Η Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει για πρώτη φορά από τις 9 έως και τις 11 Μαΐου 2014 το 1ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ, ένα τριήμερο εκδηλώσεων με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικο-θεατρικά παραμύθια, συναυλίες, παραστάσεις κουκλοθεάτρου, ξεναγήσεις σε ιστορικά και αξιοπρόσεχτα μνημεία της πόλης, εκπαιδευτικά εργαστήρια αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά, τα πάντα με δωρεάν είσοδο.

 

Η κυρία Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης μίλησε στον Γιάννη Αμανατίδη και το LIFO.gr με αφορμή την έναρξη του 1ου Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. 

 

Elephantastico, το 1ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Το πρόγραμμα της Παρασκευής

 

Πώς προέκυψε η ιδέα και η πρωτοβουλία για το 1o Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ;

Στόχος του Δήμου είναι, ο Πολιτισμός να βρει τον ουσιαστικό του λόγο σ' αυτή την πόλη, που διαθέτει ένα αξιόλογο δημιουργικό υλικό και ένα κοινό που δεν εφησυχάζεται , δεν κλείνεται στον εαυτό του, που αναζητά νέες προοπτικές της πόλης του και της ζωής του. Στον συνολικό σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πολιτισμού, εκτιμώντας τι διαθέτει η πόλη και τί προσδοκά για το μέλλον της, θεωρούμε ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε δράσεις πολιτισμού, ικανές να λειτουργήσουν υπέρ της εξωστρέφειας , της προβολής της πόλης και υπέρ της καθημερινότητας του πολίτη.
Αυτό που έλειπε, ήταν μια ουσιαστική και δυναμική πρόταση σχετικά με το παιδί, μια πρόταση που θα αφορούσε, μέσω της συμμετοχής του στην πολιτιστική εκπαίδευση του «μελλοντικού πολίτη», να μάθει να επικοινωνεί , να εκφράζεται, να αναζητά, να χαίρεται, να ελπίζει.
Η απίστευτη συμμετοχή των δημιουργικών ομάδων, των φορέων και των καλλιτεχνών που ασχολούνται με την καλλιτεχνική εκπαίδευση του παιδιού, μας απέδειξε ότι, και το χρειάζεται η πόλη, και τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουμε έχουμε.
Η συμμετοχή των ξένων ομάδων στο Φεστιβάλ μας, στόχο έχει το άνοιγμα μιας συνεργασίας με αντίστοιχους θεσμούς του εξωτερικού.
Η δημιουργία τέτοιων δράσεων έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό, άρα και τους δημιουργούς της.

 

 

Γιατί elephantastico; Υπάρχει κάποιος συμβολισμός με τη χρήση του ελέφαντα;

Το φανταστικό είναι αυτό που ονειρεύεσαι και αυτό που προσδοκάς, και αυτό κάνουμε σήμερα, αφήνουμε να παίξουμε με τη φαντασία μας.
Ο ελέφαντας είναι προσφορά της ΔΕΘ. Νομίζω ότι λειτούργησε πολύ καλά για να προκαλέσει το κοινό.
«το παράδοξο με την πραγματικότητα σ' ένα παιχνίδι στημένων καταστάσεων».
Το Elefantastico ισχύει για το 1ο Φεστιβάλ και κάθε χρόνο θα υπάρχει άλλο θέμα.

 

Elephantastico, το 1ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Το πρόγραμμα του Σαββάτου

 

Υπήρξαν εθελοντές που θέλησαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή;

Η οργάνωση, την οποία έχει κάνει ο Δήμος αυτά τα 3,5 χρόνια διοίκησης στον τομέα των εθελοντών, είναι απίστευτη και στηρίζουνε όλες τις δράσεις μας με διάθεση και ζωντάνια. Και στο Φεστιβάλ έχουμε μια καλή ομάδα εθελοντών, που χωρίς αυτή θα ήταν πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση ενός τριημέρου με 58 περίπου δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

Από όλες τις 58 ενέργειες του τριήμερου Φεστιβάλ, υπάρχει κάποια την οποία θεωρείτε αξιοσημείωτη;

Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις κάποιες από όλες , γιατί το περιεχόμενο όλων είναι ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον. Από τις «τρελές» ξεναγήσεις στη πόλη , από τα ακροβατικά, από τις παραστάσεις και τις άλλου τύπου εμφανίσεις της «μπάντας»,από τα εργαστήρια. Θα μπορούσα ίσως όμως να αναφερθώ στην συμμετοχή της Αγίας Πετρούπολης και βέβαια είμαι και εγώ περίεργη και το περιμένω το «Αστροπάρτυ» στην παραλία, όπως και τις «μηχανές προπαγάνδας» του ΚΜΣΤ που θα λειτουργήσουν με τα παιδιά.

 

Elephantastico, το 1ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Το πρόγραμμα της Κυριακής

 

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ βλέπουμε πολλές δραστηριότητες που αφορούν το θέατρο, τη μουσική, τις κατασκευές και άλλα. Τι θεωρείτε ότι θα προσφέρει το Φεστιβάλ μετά το τέλος του, στα παιδιά που θα συμμετάσχουν;

Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ είναι ότι το παιδί δεν είναι απλός θεατής, αλλά συμμετέχει, και αυτό που θέλουμε είναι και μέσα από την συμμετοχή του να λειτουργήσει συλλογικά , να εκφραστεί , και να έρθει σε επαφή με την ίδια του τη πόλη μέσα από την Τέχνη. Μ' αυτό τον τρόπο καλλιεργούμε την φαντασία , την ευαισθησία και την έκφρασή τους, εφόδια για την καλλιέργεια των μικρών πολιτών μας.

 

Ποιο είναι το  μήνυμα που θέλετε να περάσετε με την έναρξη του 1ου Ευρωπαϊκοί Παιδικού Φεστιβάλ;

Ας αφήσουμε τη φαντασία των παιδιών να σχεδιάσει το μέλλον τους. Αυτή η πόλη ανήκει στους μελλοντικούς πολίτες και πρέπει να' ναι πολύχρωμη. Σ' αυτό πιστεύουμε ότι συμβάλλει και το Φεστιβάλ μας.

 

Elephantastico, το 1ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Ο χάρτης του Φεστιβάλ