[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Οι WΗΥΝΟΤ είναι γνωστοί για τις ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις τους στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Η εθελοντική αυτή ομάδα αυτοχρηματοδοτείται από τα μέλη της, και δραστηριοποιείται στην πραγματοποίηση  εντελώς συνεργατικών και παρεϊστικων low budget (ή και no budget) διοργανώσεων, οι οποίες όμως δεν στερούνται αισθητικής και οργάνωσης.

 

Στόχος τους είναι να καταδείξουν πως "μπορούμε και μόνοι μας" να κάνουμε όμορφα πράγματα να συμβούν στην πόλη, χωρίς την διαμεσολάβηση φορέων. Και σε λίγες μέρες θα αποδείξουν για ακόμη μία φορά πως έχουν δίκιο.

 

 

Άνοιξη στο Αλατζά Ιμαρέτ

 

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια με δράσεις σε δημόσιους υπαίθριους χώρους της Θεσσαλονίκης, ένας νέος κύκλος δράσεων ξεκινά για την ομάδα των WHYNOT.

Πλέον "Ζούμε τα μνημεία"  της πόλης, και πρώτη στάση είναι το Αλατζά Ιμαρέτ.

 

"Τα μνημεία πρέπει να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, και οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν τα μνημεία τους. Να κάνουν μία βουτιά στον χρόνο και να τον φέρνουν από το χτες στο σήμερα. Τα μνημεία είναι μέρη πολιτισμού, και μόνο με πολιτισμό ζουν και αναπνέουν", μας λέει η Δέσποινα Πολυχρονιάδου, και συνεχίζει.

 

Τι δουλειά έχει η Χόλι Γκολάιτλι στο Αλατζά Ιμαρέτ;

 

"Eμείς ως WHYNOT αφού βρεθήκαμε σε κάθε γωνιά πάρκου τα τελευταία χρόνια, αποφασίσαμε πως αυτή η πόλη έχει κι άλλους δημόσιους χώρους που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

Και μάλιστα, στην Θεσσαλονίκη, που έχει αυτό το χαρμάνι πολιτισμών, μπορεί κανείς να απολαύσει πολλά και όμορφα μέρη εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Πιστεύουμε πως μέσα από τις δράσεις μας πολλοί θα τα γνωρίσουν για πρώτη φορά, ή όσοι ήδη τα έχουν γυρίσει, θα τα δουν να μεταμορφώνονται έστω και λίγο, όπως κάνει κάθε μορφή τέχνης- ομορφαίνει και χρωματίζει τον κόσμο. Το Αλατζά Ιμαρέτ αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα της κληρονομιάς και ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα αμέτρητα μνημεία του ιστορικού της κέντρου."

 

 

To Σάββατο 10 Μαΐου, λοιπόν, οι WHYNOT μας προσκαλούν να γιορτάσουμε την άνοιξη σε μία Technicolor νύχτα, με την προβολή της αγαπημένης και βραβευμένης ταινίας "Breakfast at Tiffany's", συνοδευόμενης από ένα event έκπληξη.

 

Από τις 19.00 το απόγευμα ως τς 21.00 που θα πραγματοποιηθεί η προβολή, κάποια δρώμενα- εκπλήξεις θα "χρωματίσουν" το χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ, ενώ η είσοδος θα είναι, όπως πάντα, δωρεάν.

 

 

 

"Πρόγευμα στο Τίφανις"

 

Yπόθεση

 

Η Χόλυ Γκολάιτλι ζει ανέμελα και συντηρείται από πλούσιους άντρες, ελπίζοντας ότι η ζωή θα είναι ένα μεγάλο πάρτι. Γνωρίζει έναν ταλαντούχο συγγραφέα, τον Πωλ Βάρτζακ. Ο τρόπος ζωής της, βοηθά τον Πωλ να αρχίσει και πάλι να γράφει, ενώ η αγάπη του Πωλ την βοηθά να δει τη ζωή διαφορετικά. Και ανάμεσα σε φόβους και ανασφάλειες, γεννιέται ο έρωτας με φόντο την υπέροχη Νέα Υόρκη.

