Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

Taste of the week

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter


Mαγικές κατσαρόλες: Οι Μαγικές Κατσαρόλες είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα νέα εστιατόρια της πόλης. Η Βάνα και ο Σήφης (o ιδιοκτήτης) κάνουν ένα ακόμα βήμα στην υπεράσπιση της τοπικής ελληνικής κουζίνας, αποφασισμένοι να μεταδώσουν στο κοινό όσα ξέρουν για την ελληνική κουζίνα. Σίγουρα το δυνατό χαρτί τους είναι τα σπιτικά και νόστιμα πιάτα που σερβίρουν, όπως οι παλατιανοί κιοφτέδες που ζυμώνονται με φιστίκι Αιγίνης και συνοδεύονται με πολίτικη σαλάτα γιαούρτι και γλιστρίδα (€8). Εδώ μαγειρεύουν με αυτοπεποίθηση. Το επιβεβαιώνει το καλοφτιαγμένο κουνελάκι με λιαστό κρασί και κράνα, που αρωματίζεται ανάλαφρα με μαστίχα και συνοδεύεται από αληθινές φρέσκες τηγανητές πατάτες (€11). Από τις ελληνικές μακαρονάδες που φιγουράρουν στον κατάλογο δοκιμάσαμε τα Ματσάτα με μελιτζάνες και ντοματίνια, που η ευχάριστη καλοκαιρινή γεύση τους ενισχυόταν όμορφα από το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε (€8) – ένα πιάτο που η καταγωγή του σε ταξιδεύει στη Φολέγανδρο. Εντυπωσιακή άφιξη στο τραπέζι έκανε το βολιώτικο σπετζοφάι με Bloody Mary (€6), όπου το μοσχαρίσιο λουκάνικο ήταν περασμένο σε μίνι σουβλάκι με πιπεριές ανάμεσα και αναπαυόταν κομψά πάνω σε σφηνάκια με τσιπουράτο ζωμό ντομάτας. Ωραία και νόστιμη ιδέα! Η φιλοσοφία της κουζίνας ακολουθεί αυστηρά τις εποχές κι έτσι στα χειμωνιάτικα μαγειρέματα θα βρίσκουμε ρόδια, κυδώνια, κολοκύθες και άγρια μανιτάρια. Εκτίμησα πολύ την ιδέα της αναζήτησης και παρουσίασης από τον Σήφη μιας σειράς ελληνικών τυριών, όπως το αρσενικό Νάξου, η πετρωτή Άνδρου με μαραθόσπορο, ο μελίτυρος Ρούμελης, το καπνιστό αγιοτύρι Χαλκιδικής, το ριγανο-πιπεράτο Μετσόβου, η κατσικίσια γραβιέρα Ρεθύμνου, το μανούρι Θεσσαλίας... σχεδόν πάνω από δεκαέξι διαφορετικά τυριά. Έρχονται με ξύλινο τρόλεϊ μπροστά στο τραπέζι σου. Ο Σήφης θα σου δώσει όποιες πληροφορίες θέλεις για τα τυριά, θα κόψει το τυρί της επιλογής σου στην ποσότητα που θέλεις, θα το ζυγίσει στη μικρή ζυγαριά του και θα το συνοδεύσει με σπιτικές μαρμελάδες και τσάτνεϊ.

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
[Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος]
Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
☛ Μαγικές κατσαρόλες, Ζησιμοπούλου 47, Π. Φάληρο, 210 9418821.

