Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

 

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter

  • Απλότητα και κρητική νοστιμάδα. «Καλή» μαγειρική δεν σημαίνει απαραίτητα κουζίνα με αφρούς και πιάτα «πειραγμένα», αλλά εμμονή στα φρέσκα υλικά, ανάδειξη της γεύσης και τήρηση των ισορροπιών. Με δυο λόγια, η μαγειρική πρέπει να αναδεικνύει γεύσεις και αρώματα, μια και το φαγητό είναι υπόθεση χαράς. Και αυτήν τη χαρά σας μεταφέρω από την επίσκεψή μου στο καινούργιο και φιλικό  Έρως Ήρως. Ένας χαλαρός χώρος, φιλόξενος, που έστησε η Αντωνία και μας συστήνει στην κουζίνα του τόπου της, τα Χανιά. Η κρητική κουζίνα έχει πάντα θαυμαστές. Όταν μάλιστα διατηρεί την αυθεντικότητά της, το κοινό συρρέει. Τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, λίγα μυριστικά στις γλάστρες και κεράκια φτιάχνουν μια οικεία ατμόσφαιρα. Τα μεζεδάκια μπόλικα. Παγωμένη ρακή και από δίπλα μαριναρισμένες καρδιές από άγρια αγκιναράκια με ελαιόλαδο, λεμόνι και μαύρο πιπέρι (€7). Ωραιότατος μεζές, και του πάει τέλεια η ρακή. Τα καλιτσούνια με κρητική ξινομυζήθρα, δυόσμο και τραγανό φύλλο (€7), περασμένα από το τηγάνι, τρώγονται χωρίς περιστροφές. Το τυρί μαλάκα που τυλίγεται σε φύλλο (€7), τηγανίζεται και περιχύνεται με μέλι και λιναρόσπορο ήταν προβληματικό πιάτο. Το τυρί ήταν κρύο και άγευστο, παρότι είχε τηγανιστεί, και ούτε το μέλι δεν του έδινε γευστικούς πόντους. Δοκίμασα το τυρί λαδιού ζυλοκούμπι (€6) με διάφορα μπαχαρικά και πιπέρια, που είχε γεύση ξεχωριστή. Για να μεταφερθείς με άνεση στη Μεγαλόνησο θα πρέπει να δοκιμάσεις γαμοπίλαφο με ζυγούρι και στακοβούτυρο (€8). Γεύση πληθωρική. Το τσιγαριαστό ρίφι (€10) έχει τη σπιτική μαγειρική προσέγγιση, με μπόλικη νοστιμάδα. Στον κατάλογο πετάει το γάντι, χωρίς δισταγμούς, στην περίφημη μπουγάτσα του Ιορδάνη από τα Χανιά, δηλώνοντας ότι η δική της είναι καλύτερη. Υποκύπτεις στον πειρασμό να κάνεις τον κριτή και τη δοκιμάζεις ζεστή, μόλις έχει βγει από τον φούρνο. Με τη γλύκα στο στόμα και τη σκέψη ότι όταν τρώμε πραγματική χανιώτικη κουζίνα βυθιζόμαστε στη θαλπωρή του οικείου και εκεί θέλουμε να επιστρέφουμε. Με ένα κλικ χαμηλότερο στις τιμές θα ήταν ευκολότερο.  ☛ Έρως  Ήρως, Τσόχα 41 & Παναγή Κυριακού, Αμπελόκηποι, 210 6463820.
  • Γεύσεις σε νοσταλγική ατμόσφαιρα. Στον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου βρίσκεται το όμορφο μπιστρό μπαρ Ζάχαρη και Αλάτι. Μόλις περάσεις τον στενό διάδρομο αντικρίζεις την εσωτερική αυλή με τα φθαρμένα νταμιέ πλακάκια και τη σιδερένια σκάλα που σε οδηγεί στο μπαρ. Το μέρος σφύζει από κόσμο όλων των ηλικιών. Πήρα θέση στη σάλα δίπλα στο πιάνο και χάζεψα τον κατάλογο με τις άφθονες προτάσεις. Εδώ μπορείς, με την παρέα σου, να επιλέξεις μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών και να συνοδεύσεις το κρασί σου ή να τιμήσεις κάποιο από τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας της κουζίνας. Οι μελιτζάνες ιμάμ εκφράζουν την εποχικότητα αλλά και την πολίτικη καταγωγή τους και είναι νοστιμότατες. Πετυχημένο πιάτο και ο πύργος με τα ωραία ψητά μανιτάρια με ανθότυρο. Για πιο παραδοσιακή προσέγγιση, ο καλοφτιαγμένος καγιανάς θα σε αποζημιώσει. Όλα τα πιάτα έχουν μια σπιτική νοστιμιά και συνοδεύονται από φιλικές τιμές. Το δροσερό κρασί ρέει στα ποτήρια, όπως αυθόρμητα ρέουν και οι φιλικές κουβέντες. Η επικοινωνία ενισχύεται από το τσιμπολόγημα, τις ωραίες μουσικές και οι ψυχές γαληνεύουν κάτω από το φως των κεριών. ☛ Ζάχαρη και Αλάτι, Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, 210 3801253.
