ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Έχουν δικά τους μποστάνια!

Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
0
  • Costa Navarino. Η Μεσσηνία είναι μια περιοχή που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και την κουζίνα της στο πέρασμα του χρόνου. To φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής και κυρίως της μεσσηνιακής φιλοξενίας αιώνες τώρα, και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Costa Navarino, όπου η λειτουργία της Taverna ενισχύει την έμφαση που δίνει ο προορισμός σε χώρους που συνδυάζουν τη γαστρονομία με τα αγνά υλικά που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή. Με στόχο τη διατήρηση και την προώθηση της μεσσηνιακής γαστρονομίας, η Costa Navarino, μέσα από το «Μεσσηνιακό Πρόγραμμα Γαστρονομίας» που ξεκίνησε το 2010, ανέδειξε παλαιές μεσσηνιακές συνταγές και γεύσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, από μητέρα σε κόρη. Οι καλύτερες από αυτές τις συνταγές μαγειρεύονται στην κουζίνα της Taverna με τα προϊόντα από τους εξαιρετικούς βοτανόκηπους και λαχανόκηπους της Costa Navarino. Η συμπύκνωση της ιστορίας και των παραδόσεων μέσα σε ένα πιάτο μαγειρεμένο με τοπικά, αγνά προϊόντα: Καγιανάς, που είναι αυγά στραπατσάδα με ζουμερή ντομάτα και λεπτοκομμένες φέτες από παστό χοιρινό. Το extra παρθένο ελαιόλαδο που παράγει από τους ελαιώνες της η Costa Navarino ενισχύει γευστικά τα φρέσκα χόρτα που είναι μαζεμένα από τον Ταΰγετο. Από το γευστικό παιχνίδι της εντοπιότητας δεν θα μπορούσε να λείπει το κρασί από τους βιολογικούς αμπελώνες Navarino Vineyards. Στα κρασιά από τις σειρές 1827 και Kotyle ανακαλύπτεις την υψηλή ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού εδάφους.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
      ☛ Μεσσηνία, 272 3095000
  • COCO-MAT Eco Residences Serifos. Το COCO-MAT Eco Residences Serifos βρίσκεται στην παραλία Βάγια της Σερίφου. Πρόκειται για ένα γοητευτικό, ανακαινισμένο, παραδοσιακό συγκρότημα 14 σπιτιών, που στις αρχές του 20ού αιώνα φιλοξενούσε τους μεταλλωρύχους. Φιλόξενο, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο, που η φιλοσοφία του για τον σεβασμό στη φύση μεταφέρεται και στην κουζίνα του. Τα λαχανικά έρχονται από τον μπαξέ του ξενοδοχείου. Αυτά τα αυθεντικά λαχανικά και μυριστικά εμπνέουν τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο που έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού μιας κουζίνας απλής και νησιώτικης. Μέσα στη σκεπασταριά σιγομαγειρεύονται η ρεβιθάδα, ζυμωτό ψωμί από τον ξυλόφουρνο του χωριού, κατακόκκινες ντομάτες με κάππαρη και από δίπλα ντόπιο τυρί. ☛ Σέριφος, 210 6251971
  • Κalogria. Το γαστρονομικό στίγμα ενός τόπου δεν ορίζεται μόνο από τα προϊόντα που παράγει και τις παραδοσιακές συνταγές του αλλά και από τα χέρια που φυτεύουν το μποστάνι, κόβουν τα λαχανικά, ζυμώνουν ψωμί και «τρυγούν» τις ελιές για να βγάλουν λάδι. Από το πάθος να κρατηθεί αναλλοίωτη η γαστρονομία του τόπου τους. Αυτό το πάθος ανακάλυψα στη μαγειρική της Ρένας Χοτζέα-Μπαλακτάρη στη παραλία Καλογριά της Στούπας. Πάνω στο κύμα έχει στήσει το ξενοδοχείο «Κalogria» και το οικογενειακό εστιατόριο. Το μποστάνι της Ρένας είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Καθημερινά κόβει τα ζαρζαβατικά που θα μαγειρευτούν με το δικό της ελαιόλαδο και τα φρέσκα μυριστικά. Κουζίνα αληθινή, τοπική, απελευθερωμένη από τον τουριστικό «κορσέ». Βραστές πατάτες με φέτες πορτοκαλιού, ραντισμένες με