Αγέλαστος Πέτρα
Αγέλαστος Πέτρα

 

Αφιερώματα σε πρόσωπα, τόπους και προβληματισμοί πάνω σε διάφορες θεματικές, όπως «Οικολογία», «Προσωπικότητες», «Κοινωνία», «Ιστορία», «Πολιτική επικαιρότητα», μέσα από τον φακό των κινηματογραφιστών, θα αποτελέσουν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις.

 

Οι προβολές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, με αφορμή τις ανακατατάξεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης που παραδοσιακά μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στήριζε το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.

 

  • Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 22:30 θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Ακρόπολη» (διάρκ. 30') και «Τι ώρα είναι;» (διάρκ. 26'), σε σκηνοθεσία Εύας Στεφανή.

«Ακρόπολη»: Ο παραλληλισμός του βράχου που διαχρονικά σηματοδοτεί την πόλη με το γυναικείο σώμα. Ένα ετερόκλητο μίγμα κινηματογραφικών υλικών (found footage από super 8, αρχειακό υλικό και ρετρό πορνογραφικές ταινίες) αναδεικνύει αντιφάσεις ως προς την ιδεολογική χρήση της Ιστορίας.

«Τι ώρα είναι;»: Δύο άνδρες ζουν σε έναν κόσμο όπου το σέλινο δεν είναι σέλινο, η κόκα-κόλα είναι κρασί, η φαντασία τρέφει την πραγματικότητα και ο χρόνος κυλά διαφορετικά. Δύο άνδρες κι ένα ξυπνητήρι.

 

  • Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 22:30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος πέτρα» (διάρκ. 87'), σε σκηνοθεσία Φίλιππου Κουτσάφτη.

Η ταινία έχοντας κυρίως θέμα την Ελευσίνα ακολουθεί τις ζωές ορισμένων κατοίκων της. Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι παρελαύνουν μπροστά από τον φακό απαθανατίζοντας έτσι το κομμάτι της Ελευσίνας που κρατάνε μέσα τους. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 10 χρόνια.

 

  • Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 22:30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τα λόγια της σιωπής», (διάρκ. 74') σε σκηνοθεσία Λουκίας Ρικάκη.

Ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική νοηματική γλώσσα, την εγχώρια κοινότητα των κωφών, τις σχέσεις τους με τους ακούοντες, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει πολύς κόσμος.