Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Εδώ και 6 περίπου χρόνια, η πρώτη exclusive λέσχη της Αθήνας λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Βρεθήκαμε για ένα απόγευμα στα άδυτα του Salon και ξεναγηθήκαμε από τον ιδιοκτήτη του, Χρύσανθο Πανά.

 

Τον ρωτάμε πώς, ενώ δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και μία εικοσαετία τουλάχιστον στον τομέα της μαζικής διασκέδασης, προέκυψε η ιδέα του να φτιάξει μια λέσχη αποκλειστικά για μέλη. «Σκέφτηκα ότι θέλω να συγκεντρώσω μια κοινότητα ανθρώπων που να είναι εκπαιδευμένοι στην τέχνη, τη γεύση, την καλή μουσική, ή που να είναι διατεθειμένοι να εκπαιδευτούν, είτε είναι νέοι, είτε είναι 90 χρονών. Η ιδέα δεν ήταν να δημιουργήσω ένα πριβέ μαγαζί, αφού το Salon δεν είναι μαγαζί».

 

«Δεν είναι ελιτίστικη όμως αυτή η κίνηση στην σημερινή Αθήνα;» επιμένουμε και ο Χρύσανθος εξηγεί:  «Το Salon de Bricolage έπρεπε να είναι λέσχη για να συντηρείται από τις συνδρομές, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε υπηρεσίες τόσο υψηλού επιπέδου. Δεν είμαι ελιτιστής με την έννοια του χρήματος, υπάρχουν μέλη στο Salon που προφανώς δεν είναι εκατομμυριούχοι, είτε νέοι καλλιτέχνες, είτε νέοι που θέλουν να μάθουν. Δεν πρόκειται για μια κοινωνική λέσχη, είναι μια κοιτίδα δημιουργικότητας, μια αγκαλιά ανήσυχων ανθρώπων. Δεν μπήκα ποτέ στη λογική να κάνω μέλη ανθρώπους με χαμηλή αισθητική, ακόμα και αν είναι εκατομμυριούχοι». Εκτός από το φαγητό, τι άλλο προσφέρει ο χώρος στα μέλη του; «Παρουσιάζουμε κατά καιρούς τη δουλειά καταξιωμένων μουσικών αλλά και εντελώς άγνωστων. Γίνονται θεματικά πάρτι, παρουσιάσεις και αναγνώσεις βιβλίων, ενώ η τέχνη είναι το βασικό ενδιαφέρον μου που το έχω μεταφέρει στη λέσχη. Με τα εικαστικά επίσης ασχολείται η επιμελήτρια Άννα Χατζηνάσιου, με τη διοργάνωση ειδικών εκθέσεων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών».

 

Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

«Δεν είναι ελιτίστικη όμως αυτή η κίνηση στην σημερινή Αθήνα;» επιμένουμε και ο Χρύσανθος εξηγεί: «Το Salon de Bricolage έπρεπε να είναι λέσχη για να συντηρείται από τις συνδρομές, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε υπηρεσίες τόσο υψηλού επιπέδου.

 

Ο πολυμήχανος κύριος Πανάς θέλει πραγματικά να προσφέρει στα μέλη του Salon προνόμια που δεν βρίσκουν εύκολα, γι΄ αυτό ξεκίνησε προγράμματα συνεργασίας με άλλες παρόμοιες λέσχες της Ευρώπης. «Στην Αγγλία, όπου συνεργαζόμαστε από φέτος με το Τhe Arts Club και το Ηospital Club, ένα μέλος του Salon de Bricolage μπορεί να βρεθεί μόνο με την κάρτα του, όπως και στο γαλλικό Castel. Και στη Βουδαπέστη ισχύει το ίδιο, με το The Brody House. Η προσπάθεια αυτή γίνεται κυρίως για να διεθνοποιηθεί η Αθήνα. Για παράδειγμα, το Hospital Club είναι ένα πολύ χιπ λονδρέζικο σποτ που δημιούργησαν στο Covent Garden ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν, και ο Ντέιβιντ Στούαρτ των Eurythmics. Εκεί θα πετύχεις συχνά ονόματα όπως η Βίβιεν Γουέστγουντ ή ο Μπόνο των U2, ενώ αυτή τη στιγμή μπορείς να δεις την ομαδική έκθεση Staging the domestic, που διοργανώνει το Salon σε επιμέλεια της Άννας Χατζηνάσιου και θα διαρκέσει ως τις 7 Δεκεμβρίου. Τα εγκαίνιά μας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τα εγκαίνια της Frieze Art Fair, μιας από τις σημαντικότερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Οι καλλιτέχνες Κωστής Βελώνης, Μαρίνα Βερνίκου, Αλέξανδρος Γεωργίου, Απόστολος Γεωργίου, Πάνος Κοκκινιάς, Βένια Μπεχράκη, Άγγελος Πλέσσας, Γεωργία Σαγρή, Δανάη Στράτου, Έλενα Σύρακα, Πάνος Τσαγκάρης, Αλέξανδρος Ψυχούλης και Μανταλίνα Ψωμά παρουσιάζουν μέσα από διαφορετικές σύγχρονες προσεγγίσεις μια σειρά έργων ζωγραφικής, φωτογραφίας, σχεδίου, γλυπτικής και in situ διαδικτυακών εγκαταστάσεων, τα οποία δημιουργούν έναν διάλογο με στόχο να ερευνηθεί η ιδέα της αισθητικής και πνευματικής ανάτασης, που δημιουργεί η τέχνη σε επίπεδο βιωματικό, μέσα στον "οίκο μας". Γενικότερα, θέλω να υπάρχει μια ανταλλαγή με αυτές τις χώρες με κλαμπ των οποίων έχουμε "αδελφοποιηθεί". Πρέπει να υπάρχει εξωστρέφεια για να επηρεαστούμε περισσότερο από την Ευρώπη».

