Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα]

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter
0

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter
#quote#

Η Πάστα Φλώρα γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Εκεί μεγάλωσε, σε μια μεγάλη οικογένεια με πέντε παιδιά και μια μαμά που ήταν όλη την ημέρα μέσα στην κουζίνα. «Έφτιαχνε δύο φαγητά την ημέρα και περισσότερα κάποιες φορές, γιατί κάποιος δεν έτρωγε το ένα, άλλος δεν έτρωγε το άλλο» λέει. Η Πάστα Φλώρα μαγειρεύει από πολύ μικρή κι έμαθε να φτιάχνει γλυκά από παιδάκι. «Τα Σάββατα πάντα έφτιαχνε γλυκό η μαμά μου» συνεχίζει, σερβίροντάς μας μία σοκολατόπιτα που έχει μόλις ψήσει. «Δεν αγοράζαμε ποτέ έτοιμα γλυκά, επειδή θεωρούσε μεγάλη τιμή να προσφέρεις στον επισκέπτη κάτι που είναι φτιαγμένο από τα δικά σου χέρια».

Όταν έγινε 17, πήρε τα πράγματά της και τις εμπειρίες της από την οικογενειακή κουζίνα και κατέβηκε στην Αθήνα. Πέρασε στη Θεολογική, την επόμενη χρονιά στη Φιλοσοφική, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι δεν έκαναν γι' αυτήν και τις παράτησε. Σπούδασε Διακοσμητική και άρχισε να δουλεύει σε αρχιτεκτονικό γραφείο και στη συνέχεια –για χρόνια, μάλιστα– σε μία μεγάλη εταιρεία. Η διακοσμητική είναι μεγάλη της αγάπη, το καταλαβαίνεις από το σπίτι της που είναι γεμάτο vintage πινελιές, μικρά αντικείμενα από περασμένες εποχές και μια μεγάλη συλλογή από τσαγιέρες '50s και '60s.

Η άλλη της αγάπη είναι η μαγειρική. Μας λέει ότι προτιμάει τις αλμυρές γεύσεις, αλλά λατρεύει να φτιάχνει γλυκά. «Όταν έμεινα μόνη μου, μαγείρευα. Πολύ σπάνια έπαιρνα φαγητό απ' έξω» λέει. «Μαγείρευα για φίλους και γνωστούς, και επειδή όλοι με παρότρυναν να κάνω κάτι με τα γλυκά μου, έφτιαξα το μπλογκ για να τα δείχνω». Αυτό έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Η πρώτη φορά που έβγαλε τα γλυκά από το σπίτι της και τα μοιράστηκε με αγνώστους ήταν στο Belle Époque στη Βουλής, που είχαν ανοίξει φίλοι της. «Από εκεί έγινε περισσότερο γνωστό αυτό που κάνω. Άρχισαν να μου κάνουν παραγγελίες μέσω του μπλογκ και κάποια στιγμή έπρεπε να επιλέξω, οπότε παράτησα τη δουλειά στην εταιρεία και άρχισα να φτιάχνω γλυκά σε επαγγελματική βάση. Βασικά, δουλεύω με βαφτίσια και γάμους, γενέθλια, πάρτι, έχω και τη συνεργασία με το Baba Au Rum κάθε Σαββατοκύριακο». Στο Baba Au Rum κάθε Σάββατο και Κυριακή εμφανίζεται ένα pop up μαγαζί που φιλοξενεί τα γλυκά της, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Η πιο μεγάλη επιτυχία της είναι το κέικ «Μπαρτσελόνα» με σοκολάτα, φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα, που είναι από τα πιο ωραία γλυκά που μπορεί να πετύχει κανείς στην Αθήνα. Της αρέσουν τα παλιά κέικ, με εμφάνιση μεγαλοπρεπή και στολισμένα όπως παλιά, που οι άνθρωποι είχαν φαντασία και χρόνο να διαθέσουν για τα γλυκά τους. Μας δείχνει ένα υπέροχο κέικ λεμονιού με φρέσκα blueberries που έχει διακοσμήσει με κίτρινο γλάσο και πράσινα μακαρόν – τα οποία έχει φτιάξει μόνη της. Τη ρωτάμε πόσο κοστίζει ένα τέτοιο πλούσιο κέικ (που μπορείς να παραγγείλεις μέσω του mail της και να σ' το φέρει στο σπίτι ή να συναντηθείτε για να σ' το δώσει σε μία vintage συσκευασία, που επίσης φτιάχνει μόνη της). «Περίπου σαράντα ευρώ το συγκεκριμένο. Είναι διώροφο και μόνο τα blueberries κοστίζουν 7 ευρώ – και έχει και 8 μακαρόν. Ένα πιο απλό στοιχίζει περίπου 20 ευρώ και μπορεί να βγάλει δέκα κομμάτια» εξηγεί.

Μας δείχνει τις σφραγίδες που έφτιαξε με τον φίλο της για τη βάφτιση που είχαν αναλάβει το Σάββατο, τις κάρτες και τις όμορφες συσκευασίες, τα σχέδια για την τούρτα και τα cupcakes και ετοιμάζει μπροστά στα μάτια μας ένα πολύ γρήγορο γλυκό σοκολάτας, που μαζί με το ψήσιμο δεν χρειάστηκε περισσότερο από μισή ώρα! Μιλάει για τον κόσμο που έχει γνωρίσει από αυτήν τη δουλειά, τις καμπύλες που απέκτησε από τις δοκιμές και θυμάται μια φορά που κόντεψε τα καταστρέψει ένα παιδικό πάρτι: «Πέρσι είχα μια παραγγελία για τα γενέθλια ενός μικρού αγοριού, cupcakes με φατσούλες από πειρατές. Όλα καλά, όλα τέλεια. Σε μία ώρα θα ερχόταν η μαμά να τα παραλάβει. Τα έβαλα στο κουτί και άρχισα να το τυλίγω με κορδέλα. Η κορδέλα έπεσε κάτω, μπουρδουκλώθηκε στα πόδια μου και το κουτί βρέθηκε τούμπα. Υστερία! Άνοιξα το κουτί και τα πειρατάκια μου είχαν γίνει στραπάτσα. Έτρεξα κλαίγοντας στην κουζίνα κι έφτιαξα απ' την αρχή καινούρια... Μαζί μου ήταν ο φίλος μου και η κολλητή μου. Δεν μιλούσαν, αλλά ήξερα ότι γελούσαν μαζί μου, κι από τότε, κάθε φορά που έχω μεγάλη παραγγελία και λίγο χρόνο, κοιτάζονται και λένε: «Πάλι πειρατάκια θα έχουμε!».

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter

Θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που κάνει αυτό που της αρέσει –και το κάνει με αγάπη– και προνομιούχο, αφού μπορεί να δουλεύει από το σπίτι. «Πηγαίνω για δουλειά ό,τι ώρα θέλω, δεν κολλάω στην κίνηση, κάνω διάλειμμα όποτε μου αρέσει, ακούω τη μουσική που θέλω, μιλάω στο τηλέφωνο όσο θέλω και δεν έχω κλειδωμένο το facebook»...

=====

+ Μια εύκολη σοκολατόπιτα από την Πάστα Φλώρα

5 αυγά

170 γρ. ζάχαρη

220 γρ. βούτυρο

200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα

80 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το σύρμα για να αφρατέψουν και να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε το μείγμα στα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ξανά. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 22-24 εκατοστών. Ανακατεύουμε λίγο να φύγουν οι φυσαλίδες και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά το πολύ. (Εσωτερικά θα είναι ακόμα υγρό το μείγμα μας.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