Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

Taste of the week

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter


Mαγικές κατσαρόλες: Οι Μαγικές Κατσαρόλες είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα νέα εστιατόρια της πόλης. Η Βάνα και ο Σήφης (o ιδιοκτήτης) κάνουν ένα ακόμα βήμα στην υπεράσπιση της τοπικής ελληνικής κουζίνας, αποφασισμένοι να μεταδώσουν στο κοινό όσα ξέρουν για την ελληνική κουζίνα. Σίγουρα το δυνατό χαρτί τους είναι τα σπιτικά και νόστιμα πιάτα που σερβίρουν, όπως οι παλατιανοί κιοφτέδες που ζυμώνονται με φιστίκι Αιγίνης και συνοδεύονται με πολίτικη σαλάτα γιαούρτι και γλιστρίδα (€8). Εδώ μαγειρεύουν με αυτοπεποίθηση. Το επιβεβαιώνει το καλοφτιαγμένο κουνελάκι με λιαστό κρασί και κράνα, που αρωματίζεται ανάλαφρα με μαστίχα και συνοδεύεται από αληθινές φρέσκες τηγανητές πατάτες (€11). Από τις ελληνικές μακαρονάδες που φιγουράρουν στον κατάλογο δοκιμάσαμε τα Ματσάτα με μελιτζάνες και ντοματίνια, που η ευχάριστη καλοκαιρινή γεύση τους ενισχυόταν όμορφα από το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε (€8) – ένα πιάτο που η καταγωγή του σε ταξιδεύει στη Φολέγανδρο. Εντυπωσιακή άφιξη στο τραπέζι έκανε το βολιώτικο σπετζοφάι με Bloody Mary (€6), όπου το μοσχαρίσιο λουκάνικο ήταν περασμένο σε μίνι σουβλάκι με πιπεριές ανάμεσα και αναπαυόταν κομψά πάνω σε σφηνάκια με τσιπουράτο ζωμό ντομάτας. Ωραία και νόστιμη ιδέα! Η φιλοσοφία της κουζίνας ακολουθεί αυστηρά τις εποχές κι έτσι στα χειμωνιάτικα μαγειρέματα θα βρίσκουμε ρόδια, κυδώνια, κολοκύθες και άγρια μανιτάρια. Εκτίμησα πολύ την ιδέα της αναζήτησης και παρουσίασης από τον Σήφη μιας σειράς ελληνικών τυριών, όπως το αρσενικό Νάξου, η πετρωτή Άνδρου με μαραθόσπορο, ο μελίτυρος Ρούμελης, το καπνιστό αγιοτύρι Χαλκιδικής, το ριγανο-πιπεράτο Μετσόβου, η κατσικίσια γραβιέρα Ρεθύμνου, το μανούρι Θεσσαλίας... σχεδόν πάνω από δεκαέξι διαφορετικά τυριά. Έρχονται με ξύλινο τρόλεϊ μπροστά στο τραπέζι σου. Ο Σήφης θα σου δώσει όποιες πληροφορίες θέλεις για τα τυριά, θα κόψει το τυρί της επιλογής σου στην ποσότητα που θέλεις, θα το ζυγίσει στη μικρή ζυγαριά του και θα το συνοδεύσει με σπιτικές μαρμελάδες και τσάτνεϊ.

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
[Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος]
Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
☛ Μαγικές κατσαρόλες, Ζησιμοπούλου 47, Π. Φάληρο, 210 9418821.