 

Angelo Plessas, IAmFineThankYou, 2013
Angelo Plessas, IAmFineThankYou, 2013

 

Venia Behraki, Kitchen fight II
Venia Behraki, Kitchen fight II

 

Στην κουζίνα, συναντάμε τον βραβευμένο chef Νίκο Σκληρά που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον όμιλο των επιχειρήσεων Πανά (Central, Island, Pizza Pomodoro και Cavo Tagoo). «Στον κάτω χώρο προσφέρουμε comfort food. Υπάρχει ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 16 άτομα. Το concept είναι να μοιράζονται όλοι το ίδιο τραπέζι, ενώ κάποιος, αν θέλει, μπορεί να συμμετάσχει στην προετοιμασία του φαγητού που παραγγέλνει. Η βασική φιλοσοφία είναι το "make yourself at home". Το μενού είναι σταθερό και κάθε Τετάρτη γίνονται μαθήματα μαγειρικής.

 

Ο chef του Salon de Bricolage, Νίκος Σκληράς... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Ο chef του Salon de Bricolage, Νίκος Σκληράς... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Στον πρώτο όροφο υπάρχει ένας lounge χώρος με ανοιχτό μπαρ και βιβλιοθήκη, όπου τα μέλη μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ένα κοκτέιλ. Ακριβώς δίπλα είναι το εστιατόριο, που λειτουργεί à la carte κάθε βράδυ, με ασιατική fusion κουζίνα και sushi».

 

Το lounge του πρώτου ορόφου... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Το lounge του πρώτου ορόφου... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Στον κάτω χώρο προσφέρουμε comfort food. Υπάρχει ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 16 άτομα. Το concept είναι να μοιράζονται όλοι το ίδιο τραπέζι, ενώ κάποιος, αν θέλει, μπορεί να συμμετάσχει στην προετοιμασία του φαγητού που παραγγέλνει. Η βασική φιλοσοφία είναι το "make yourself at home".

 

Τα τραπέζια του πρώτου ορόφου... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα τραπέζια του πρώτου ορόφου... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Καθώς περιπλανιόμαστε στους χώρους του Salon, συνειδητοποιούμε ότι η αισθητική τους είναι όντως μοναδική, μακριά από τα συνηθισμένα αισθητικά standards που βλέπουμε συνήθως σε άλλα μαγαζιά . Μάλιστα, φέτος εγκαινιάστηκε και ο δεύτερος όροφος, με πιο private ατμόσφαιρα, που όμως ανοίγει για το κοινό το οποίο μπορεί να απολαύσει εκεί την κουζίνα του πρώτου ορόφου όταν αυτός γεμίζει. Πώς αντιμετωπίζεις όμως τις ιδιοτροπίες ενός απαιτητικού πελατολογίου; Ο chef χαμογελάει. «Τους περισσότερους πελάτες τους γνωρίζω πια, τις προτιμήσεις τους ή τις ιδιαιτερότητές τους. Βγαίνω και ο ίδιος στο χώρο και αφουγκράζομαι τι θέλουν, δεν είμαι αποστασιοποιημένος στην κουζίνα μου. Πάντα προσπαθούμε να φεύγει κανείς όσο πιο ευχαριστημένος γίνεται».

 

O νέος, δεύτερος όροφος του Salon
O νέος, δεύτερος όροφος του Salon

 

«Τι το εξαιρετικό έχει η κουζίνα σας και τα υλικά που χρησιμοποιείτε;» ρωτάμε. «Πρώτες ύλες προμηθευόμαστε τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Τα υλικά του sushi έρχονται κυρίως από την Ταϊλάνδη και το ρύζι από την Αμερική. Όλα είναι φρέσκα και οι παραλαβές είναι καθημερινές. Το μενού παραμένει σταθερό αφού πολλοί πελάτες έρχονται για συγκεκριμένα πιάτα. Κάνουμε μερικές νέες προσθήκες κάθε σεζόν, ενώ αν κάποιο πιάτο δεν έχει ζήτηση, το προσαρμόζουμε ώστε να ταιριάζει με τη φιλοσοφία της κουζίνας και του καταλόγου».

