“Νo fight for your right”

“Νo fight for your right” Facebook Twitter
1

Γράφει η Κατερίνα Παπανικολάου, βιολόγος, υπεύθυνη ομάδας ακτιβισμού της Δράσης στη Θεσσαλονίκη

“Νo fight for your right” Facebook Twitter

Το "no fight for your right" είναι το καινούριο σύνθημα για τα ατομικά δικαιώματα, το οποίο προτάσσει με το αρνητικό του χαρακτήρα την ανάγκη να φτάσουμε σε μια –ουτοπική;- κατάσταση όπου κάποιος δε θα χρειάζεται να μάχεται για τα δικαιώματά του. Μέχρι τότε όμως... υπάρχουν άνθρωποι που κόντρα στο θεωρητικά αυτονόητο καθημερινά παλεύουν για το ατομικό δικαίωμα είτε των ίδιων είτε συνανθρώπων.

 

Η ομάδα πίσω από το μότο αυτό είναι η ομάδα ακτιβισμού της Δράσης στη Θεσσαλονίκη η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, οργάνωσε ένα διήμερο εκδηλώσεων στην πόλη, δίνοντας δύναμη στο μήνυμα της. Αναλυτικά το Σάββατο 30/11 έφερε στον ίδιο χώρο ομιλητές από διαφορετικούς χώρους και ιδεολογίες, που όμως όλοι έχουν κάτι να πουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

“Νo fight for your right” Facebook Twitter

 

Η Praksis, το Thessaloniki Pride, οι Ντόμπρε Ντεν, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, ο νομικός Αντύπας Καρίπογλου, ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και ο υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα τομεάρχης της Δράσης Διονύσης Γουσέτης συνομίλησαν αποδεικνύοντας πως στον αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται.

 

Την επόμενη ημέρα, 1η Δεκέμβρη, το no fight for your right κατέβηκε ποδηλατώντας στη φρέσκια νέα παραλία με φιλοτεχνημένα με αυτό το μήνυμα ποδήλατα (αν είστε λίγο παρατηρητικοί υπάρχει ένα που κυκλοφορεί ακόμη στην πόλη) και έστησε μια τεράστια αυτοσχέδια σφαίρα που ονομάστηκε rights' globe. Τα μέλη της ομάδας ακτιβισμού της Δράσης προσκαλούσαν τους περιπατητές να γράψουν μια λέξη, μια φράση που να αποδίδει ένα ατομικό δικαίωμα που θεωρούν πως πλήττεται και να καρφιτσώσουν το χαρτάκι τους στη σφαίρα. Μεταξύ των πολλών μηνυμάτων που κατατέθηκαν και ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης άφησε τις σκέψεις του περί ισότητας όλων.

 

“Νo fight for your right” Facebook Twitter

 

Ταυτόχρονα πάνω από 400 περιπατητές φόρεσαν το πορτοκαλί κορδελάκι που ετοίμασε ειδικά για το διήμερο η ομάδα ακτιβισμού. Το πορτοκαλί κορδελάκι είναι σύμβολο της επαγρύπνησης γενικά κι έτσι απέκτησε ένα πιο ειδικό νόημα και συνδέθηκε με το μότο "no fight for your right". Ο κόσμος που παρά τον όχι και τόσο βοηθητικό καιρό βγήκε έξω να χαρεί τη νέα παραλία έγινε φορέας ενός οικουμενικού μηνύματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω μιας πορτοκαλί κορδέλας.

 

“Νo fight for your right” Facebook Twitter

 

Ήταν ένα γεμάτο σαββατοκύριακο με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο προσκήνιο, με το ενδιαφέρον και την παράλληλη αγανάκτηση του κόσμου να εκφράζεται. Με όλους και όλες σε μια κοινή πορεία, σε ένα ίδιο στόχο. Το δικαίωμα στο δικαίωμα είναι μέχρι στιγμής το μόνο που μας οδηγεί να παλεύουμε, να αντιδρούμε, να σκεφτόμαστε και να εμπνεόμαστε.

 

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια