει επίσης πολλά δανεικά τεύχη του «Κinfolk» και τα χαζεύω. Έχω κάποιες ενστάσεις όσον αφορά τα συγκεκριμένα έντυπα, αλλά, κάποιες στιγμές που γίνεται χαμός γύρω μου, ανοίγω ένα από αυτά, κοιτάζω και βυθίζομαι μέσα στη σκανδιναβική τους ηρεμία, τα κολλαριστά καρό πουκάμισα, τους χίπστερ μάγειρες με τα κοκάλινα γυαλιά, τα μαλακά χέρια και τις πεντακάθαρες κουζίνες, που μαγειρεύουν απλά και διανοούμενα ευρωπαϊκά φαγητά και ησυχάζω. Έχω και ένα τεύχος του «Scientific American» που έχει αφιέρωμα στο φαγητό και το πήρα για να σας μεταφέρω γνώση από τις πιο πρόσφατες έρευνες στον τομέα αυτό. Αλλά βαριέμαι. Όχι άλλες έρευνες για τις θερμίδες, τα καλά και τα κακά λίπη και τους υδατάνθρακες. Αυτή η γνώση στο συγκεκριμένο σημείο της ζωής και με τον Ερμή ανάδρομο κανέναν δεν βοηθά.

Αυτό που όντως βοηθά είναι ένα παλιό τετράδιο με συνταγές που μου χάρισε μια φίλη. Μου το έχει δώσει εδώ και μήνες – από το καλοκαίρι το έχω. Το έκρυβα κατά τη διάρκεια της μετακόμισης μην παραπέσει, αλλά σπίτι δεν το έχω πάρει ακόμα. Είναι συνταγές από πολλούς Αθηναίους, μάγειρες και μη, που η φίλη μαζεύει για χρόνια. Η ίδια δεν μαγειρεύει, αλλά αυτό το τετράδιο είναι επιμελέστατο, με μοναδικές καταγραφές: μια ολόκληρη εικοσαετία από αθηναϊκά τραπέζια. Έτσι το βλέπω εγώ. Μια τούρτα από χουρμάδες της τάδε κυρίας, ένα ασιατικό ρύζι ενός φίλου, η φημισμένη μαγειρίτσα του τάδε ποιητή και ίσως το καλύτερο carrot cake που έχεις φάει ποτέ. Σήμερα που το ξεφύλλισα με προσοχή, παρατήρησα και τα κίτρινα χαρτάκια που μου έχωσε η φίλη εδώ κι εκεί με επεξηγήσεις και υποσημειώσεις για το ποιος είναι ποιος. Μικρές ιστορίες ανθρώπων που κάποτε χώθηκαν σε μια κουζίνα κι έφτιαξαν πέντε-δέκα πράγματα για τα οποία φίλοι και γνωστοί τους θυμούνται διάφορα. Πετάω όλα τα άλλα βιβλία και ασχολούμαι μόνο με αυτό. Λίγες εικόνες από τα αθηναϊκά σπίτια που γέμιζαν και γεμίζουν ακόμα με φίλους που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, τρώνε, πίνουν και γελούν. Είμαι σίγουρος πως θα ξανάρθουν αυτές οι μέρες. Σας φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