 

Η όρεξή μας έχει ανοίξει για τα καλά μετά από όλες αυτές τις περιγραφές. Από το comfort food του ισογείου, δοκιμάζουμε το cheeseburger, το «αποδομημένο» fish & chips με φιλέτο από λαβράκι και το fancy hot dog με καραμελιζέ κρεμμύδια, μαγιονέζα και tomato sauce. Νιώθουμε ότι τρώμε οικείες γεύσεις σε πραγματικά εξαιρετική ποιότητα. Η Pavlova με κόκκινα φρούτα και passion fruit συμπληρώνει την πολύ καλή εντύπωση που μας αφήνουν οι προτάσεις του chef, ο οποίος αναφέρει: «Τα γλυκά τα επιμελούμαι εγώ, γιατί η πρώτη μου ενασχόληση ήταν η ζαχαροπλαστική και μετά προέκυψε η μαγειρική. Έχουμε προτάσεις για γλυκά που δεν είναι ακριβώς ατομικά, αλλά μπορούν να τα απολαύσουν και περισσότερα άτομα. Τα πιο πολλά μέλη γνωρίζονται, άρα δεν έχουν πρόβλημα να τα μοιράζονται!».

 

Cheeseburger, «αποδομημένο» fish & chips με φιλέτο από λαβράκι, fancy hot dog με καραμελιζέ κρεμμύδια, μαγιονέζα και tomato sauce... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Cheeseburger, «αποδομημένο» fish & chips με φιλέτο από λαβράκι, fancy hot dog με καραμελιζέ κρεμμύδια, μαγιονέζα και tomato sauce... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Pavlova με κόκκινα φρούτα και passion fruit... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Pavlova με κόκκινα φρούτα και passion fruit... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Τα πάντα στην εξυπηρέτηση ενός παρεΐστικου κλίματος, σκεφτόμαστε, καθώς ετοιμαζόμαστε να δοκιμάσουμε το «βαρύ πυροβολικό» του Salon, την ασιατική κουζίνα του πρώτου ορόφου. Με τις πρώτες μπουκιές από την πάπια σε ριζότο από γάλα καρύδας και από τον σολομό σε πουρέ πατάτας, με miso και spicy χυμό πράσινου μήλου, καταλαβαίνουμε γιατί οι Αθηναίοι που συχνάζουν εδώ έχουν αγαπημένα πιάτα. Οι γεύσεις είναι εντυπωσιακές και η εμφάνιση των πιάτων προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η νέα προσθήκη του φετινού καταλόγου είναι το chilean sea bass που ήδη μαθαίνουμε ότι έχει κερδίσει τους θαμώνες. Ο Νίκος μας λέει με υπερηφάνεια: «Θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε το νέο γλυκό του φετινού καταλόγου. Ζεστό κέικ σοκολάτας με σχεδόν ρευστό φυστικοβούτυρο στην καρδιά». Το δοκιμάσαμε και θα μας μείνει αξέχαστο, όπως και το σοκολατένιο fondant πορτοκαλιού με passion fruit.

 

Σολομός σε πουρέ πατάτας, με miso και spicy χυμό πράσινου μήλου... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Σολομός σε πουρέ πατάτας, με miso και spicy χυμό πράσινου μήλου... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Πάπια σε ριζότο από γάλα καρύδας... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Πάπια σε ριζότο από γάλα καρύδας... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Ζεστό κέικ σοκολάτας με σχεδόν ρευστό φυστικοβούτυρο και σοκολατένιο fondant πορτοκαλιού με passion fruit... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Ζεστό κέικ σοκολάτας με σχεδόν ρευστό φυστικοβούτυρο και σοκολατένιο fondant πορτοκαλιού με passion fruit... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Τη σωστή στιγμή, μετά από τόσο φαγητό, μας πλησιάζει η bartender Εύα, μας προτείνει να μας ετοιμάσει κάποια από τα κοκτέιλ του καταλόγου που έχει επιμεληθεί ο bar manager Σπύρος Κερκύρας. Grey Petal, Flagrant Flavored Air και Daisy Combo δημιουργούνται με μαεστρία από την Εύα και επιβεβαιώνουν την άποψη του chef ότι ο κατάλογος έχει σχεδιαστεί ειδικά, ώστε τα ποτά να ταιριάζουν και να μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά το φαγητό.

 

Η μπαρτέντερ Εύα ετοιμάζει τα ξεχωριστά κοκτέιλ στο μπαρ του πρώτου ορόφου... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Η μπαρτέντερ Εύα ετοιμάζει τα ξεχωριστά κοκτέιλ στο μπαρ του πρώτου ορόφου... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Grey Petal, Flagrant Flavored Air και Daisy Combo... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Grey Petal, Flagrant Flavored Air και Daisy Combo... Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Εντωμεταξύ, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερη αίσθηση είναι το γεγονός ότι τόσο ο chef όσο και η bartender μας περιγράφουν τη δουλειά τους με μεγάλη αγάπη και λάμψη στα μάτια - κάνουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Καθώς ετοιμαζόμαστε να αποχωρήσουμε από το Salon και εκείνο ετοιμάζεται να υποδεχθεί για ακόμα ένα βράδυ το ιδιαίτερο κοινό του, σκεφτόμαστε ότι τελικά όντως το όλο concept είναι κάτι μοναδικό.