 

Τι δουλειά έχει η Χόλι Γκολάιτλι στο Αλατζά Ιμαρέτ;

 

Τι δουλειά έχει η Χόλι Γκολάιτλι στο Αλατζά Ιμαρέτ;

 

Kριτική από τους συνεργάτες των WHYNOT, Cinedogs

 

Υπάρχουν κάποιες ταινίες που δεν είχαν ως προορισμό απλώς να βγουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, να αποσπάσουν θετικές κριτικές και να κόψουν πολλά εισιτήρια. Η μοίρα τους επιφύλασσε μία σημαντικότερη αποστολή. Ορισμένες ταινίες ήταν καταδικασμένες να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους.

Να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και ορόσημο στην ιστορία αυτής της τέχνης. Να ζήσουν για πάντα, να αποκτήσουν μία αναλλοίωτη διαχρονική αξία.

 

Τι δουλειά έχει η Χόλι Γκολάιτλι στο Αλατζά Ιμαρέτ;

 

Το «Πρόγευμα στο Τίφανις» είναι ένα τυπικό παράδειγμα αυτής της προνομιακής κατηγορίας ταινιών. Εμβληματικό και αγέραστο, απολαυστικό σα μια γουλιά γευστικό κρασί.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν περνά στην αθανασία ως «Holy Golightly», διδάσκοντας και ορίζοντας μια και για πάντα τι εστί χάρη, κομψότητα και φινέτσα.

Με την απαστράπτουσα ομορφιά της και το ντελικάτο στιλ της. Με το παραπονιάρικο μουτράκι, τις λεπτεπίλεπτες κινήσεις, το τρυφερό βλέμμα και το αφοπλιστικό χαμόγελο.

Ένα κορίτσι που ελπίζει να μην τελειώσει το πάρτι ποτέ, που βουτάει στη ζωή με δίψα για να βρει το δικό της καταφύγιο.

Ένα Technicolor διαμαντάκι που βάζει χρώμα στη ζωή μας, βασισμένο στην αιχμηρή πένα του Τρούμαν Καπότε και διανθισμένο με το θρυλικό μουσικό θέμα του Χένρι Μαντσίνι.

 

 

Το Αλατζά Ιμαρέτ

 

Το Αλατζά Ιμαρέτ (Τουρκικά: Alaca Imaret) σημαίνει "Πολύχρωμο άσυλο", ή Ισάκ Πασά Τζαμί, και βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου, βορειανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει επιγραφή, σύμφωνα με την οποία το Αλατζά Ιμαρέτ ιδρύθηκε το 1484 από τον Ισάκ Πασά, ο οποίος ήταν Μεγάλος Βεζίρης επί Μωάμεθ Β' και διοικητής της Θεσσαλονίκης επί Βαγιαζίτ Β'.

 

Τι δουλειά έχει η Χόλι Γκολάιτλι στο Αλατζά Ιμαρέτ;

 

Στο χώρο λειτουργούσε ιμαρέτ (πτωχοκομείο) και μεντρεσές (ιερατική σχολή). Το κτίριο έχει σχήμα ανεστραμμένου Τ με κεντρικό χώρο, δύο μεγάλους θόλους, πλάγια διαμερίσματα στη δυτική πλευρά και κιονοστήρικτη στοά.

Ο κεντρικός χώρος του κτιρίου ήταν ο χώρος προσευχής, ενώ στους τέσσερις παράπλευρους γινόταν η διδασκαλία και τα συσσίτια.

Η ονομασία Αλατζά Ιμαρέτ οφείλεται στους πολύχρωμους λίθους (alaça) σε ρομβοειδή σχήματα που κοσμούσαν το μιναρέ του τζαμιού. Από τον μιναρέ σήμερα σώζεται μόνο η βάση του.

 

________________________

 

 

Τι δουλειά έχει η Χόλι Γκολάιτλι στο Αλατζά Ιμαρέτ;

 

"Breakfast at Tiffany's"

Πότε: Σάββατο 10 Μαΐου

Έναρξη προβολής: 21.00

Πού: Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91, Θεσσαλονίκη

Οι πόρτες ανοίγουν από τις 19.00

Είσοδος Δωρεάν

*Facebook event