Κυκλοφορώ στην πλατεία Ναυαρίνου και ολόγυρά της βλέπω συγκατοίκους να φορούν το κόκκινο γιλέκο...

 

Ένας καφές και μια σχεδία σε περιμένουν

 

Κυκλοφορώ στην πλατεία Ναυαρίνου και ολόγυρα της βρίσκω κατά καιρούς συγκατοίκους να φορούν το κόκκινο γιλέκο της σχεδίας με τα τεύχη ανά χείρας. Τι είναι η σχεδία; Είναι ο,τι φαντάζεται κανείς στο άκουσμα της λέξης: η σχεδία που διασώζει.


Το περιοδικό σχεδία πωλείται πια και στη Θεσσαλονίκη από όσους έχουν ανάγκη διαμορφώνοντας μια νέα σύνδεση μεταξύ τύπου και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η σχεδία είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες... Εντυπωσιακό!


Τη σχέδια την αγοράζεις στα 3€ από τα οποία τα 1,5€ κερδίζει ο ίδιος ο πωλητής, οποίος είναι άνεργος, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, απειλείται με έξωση από την οικεία του. Η σχέδια δεν είναι επαιτεία, είναι ευκαιρία. Ευκαιρία στα μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων να επιστρέψουν στην κοινωνία από τον ψυχικό εγκλωβισμό που βιώνουν με το ελάχιστο αξιοπρεπές εισόδημα που μπορούν να κερδίζουν καθημερινά στους δρόμους της πόλης.


Και μαζί η ΜΚΟ Διογένης έχει οργανώσει και τη δράση "ένας καφές σε περιμένει". Ένας καφές περιμένει όσους δεν μπορούν να τον απολαύσουν όπως οι περισσότεροι. Για την ακρίβεια ο πελάτης του δικτύου των καταστημάτων που σερβίρουν καφέ μπορεί να πληρώσει ένα καφέ σε μειωμένη κατά 35% τιμή από την τιμή που ο ίδιος πίνει το δικό του και να τον κεράσει σε όποιον έχει ανάγκη. Η απόδειξη πληρωμής αναρτάται σε ένα πίνακα και έτσι κάποιος μπορεί να απολαύσει το κέρασμα.


Εκείνοι λοιπόν που στην κοινωνία νιώθουν "αόρατοι" με τη σχεδία και τον καφέ έρχονται ξανά σε επαφή με ανθρώπους. Η σχεδία και ο καφές θερμαίνουν ξανά την αίσθηση του ανήκειν και απλώνουν ένα πραγματικό δίχτυ αλληλοϋποστήριξης στην πόλη...


Αγόρασε μια σχέδια, πιάσε κουβέντα με τον πωλητή της, κέρασε έναν καφέ σε ένα άγνωστο... Στηρίζεις πρώτα εσένα με την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου με ευθύνη και καλή πρόθεση.

 

 

Στη Θεσσαλονίκη "ένας καφές σε περιμένει" στα:
• "Χαΐνης", Διστόμου 21, Κάτω Τούμπα-Θεσσαλονίκη
• "Ηλιοτρόπιο", Δεσπεραί 23, Θεσσαλονίκη
• "Νερό που καίει", Προξένου Κορομηλά 47, Θεσσαλονίκη


Εύχομαι και σε πολλά άλλα σύντομα...