ευωδιαστό ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και ελιές συνθέτουν τη μανιάτικη σαλάτα. Ο έρωτας των φρέσκων προϊόντων και ο σεβασμός στην πρώτη ύλη λειτουργούν ως υποδόριος σύνδεσμος, προσδιορίζοντας τη γαστρονομία του τόπου. Το μανιάτικο τραπέζι της Ρένας είναι εξαιρετικό. Χορτοπιτάκια, αλανιάρης κόκορας μαγειρεμένος με χειροποίητες χυλοπίτες, λαλάγγια και τοπικό πικάντικο τυρί σφέλα. Με τις γεύσεις του τόπου εξοικειώνονται και οι επισκέπτες, που απολαμβάνουν τη λεπταίσθητη κουζίνα, η οποία τιμά τα υλικά της μανιάτικης γης.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Στούπα Μεσσηνίας, 27210 77479
  • Ντομάτα. Στο Sani Resort στη Χαλκιδική έχουν αποδείξει τα τελευταία 8 χρόνια, με το φεστιβάλ γεύσης Sani Gourmet που έγινε θεσμός, πόσο πιστεύουν στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και στη γαστρονομία που βασίζεται στα προϊόντα της ελληνικής γης. Η τοπική φάρμα στο χωριό της Νέας Φώκαιας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του ξενοδοχείου να δοκιμάσουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατευθείαν από τα χωράφια αλλά και να πάρουν αληθινή γεύση από την αγροτική ιστορία της Χαλκιδικής. Στο εστιατόριο Ντομάτα, ένα από τα 25 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, σύμφωνα με το αγγλικό «Conde Nast Traveller», πάνω ακριβώς στη γοητευτική μαρίνα του Sani Resort, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ένας από τους πιο γνωστούς και δημιουργικούς  Έλληνες σεφ, είναι προσηλωμένος στην κουζίνα του, επιλέγοντας υλικά που παράγονται πολύ κοντά στον τόπο που καταναλώνονται. Ο Χρύσανθος πιστεύει ότι «τα αγνά υλικά και η εποχικότητα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός πιάτου». Η χρήση των βιολογικών προϊόντων, του ελαιολάδου και των σωστών διατροφικών συνδυασμών συμπεριλαμβάνονται στις βασικές αρχές του. Στην Ντομάτα ο Καραμολέγκος καινοτομεί γευστικά, με σεβασμό στην παράδοση και ατενίζοντας αισιόδοξα το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια στο μενού του ανακαλύπτεις και πιάτα τα οποία υμνούν την επιστροφή στις αξίες του υγιεινού φαγητού, όντας φανατικός εραστής των ντόπιων προϊόντων που επιλέγει από γειτονικές φάρμες και μπαξέδες. Η πρόσφατη ανακαίνιση του χώρου έφερε και τα σύνεργα της σαλάτας στη μέση του ξύλινου τραπεζιού. Φρέσκα, ζωντανά λαχανικά από τους μπαξέδες, όπως ντομάτες, αγγουράκια, ρόκα, καρότα, πιπεριές μέχρι ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και πιπέρι, πυροδοτούν μια «δράση» στο τραπέζι, όπου οι συνδαιτυμόνες φτιάχνουν τη δική τους σαλάτα, διασκεδάζουν και συμμετέχουν σε ένα γαστρονομικό παιγνίδι. ☛ Sani Resort Χαλκιδικής, 23740 99400
  • Kinsterna Restaurant. Στην περιοχή της Μονεμβασιάς, το Kinsterna Hotel & Spa, ένα αποκατεστημένο βυζαντινό αρχοντικό, φωλιάζει μέσα στους ελαιώνες, τους πορτοκαλεώνες και στα αγέρωχα κυπαρίσσια που αντλούν τη δροσιά τους από τα νερά της στέρνας του. Στην αυλή του αρχοντικού, δίπλα στη βυζαντινή στέρνα, το εστιατόριο Kinsterna σε ξεναγεί με τη νόστιμη κουζίνα του στη γαστρονομία του τόπου. Τα αρωματικά φυτά, τα βότανα, τα τοπικά, αγνά προϊόντα, το εξαιρετικό ελαιόλαδο, συνθέτουν ένα μοναδικό ντόπιο γαστρονομικό ρεπερτόριο. Το παλιό λιοτρίβι μπαίνει σε λειτουργία μόλις συλλέξουν τον καρπό της ελιάς. Ένα άσπρο άλογο αναλαμβάνει να θέσει σε κίνηση τις τεράστιες πέτρινες ρόδες που συνθλίβουν τις ελιές και αφήνουν το ευωδιαστό σκουροπράσινο λάδι να τρέξει. Δίπλα από τον παλιό πέτρινο ξυλόφουρνο βγαίνει αχνιστό το ζυμωτό ψωμί. Ο ληνός του κτήματος, την εποχή του τρύγου, προσφέρει την ανείπωτη χαρά του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή του οίνου Μαλβαζία. Και η αυτάρκεια της παραγωγής συνεχίζεται με τον παλιό οθωμανικό άμβυκα για την παραγωγή τσίπουρου που προσφέρουν στο τέλος του δείπνου για την καλή χώνεψη.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Kinsterna Hotel & Spa, Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, 27320 66300