  • Παραλλαγές για επτά πίτες. Τα μοντέρνα σουβλατζίδικα φύονται σαν τα μανιτάρια σε μια πόλη που ζητά να ξορκίσει την κρίση με το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα. Σχετικοί και άσχετοι με την εστίαση αναζητούν μια νέα επαγγελματική πορεία μέσα από ανανεωμένους χώρους σουβλατζίδικων και με πιο εξελιγμένη προσέγγιση στο καλαμάκι και στο τυλιχτό με πίτα. Στον Βύρωνα και στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, το «Πίτα Αλλιώς», σουβλάκι με άποψη, προσφέρει τη δική του ψαγμένη εκδοχή. Πόσο ψαγμένο μπορεί να είναι ένα σουβλάκι; Αν έχεις να επιλέξεις από επτά διαφορετικά είδη πίτας, όπως κυπριακή, ελληνική, ανατολίτικη, καλαμποκιού, ολικής άλεσης, σφηνάκι και θρακόψωμο, και τρεις διαφορετικούς γύρους –κοτόπουλο, μοσχαρίσιο, χοιρινό–, τότε είναι... αλλιώς. Πίτες γευστικές, αλάδωτες, που ψήνονται στα κάρβουνα, όπως και το χειροποίητο καλαμάκι με ευμεγέθη κομμάτια κρέατος. Ωραία πρόταση είναι και το γαρδουμπάκι σε καλαμάκι (€2,20) αλλά και το καλαμάκι με συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος (€2,20). Γευστικός και ζουμερός ο μοσχαρίσιος γύρος, που συνοδεύεται με πίτα, ντομάτα και κρεμμύδι (€7,20). Τώρα, αν μέσα σε όλες αυτές τις νόστιμες γευστικές προτάσεις, θέλεις να μην παρασυρθείς και να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου, τότε θα ενδώσεις σε ένα τυλιχτό σουβλάκι με πίτα ολικής άλεσης, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, μαρούλι και δροσιστική σαλτσούλα γιαουρτιού με 2% λιπαρά (€2). Το μενού είναι πλούσιο, με ωραία ορεκτικά πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά και ντομάτα, αλλά και ταλαγάνι στη σχάρα με μαρμελάδα μοσχολέμονου και κόκκους κόκκινου γλυκοπίπερου (€5,9). Οι εραστές του κρέατος θα τιμήσουν τις πληθωρικές γευστικές σταβλίσιες μπριζόλες. Οι τηγανητές πατάτες ραντισμένες με χοντρό αλάτι είναι αληθινές και τρώγονται με τη μία. Άφησε χώρο για να γλυκαθείς με παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και σουσάμι ή πραλίνα που θα αφυπνίσουν τις παιδικές γευστικές μνήμες.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Πίτα Αλλιώς, Παν. Τσαλδάρη 12 & Ανακρέοντος, πλ. Αγίου Λαζάρου, Βύρωνας, 210 7601005.
  • Edgard BovierΜε γαλλικό άρωμα. Το εστιατόριο Captain's House στο Grand Resort Lagonissi, σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Lausanne Palace & Spa, θα σερβίρει μέχρι τις 20 Ιουλίου γαλλική κουζίνα. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin executive chef του ξενοδοχείου Edgard Bovier εμπνέεται από τη φρεσκάδα των μεσογειακών προϊόντων και το ταμπεραμέντο της κουζίνας των ελληνικών νησιών και της κοσμοπολίτικης Νίκαιας. Σερβίρει πιάτα που χαρίζουν «joie de vivre», όπως αναφέρει ο ίδιος. ☛ Captain's Ηouse, Λαγονήσι, 22900 76000.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM