Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

Taste of the week

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter


Mαγικές κατσαρόλες: Οι Μαγικές Κατσαρόλες είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα νέα εστιατόρια της πόλης. Η Βάνα και ο Σήφης (o ιδιοκτήτης) κάνουν ένα ακόμα βήμα στην υπεράσπιση της τοπικής ελληνικής κουζίνας, αποφασισμένοι να μεταδώσουν στο κοινό όσα ξέρουν για την ελληνική κουζίνα. Σίγουρα το δυνατό χαρτί τους είναι τα σπιτικά και νόστιμα πιάτα που σερβίρουν, όπως οι παλατιανοί κιοφτέδες που ζυμώνονται με φιστίκι Αιγίνης και συνοδεύονται με πολίτικη σαλάτα γιαούρτι και γλιστρίδα (€8). Εδώ μαγειρεύουν με αυτοπεποίθηση. Το επιβεβαιώνει το καλοφτιαγμένο κουνελάκι με λιαστό κρασί και κράνα, που αρωματίζεται ανάλαφρα με μαστίχα και συνοδεύεται από αληθινές φρέσκες τηγανητές πατάτες (€11). Από τις ελληνικές μακαρονάδες που φιγουράρουν στον κατάλογο δοκιμάσαμε τα Ματσάτα με μελιτζάνες και ντοματίνια, που η ευχάριστη καλοκαιρινή γεύση τους ενισχυόταν όμορφα από το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε (€8) – ένα πιάτο που η καταγωγή του σε ταξιδεύει στη Φολέγανδρο. Εντυπωσιακή άφιξη στο τραπέζι έκανε το βολιώτικο σπετζοφάι με Bloody Mary (€6), όπου το μοσχαρίσιο λουκάνικο ήταν περασμένο σε μίνι σουβλάκι με πιπεριές ανάμεσα και αναπαυόταν κομψά πάνω σε σφηνάκια με τσιπουράτο ζωμό ντομάτας. Ωραία και νόστιμη ιδέα! Η φιλοσοφία της κουζίνας ακολουθεί αυστηρά τις εποχές κι έτσι στα χειμωνιάτικα μαγειρέματα θα βρίσκουμε ρόδια, κυδώνια, κολοκύθες και άγρια μανιτάρια. Εκτίμησα πολύ την ιδέα της αναζήτησης και παρουσίασης από τον Σήφη μιας σειράς ελληνικών τυριών, όπως το αρσενικό Νάξου, η πετρωτή Άνδρου με μαραθόσπορο, ο μελίτυρος Ρούμελης, το καπνιστό αγιοτύρι Χαλκιδικής, το ριγανο-πιπεράτο Μετσόβου, η κατσικίσια γραβιέρα Ρεθύμνου, το μανούρι Θεσσαλίας... σχεδόν πάνω από δεκαέξι διαφορετικά τυριά. Έρχονται με ξύλινο τρόλεϊ μπροστά στο τραπέζι σου. Ο Σήφης θα σου δώσει όποιες πληροφορίες θέλεις για τα τυριά, θα κόψει το τυρί της επιλογής σου στην ποσότητα που θέλεις, θα το ζυγίσει στη μικρή ζυγαριά του και θα το συνοδεύσει με σπιτικές μαρμελάδες και τσάτνεϊ.

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
[Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος]
Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
☛ Μαγικές κατσαρόλες, Ζησιμοπούλου 47, Π. Φάληρο, 210 9418821.