  • Leonis Summer Houses. Το ξενοδοχείο Leonis στη Μύκονο, σκαρφαλωμένο στα βράχια πάνω από την παραλία του Ορνού, έχει προσπαθήσει στα λίγα χρόνια που λειτουργεί να δώσει ώθηση στην παροχή κορυφαίων υπηρεσιών και μεταξύ των ισχυρών του όπλων, στην προσπάθεια αυτή, είναι το μποστάνι του. Εκεί παράγεται, μέσω βιολογικής καλλιέργειας, μεγάλη ποικιλία φρέσκων λαχανικών –ντομάτες, μαρούλια, πιπεριές– που έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι του πρωινού, όπου, μαζί με τις χειροποίητες μαρμελάδες και άλλα τοπικά προϊόντα, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις κυκλαδίτικες μυρωδιές και γεύσεις. Τα ίδια προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, όπως και το ελαιόλαδο που παράγεται ειδικά για το Leonis, τα συναντάς σε μια μεγάλη ποικιλία από σνακ που σερβίρονται στο ξενοδοχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί στην καλλιέργεια την Permaculture technique, η οποία αντιμετωπίζει συνολικά τον σχεδιασμό του οικολογικού ανθρώπινου φυσικού περιβάλλοντος και των συστημάτων παραγωγής τροφίμων, επιδιώκοντας την αρμονική τους συνύπαρξη. Το Leonis Summer Houses έχει καταφέρει να βρεθεί ανάμεσα στο κορυφαίο 10% τουριστικών επιχειρήσεων του κόσμου, σύμφωνα με έγκριτη διεθνή διαδικτυακή σελίδα αξιολόγησης ξενοδοχειακών υπηρεσιών, μόλις τη δεύτερη σεζόν λειτουργίας του.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Ορνός, Μύκονος, 22890 24825
  • Bill & Coo. Το Bill & Coo στη Μύκονο από το ξεκίνημά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία, θεωρώντας την αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών και των υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που επιθυμεί να προσφέρει. Η συνεργασία του με τον σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο έχει αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς, καθώς τα φρέσκα τοπικά προϊόντα της Μυκόνου συναντούν την τεχνική και τη δημιουργικότητα του βραβευμένου σεφ, οδηγώντας σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου, με την ονομασία Bill & Coo's Gourmet Restaurant, προσφέρει μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εμπειρίες στο κοσμοπολίτικο νησί. Ο Αθηναγόρας διαλέγει τα πιο φρέσκα υλικά και μυρωδικά από το μποστάνι που έχει στήσει κι έχει στη διάθεσή του το ξενοδοχείο κι αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες από τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά και αλλαντικά της Μυκόνου, φτιάχνοντας πιάτα που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ούτε για την ελληνική τους προέλευση ούτε για τη φρεσκάδα τους. Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο στην παραλία της Μεγάλης Άμμου, σε μικρή απόσταση από την πόλη της Μυκόνου. Διαθέτει 24 πολυτελείς σουίτες με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ιδιωτικές βεράντες και θέα στον κόλπο της  Μεγάλης Άμμου. ☛ Μεγάλη  Άμμος, Μύκονος, 22890 26292
Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