=====

  • Ένα εστιατόριο που ενθαρρύνει την ιδέα της παρέας! Το καινούργιο Step by Step βρήκε τη θέση του σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή. Λες και βρίσκεσαι το καλοκαίρι σε μυκονιάτικα σοκάκια. Εδώ τον χώρο επιμελήθηκε ο Kirios Criton. Εντυπωσιάζει το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, που πάνω του αιωρείται μια φλογερή κόκκινη σκάλα υπηρεσίας από παλιό αθηναϊκό κατεδαφισμένο σπίτι – μια διακοσμητική ιδέα που έδωσε και το όνομα στο Step by Step. Μεγάλη μπάρα με θέα στην κίνηση του δρόμου και σιδερένιες προθήκες με ελληνικά προϊόντα. Συνδυάζει καφέ, αφεψήματα από τον «Δρόμο του Τσαγιού», κρασί, έξυπνα κοκτέιλ, μουσική και μοντέρνες προτάσεις φαγητού με μεσογειακή προσέγγιση. Στην πρόσοψη του μαγαζιού κυριαρχούν οι αριθμοί 1-3-5-7-9 και αναρωτήθηκα αν έφτασα στο σωστό μαγαζί. Στη συνέχεια, όμως, ανακάλυψα ότι το έξυπνο αυτό παιχνίδι έχει ως βάση του τις τιμές ενός πρωτότυπου μενού. Τσιμπολόγημα με μικρά πιατάκια που έρχονται πάνω σε περιστρεφόμενα πλατό. Ό,τι πρέπει για τις παρέες. Από τα συντροφικά, όπως γράφει και ο κατάλογος, πιάτα, γευστικό και πετυχημένο ήταν το καρπάτσιο χταπόδι ραντισμένο με λευκό βαλσαμικό και αρωματικά (€7), όπως ήταν ωραία και τα μπαλάκια τυριού θωρακισμένα με ξηρούς καρπούς (€3). Αντιθέτως, τα sticks κοτόπουλου με ανανά (€5) δεν με ενθουσίασαν. Αποζημιώθηκα από τα ωραιότατα και καλοφτιαγμένα strozzapreti με ευωδιαστό πέστο βασιλικού, ντοματίνια και παρμεζάνα (€9) – τρώγονται απνευστί. Από τα κυρίως, το μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου που συνοδεύεται με μπασμάτι και σαλάτα (€11) δίνει άλλοθι για να κρατήσεις τη σιλουέτα σου. Το μενού προσφέρει νόστιμες προτάσεις με mini burgers, ζυμαρικά, πίτσες, ακόμα και steak Βlack Αngus με αρωματικό βούτυρο και λεμόνι. Στο Step by Step η νέα τάση για all day fun είναι η καθημερινότητα. ☛ Step by Step, Before and After, Σωκράτους 4, Χαλάνδρι, 2130 276376.
  • Τεχνική, φρεσκάδα και ειλικρίνεια στο Χυτήριο. Τρως το καλύτερο, ίσως, ψητό γουρουνόπουλο που έχεις δοκιμάσει –και όχι μόνο στην Αθήνα– και αναρωτιέσαι αν έπρεπε να ζήσουμε στα χρόνια της κρίσης για να γευτούμε και να εκτιμήσουμε φαγητό όπως αυτό που σου προσφέρει το Χυτήριο ή είχε έρθει ούτως ή άλλως το πλήρωμα του χρόνου για να βουτήξουμε χωρίς ενοχές και συμπλέγματα ανωτερότητας τα δάχτυλα σε μια απογειωτική σάλτσα κοκκινιστού. Όπως και να έχει, είναι πολύ πιθανόν μερικά χρόνια πριν να προσπερνούσαμε με συγκατάβαση μια μερίδα φρέσκων αυγών με εξαιρετικό λουκάνικο καραμανλίδικο ή ένα πιάτο κεφτεδάκια με λιαστή ντομάτα, πάπρικα και σάλτσα φέτας. Και είναι επίσης πιθανόν να μας άφηνε αδιάφορους το γεγονός ότι ένα πιάτο γεμάτο, με ποιότητα και νοστιμάδα τιμάται με μόλις 3,50 ευρώ. Τώρα, όμως, μπορούμε να το εκτιμήσουμε. Το Χυτήριο, ένα σύγχρονο μαγειρείο-εστιατόριο, είναι η πρόταση του Γιώργου Συντάκα, ενός σεφ με πολλή γνώση και εμπειρία. Ο Γιώργος σπούδασε στη Σχολή Gordon Bleu στο Παρίσι το 1992 και από τότε έχει δουλέψει σε κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής στη σχολή Le Monde και private chef. Η τεχνική, λοιπόν, περισσεύει στον Γιώργο Συντάκα, το ίδιο όμως και η παράδοση, αφού ο πατέρας του είχε μια ιδιαίτερα σεβαστή παρουσία στον χώρο της αρτοποιίας. Έστησε το εστιατόριό του με μεράκι σε μια ημιβιομηχανική περιοχή στον  Άγιο Δημήτριο –εκατό μέτρα από τον σταθμό του μετρό– με σκοπό, όπως ο ίδιος λέει, να προσφέρει «πραγματικό φαγητό σε τιμές εργατικές». Και φαίνεται να επιτυγχάνει απολύτως τον στόχο του. Διαλέγει φρέσκα υλικά από λαϊκές αγορές και παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Ζυμώνει χειροποίητο ψωμί, ανοίγει το φύλλο για τις πίτες του, φτιάχνει ημίλιαστες ντομάτες. Ό,τι και αν δοκιμάσεις, αναδίδει φρεσκάδα και νοστιμάδα. Περνάς από μια ολόφρεσκη ελληνική σαλάτα Ceasar με πανσέτα και γραβιέρα Κρήτης (€5,50) σε καταπληκτικά χειροποίητα τσιπς (€3,20). Από χειροποίητα ραβιόλι με σπανάκι, κατίκι και σάλτσα ντομάτας βελουτέ (€6,80) σε χοιρινή τηγανιά με κρεμμύδι, πιπεριές, άσπρο κρασί και θρούμπι (€5,90). Το Χυτήριο κάνει delivery και catering, ενώ η σάλα του είναι απλή, αλλά φιλόξενη. ☛ Χυτήριο, Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, 210 9713282.
  • Με σύνθημα «Με πίστη στο κρασί» η εταιρεία Αίολος προσκαλεί τους οινόφιλους να δοκιμάσουν νέα και παλαιά κρασιά Ελλήνων παραγωγών αλλά και οίκων που εισάγει. Την Κυριακή 13/10 στο ξενοδοχείο Intercontinental, στην αίθουσα «Αφροδίτη» (Λ. Συγγρού 89-93, 210 9206-000), από τις 11:00 έως τις 20:00 θα γνωρίσετε σε μια ανοιχτή γευστική δοκιμή προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών: Κτήμα Σκούρα, Κτήμα Παυλίδη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Κτήμα Καρυδά, Αμπελώνες Λαλίκου, Αμπελώνες Ναβαρίνου, Οινοποιείο Ντούγκου, καθώς και ούζο Βαρβαγιάννη και Τσίπουρο Μετέωρο.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