=====

  • Ένα εστιατόριο που ενθαρρύνει την ιδέα της παρέας! Το καινούργιο Step by Step βρήκε τη θέση του σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή. Λες και βρίσκεσαι το καλοκαίρι σε μυκονιάτικα σοκάκια. Εδώ τον χώρο επιμελήθηκε ο Kirios Criton. Εντυπωσιάζει το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, που πάνω του αιωρείται μια φλογερή κόκκινη σκάλα υπηρεσίας από παλιό αθηναϊκό κατεδαφισμένο σπίτι – μια διακοσμητική ιδέα που έδωσε και το όνομα στο Step by Step. Μεγάλη μπάρα με θέα στην κίνηση του δρόμου και σιδερένιες προθήκες με ελληνικά προϊόντα. Συνδυάζει καφέ, αφεψήματα από τον «Δρόμο του Τσαγιού», κρασί, έξυπνα κοκτέιλ, μουσική και μοντέρνες προτάσεις φαγητού με μεσογειακή προσέγγιση. Στην πρόσοψη του μαγαζιού κυριαρχούν οι αριθμοί 1-3-5-7-9 και αναρωτήθηκα αν έφτασα στο σωστό μαγαζί. Στη συνέχεια, όμως, ανακάλυψα ότι το έξυπνο αυτό παιχνίδι έχει ως βάση του τις τιμές ενός πρωτότυπου μενού. Τσιμπολόγημα με μικρά πιατάκια που έρχονται πάνω σε περιστρεφόμενα πλατό. Ό,τι πρέπει για τις παρέες. Από τα συντροφικά, όπως γράφει και ο κατάλογος, πιάτα, γευστικό και πετυχημένο ήταν το καρπάτσιο χταπόδι ραντισμένο με λευκό βαλσαμικό και αρωματικά (€7), όπως ήταν ωραία και τα μπαλάκια τυριού θωρακισμένα με ξηρούς καρπούς (€3). Αντιθέτως, τα sticks κοτόπουλου με ανανά (€5) δεν με ενθουσίασαν. Αποζημιώθηκα από τα ωραιότατα και καλοφτιαγμένα strozzapreti με ευωδιαστό πέστο βασιλικού, ντοματίνια και παρμεζάνα (€9) – τρώγονται απνευστί. Από τα κυρίως, το μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου που συνοδεύεται με μπασμάτι και σαλάτα (€11) δίνει άλλοθι για να κρατήσεις τη σιλουέτα σου. Το μενού προσφέρει νόστιμες προτάσεις με mini burgers, ζυμαρικά, πίτσες, ακόμα και steak Βlack Αngus με αρωματικό βούτυρο και λεμόνι. Στο Step by Step η νέα τάση για all day fun είναι η καθημερινότητα. ☛ Step by Step, Before and After, Σωκράτους 4, Χαλάνδρι, 2130 276376.
  • Τεχνική, φρεσκάδα και ειλικρίνεια στο Χυτήριο. Τρως το καλύτερο, ίσως, ψητό γουρουνόπουλο που έχεις δοκιμάσει –και όχι μόνο στην Αθήνα– και αναρωτιέσαι αν έπρεπε να ζήσουμε στα χρόνια της κρίσης για να γευτούμε και να εκτιμήσουμε φαγητό όπως αυτό που σου προσφέρει το Χυτήριο ή είχε έρθει ούτως ή άλλως το πλήρωμα του χρόνου για να βουτήξουμε χωρίς ενοχές και συμπλέγματα ανωτερότητας τα δάχτυλα σε μια απογειωτική σάλτσα κοκκινιστού. Όπως και να έχει, είναι πολύ πιθανόν μερικά χρόνια πριν να προσπερνούσαμε με συγκατάβαση μια μερίδα φρέσκων αυγών με εξαιρετικό λουκάνικο καραμανλίδικο ή ένα πιάτο κεφτεδάκια με λιαστή ντομάτα, πάπρικα και σάλτσα φέτας. Και είναι επίσης πιθανόν να μας άφηνε αδιάφορους το γεγονός ότι ένα πιάτο γεμάτο, με ποιότητα και νοστιμάδα τιμάται με μόλις 3,50 ευρώ. Τώρα, όμως, μπορούμε να το εκτιμήσουμε. Το Χυτήριο, ένα σύγχρονο μαγειρείο-εστιατόριο, είναι η πρόταση του Γιώργου Συντάκα, ενός σεφ με πολλή γνώση και εμπειρία. Ο Γιώργος σπούδασε στη Σχολή Gordon Bleu στο Παρίσι το 1992 και από τότε έχει δουλέψει σε κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής στη σχολή Le Monde και private chef. Η τεχνική, λοιπόν, περισσεύει στον Γιώργο Συντάκα, το ίδιο όμως και η παράδοση, αφού ο πατέρας του είχε μια ιδιαίτερα σεβαστή παρουσία στον χώρο της αρτοποιίας. Έστησε το εστιατόριό του με μεράκι σε μια ημιβιομηχανική περιοχή στον  Άγιο Δημήτριο –εκατό μέτρα από τον σταθμό του μετρό– με σκοπό, όπως ο ίδιος λέει, να προσφέρει «πραγματικό φαγητό σε τιμές εργατικές». Και φαίνεται να επιτυγχάνει απολύτως τον στόχο του. Διαλέγει φρέσκα υλικά από λαϊκές αγορές και παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Ζυμώνει χειροποίητο ψωμί, ανοίγει το φύλλο για τις πίτες του, φτιάχνει ημίλιαστες ντομάτες. Ό,τι και αν δοκιμάσεις, αναδίδει φρεσκάδα και νοστιμάδα. Περνάς από μια ολόφρεσκη ελληνική σαλάτα Ceasar με πανσέτα και γραβιέρα Κρήτης (€5,50) σε καταπληκτικά χειροποίητα τσιπς (€3,20). Από χειροποίητα ραβιόλι με σπανάκι, κατίκι και σάλτσα ντομάτας βελουτέ (€6,80) σε χοιρινή τηγανιά με κρεμμύδι, πιπεριές, άσπρο κρασί και θρούμπι (€5,90). Το Χυτήριο κάνει delivery και catering, ενώ η σάλα του είναι απλή, αλλά φιλόξενη. ☛ Χυτήριο, Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, 210 9713282.
  • Με σύνθημα «Με πίστη στο κρασί» η εταιρεία Αίολος προσκαλεί τους οινόφιλους να δοκιμάσουν νέα και παλαιά κρασιά Ελλήνων παραγωγών αλλά και οίκων που εισάγει. Την Κυριακή 13/10 στο ξενοδοχείο Intercontinental, στην αίθουσα «Αφροδίτη» (Λ. Συγγρού 89-93, 210 9206-000), από τις 11:00 έως τις 20:00 θα γνωρίσετε σε μια ανοιχτή γευστική δοκιμή προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών: Κτήμα Σκούρα, Κτήμα Παυλίδη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Κτήμα Καρυδά, Αμπελώνες Λαλίκου, Αμπελώνες Ναβαρίνου, Οινοποιείο Ντούγκου, καθώς και ούζο Βαρβαγιάννη και Τσίπουρο Μετέωρο.
Γεύση
0

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