=====

  • Ένα εστιατόριο που ενθαρρύνει την ιδέα της παρέας! Το καινούργιο Step by Step βρήκε τη θέση του σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή. Λες και βρίσκεσαι το καλοκαίρι σε μυκονιάτικα σοκάκια. Εδώ τον χώρο επιμελήθηκε ο Kirios Criton. Εντυπωσιάζει το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, που πάνω του αιωρείται μια φλογερή κόκκινη σκάλα υπηρεσίας από παλιό αθηναϊκό κατεδαφισμένο σπίτι – μια διακοσμητική ιδέα που έδωσε και το όνομα στο Step by Step. Μεγάλη μπάρα με θέα στην κίνηση του δρόμου και σιδερένιες προθήκες με ελληνικά προϊόντα. Συνδυάζει καφέ, αφεψήματα από τον «Δρόμο του Τσαγιού», κρασί, έξυπνα κοκτέιλ, μουσική και μοντέρνες προτάσεις φαγητού με μεσογειακή προσέγγιση. Στην πρόσοψη του μαγαζιού κυριαρχούν οι αριθμοί 1-3-5-7-9 και αναρωτήθηκα αν έφτασα στο σωστό μαγαζί. Στη συνέχεια, όμως, ανακάλυψα ότι το έξυπνο αυτό παιχνίδι έχει ως βάση του τις τιμές ενός πρωτότυπου μενού. Τσιμπολόγημα με μικρά πιατάκια που έρχονται πάνω σε περιστρεφόμενα πλατό. Ό,τι πρέπει για τις παρέες. Από τα συντροφικά, όπως γράφει και ο κατάλογος, πιάτα, γευστικό και πετυχημένο ήταν το καρπάτσιο χταπόδι ραντισμένο με λευκό βαλσαμικό και αρωματικά (€7), όπως ήταν ωραία και τα μπαλάκια τυριού θωρακισμένα με ξηρούς καρπούς (€3). Αντιθέτως, τα sticks κοτόπουλου με ανανά (€5) δεν με ενθουσίασαν. Αποζημιώθηκα από τα ωραιότατα και καλοφτιαγμένα strozzapreti με ευωδιαστό πέστο βασιλικού, ντοματίνια και παρμεζάνα (€9) – τρώγονται απνευστί. Από τα κυρίως, το μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου που συνοδεύεται με μπασμάτι και σαλάτα (€11) δίνει άλλοθι για να κρατήσεις τη σιλουέτα σου. Το μενού προσφέρει νόστιμες προτάσεις με mini burgers, ζυμαρικά, πίτσες, ακόμα και steak Βlack Αngus με αρωματικό βούτυρο και λεμόνι. Στο Step by Step η νέα τάση για all day fun είναι η καθημερινότητα. ☛ Step by Step, Before and After, Σωκράτους 4, Χαλάνδρι, 2130 276376.
  • Τεχνική, φρεσκάδα και ειλικρίνεια στο Χυτήριο. Τρως το καλύτερο, ίσως, ψητό γουρουνόπουλο που έχεις δοκιμάσει –και όχι μόνο στην Αθήνα– και αναρωτιέσαι αν έπρεπε να ζήσουμε στα χρόνια της κρίσης για να γευτούμε και να εκτιμήσουμε φαγητό όπως αυτό που σου προσφέρει το Χυτήριο ή είχε έρθει ούτως ή άλλως το πλήρωμα του χρόνου για να βουτήξουμε χωρίς ενοχές και συμπλέγματα ανωτερότητας τα δάχτυλα σε μια απογειωτική σάλτσα κοκκινιστού. Όπως και να έχει, είναι πολύ πιθανόν μερικά χρόνια πριν να προσπερνούσαμε με συγκατάβαση μια μερίδα φρέσκων αυγών με εξαιρετικό λουκάνικο καραμανλίδικο ή ένα πιάτο κεφτεδάκια με λιαστή ντομάτα, πάπρικα και σάλτσα φέτας. Και είναι επίσης πιθανόν να μας άφηνε αδιάφορους το γεγονός ότι ένα πιάτο γεμάτο, με ποιότητα και νοστιμάδα τιμάται με μόλις 3,50 ευρώ. Τώρα, όμως, μπορούμε να το εκτιμήσουμε. Το Χυτήριο, ένα σύγχρονο μαγειρείο-εστιατόριο, είναι η πρόταση του Γιώργου Συντάκα, ενός σεφ με πολλή γνώση και εμπειρία. Ο Γιώργος σπούδασε στη Σχολή Gordon Bleu στο Παρίσι το 1992 και από τότε έχει δουλέψει σε κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής στη σχολή Le Monde και private chef. Η τεχνική, λοιπόν, περισσεύει στον Γιώργο Συντάκα, το ίδιο όμως και η παράδοση, αφού ο πατέρας του είχε μια ιδιαίτερα σεβαστή παρουσία στον χώρο της αρτοποιίας. Έστησε το εστιατόριό του με μεράκι σε μια ημιβιομηχανική περιοχή στον  Άγιο Δημήτριο –εκατό μέτρα από τον σταθμό του μετρό– με σκοπό, όπως ο ίδιος λέει, να προσφέρει «πραγματικό φαγητό σε τιμές εργατικές». Και φαίνεται να επιτυγχάνει απολύτως τον στόχο του. Διαλέγει φρέσκα υλικά από λαϊκές αγορές και παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Ζυμώνει χειροποίητο ψωμί, ανοίγει το φύλλο για τις πίτες του, φτιάχνει ημίλιαστες ντομάτες. Ό,τι και αν δοκιμάσεις, αναδίδει φρεσκάδα και νοστιμάδα. Περνάς από μια ολόφρεσκη ελληνική σαλάτα Ceasar με πανσέτα και γραβιέρα Κρήτης (€5,50) σε καταπληκτικά χειροποίητα τσιπς (€3,20). Από χειροποίητα ραβιόλι με σπανάκι, κατίκι και σάλτσα ντομάτας βελουτέ (€6,80) σε χοιρινή τηγανιά με κρεμμύδι, πιπεριές, άσπρο κρασί και θρούμπι (€5,90). Το Χυτήριο κάνει delivery και catering, ενώ η σάλα του είναι απλή, αλλά φιλόξενη. ☛ Χυτήριο, Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, 210 9713282.
  • Με σύνθημα «Με πίστη στο κρασί» η εταιρεία Αίολος προσκαλεί τους οινόφιλους να δοκιμάσουν νέα και παλαιά κρασιά Ελλήνων παραγωγών αλλά και οίκων που εισάγει. Την Κυριακή 13/10 στο ξενοδοχείο Intercontinental, στην αίθουσα «Αφροδίτη» (Λ. Συγγρού 89-93, 210 9206-000), από τις 11:00 έως τις 20:00 θα γνωρίσετε σε μια ανοιχτή γευστική δοκιμή προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών: Κτήμα Σκούρα, Κτήμα Παυλίδη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Κτήμα Καρυδά, Αμπελώνες Λαλίκου, Αμπελώνες Ναβαρίνου, Οινοποιείο Ντούγκου, καθώς και ούζο Βαρβαγιάννη και Τσίπουρο Μετέωρο.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM