Διήμερο Εκδηλώσεων την Κυριακή 13 & Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στους Υγροτοπους Σάνης / Λίμνη Σταυρονικήτα (ώρες 10:00-13:00).

 

Το Sani Resort στα πλαίσια του πρόγραμματος Sani Green, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη Δράση για την Άγρια Ζωή, και με αφορμή την διεθνή γιορτή Eurobirdwatch, οργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων υπέρ της προστασίας και του γενικότερου ευ ζειν των ειδών στους Υγρότοπους της Σάνης την Κυριακή 13 (για το κοινό και τους φιλοξενούμενους των ξενοδοχείων) και Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (επισκέψεις σχολείων).

 

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

 

Παρατήρηση Πουλιών

Περιήγηση

Περιβαλλοντικά παιχνίδια – ζωγραφική και κατασκευές

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας

Απελευθέρωση πουλιών 

 

 

 

 

ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ «Οι Υγρότοποι της Σάνης»

  

Μετά από έναν χρόνο επιστημονικής καταγραφής και έναν ακόμα επεξεργασίας του συγκεντρωθέντος υλικού, το Sani Resort παρουσίασε πριν ένα χρόνο περίπου το φωτογραφικό άλμπουμ «Υγρότοποι της Σάνης – Ένας Θησαυρός της Φύσης». Χρηματοδοτημένη εξ ολοκλήρου από τη Σάνη ΑΕ, η μελέτη, την οποία έφερε εις πέρας ο Λευτέρης Κακαλής (MSc Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος)  με την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τριαντάφυλλου Ακριώτη, είχε στόχο εκτός από την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που ενδημεί στους υγροτόπους της Σάνης, την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που αφορά στην προστασία της περιοχής γενικότερα και ειδικότερα των ειδών, κάποια από τα οποία είναι διεθνώς απειλούμενα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι υγρότοποι της Σάνης αποτελούν έναν σημαντικό περιφερειακό υγρότοπο της Βόρειας Ελλάδας, η σημαντικότητα του οποίου υπολείπεται αυτής των μεγάλων υγροτοπικών συστημάτων της χώρας (π.χ. υγρότοποι Ραμσάρ), αλλά είναι μεγαλύτερη από πολλούς άλλους εφάμιλλου μεγέθους.

 

Είναι σημαντικό ότι εδώ παρατηρήθηκε ανά τετραγωνικό η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιοποικιλότητα πουλιών στη χώρα – καταγράφτηκαν σχεδόν τα μισά είδη σε σύνολο 440-450 σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στον υγροβιότοπο της Σάνης έχουν καταγραφεί συνολικά 214 είδη της ορνιθοπανίδας, πολλά από τα οποία είναι αυστηρώς προστατευόμενα. Χαρακτηριστικά, το 31% του ειδών εντάσσονται στο αναθεωρημένο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (το 16% στις τρεις σημαντικότερες κατηγορίες του βιβλίου). Κατά τους χειμερινούς μήνες σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πουλιών διαχειμάζουν στους υγροτόπους, όπως αυτοί της Φαλαρίδας, της Πρασινοκέφαλης πάπιας, του Σφυρηχτάριου, του Καπακλή κ.α. Στην περιοχή αναπαράγονται οκτώ είδη υδροβίων (αριθμός υψηλός για το μέγεθος και την έκτασή της) με σημαντικότερα τη Βαλτόπαπια (παγκοσμίως απειλούμενο είδος), το Γκισάρι, τη Βαρβάρα, τη Φαλαρίδα και την Πρασινοκέφαλη πάπια. Επίσης, δύο είδη ερωδιών, ο Μικροτσικνιάς και ο σπάνιος στους ελληνικούς υγροτόπους Πορφυροτσικνιάς, και δύο είδη γλαρονιών, το Νανογλάρονο και το Ποταμογλάρονο. Κατά τη εαρινή μετανάστευση παρατηρούνται πολυάριθμα κοπάδια Μαυροκέφαλων γλάρων και Νανόγλαρων, ενώ στη φθινοπωρινή μετανάστευση προκαλούν εντύπωση οι μεγάλες συγκεντρώσεις του Λευκοτσικνιά και πολλών παρυδάτιων ειδών όπως ο Καλαμοκανάς, η Νανοσκαλίδρα και ο Λασπότρυγγας.

 

Eurobirdwatch - Γιορτή πουλιών

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας προβάλλουν επίσης την ανάγκη προστασίας της περιοχής, αφού οι υγρότοποι λειτουργούν σαν δίκτυο, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την προστασία του συνόλου αυτών ώστε να διατηρούνται υγιείς και αειφόροι.  

 

Στο άλμπουμ παρουσιάζεται ανάγλυφο το οικολογικό καταφύγιο της Σάνης όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί, να επιμορφωθεί και να θαυμάσει τους φτερωτούς κατοίκους, μέσα από τις φωτογραφίες των πουλιών που εχει αποθανατήσει ο Κώστας Σταφυλίδης, ενώ αυτές του υγρότοπου,  ο Λευτέρης Κακαλής και ο Αντιπροέδρος της Σάνης Α.Ε., Φωκίωνας Ζησιάδης.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδαhttp://www.sani-resort.com/el_GR/concept/sustainability και για περισσότερη ‘’δράση’’ μείνετε συντονισμένοι με το bloghttp://www.saniwetlands.gr/en_GB/