European LiFO

40 χρόνια Ελλάδα – ΕΕ σε μια open air έκθεση στο κέντρο της Αθήνας

fgvbngf Facebook Twitter
Γιώργος Αδάμος / Lifo
0

Χάρη σε μια ιδιαίτερη έκθεση με πρωτότυπο περιεχόμενο, όσοι περάσετε αυτές τις μέρες από την Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Εθνικού Κήπου, θα κάνετε μια αναδρομή σε σημαντικά ορόσημα από τα τελευταία 40 χρόνια της χώρας ως μέλος της «Ευρωπαϊκής Οικογένειας».

Την περίφραξη του Εθνικού Κήπου κοσμεί η έκθεση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα η οποία παρουσιάζει γεγονότα-ορόσημα από την διαδρομή των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981. Το κόνσεπτ περιλαμβάνει ένα «ταξίδι» στον χρόνο μέσα από 40 γραμματόσημα και 40 λέξεις στο καθένα.

Καθ' όλη  τη διάρκεια του 2021, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε σειρά δράσεων, προκειμένου να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο γύρω από τη σαραντάχρονη ευρωπαϊκή διαδρομή της Ελλάδας, αναδεικνύοντας μεγάλες στιγμές, επιτεύγματα και, εντέλει, την εξέλιξη και την εμβάθυνση της σχέσης αυτής.

fgvbngf Facebook Twitter
Γιώργος Αδάμος / Lifo

fgvbngf Facebook Twitter
Γιώργος Αδάμος / Lifo

Για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της έκθεσης αυτής, αλλά και το πώς τα γραμματόσημα αυτά θα λειτουργήσουν ως μια προσωπική «βουτιά» στο παρελθόν για τον καθένα, μας μίλησε η Ελβίρα Φόρτε, Press Officer του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και συνεπιμελήτρια της έκθεσης: «Όπως όλα σε αυτή την πανδημία: ως ένα βαθμό από ανάγκη» αναφέρει όταν την ρωτάμε για την αφορμή που γέννησε την ιδέα για την open-air έκθεση στην καρδιά της Αθήνας. «Η αρχική σκέψη ήταν μια έκθεση σε διάφορους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ανά την Ελλάδα. Οι περιορισμοί που επέβαλε η COVID-19 δεν μας το επέτρεψαν, οπότε σκεφτήκαμε τον Εθνικό Κήπο -ένα σημείο αναφοράς για την πόλη και τη χώρα, ώστε να “εκτεθούν” στην έκθεση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Χάρη στην άμεση ανταπόκριση και στήριξη του Δήμου Αθηναίων και της Διεύθυνσης του Κήπου, τα καταφέραμε».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου και η ιδέα των διοργανωτών ήταν όχι απλά να παρουσιαστούν μια εικαστική εγκατάσταση, αλλά να προκαλέσουν μια σύνδεση και με την πόλη. «Είναι μια συνομιλία με την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, στον πιο πολυσύχναστο περίπατο της χώρας. Ο θεατής-διαβάτης “περπατά” την έκθεση, διατρέχοντας μαζί της τέσσερεις δεκαετίες της χώρας, αλλά παράλληλα και της δικής του ζωής. Ασυνήθιστο δεν είναι; Εκεί που κάνεις την καθημερινή σου διαδρομή για τη δουλειά ή τον καθιερωμένο Σαββατιάτικο περίπατο με τα παιδιά, να θυμάσαι πού βρισκόσουν όταν υπογράφηκε η Συνθήκη του Άμστερνταμ ή αν είχε ξεκινήσει η εξεταστική όταν ψήφισες στις ευρωεκλογές του 2009 ή ποιο ήταν το πρώτο ταξίδι σου με ευρώ», αναφέρει η Ελβίρα Φόρτε.

fgvbngf Facebook Twitter
Γιώργος Αδάμος / Lifo

fgvbngf Facebook Twitter
Γιώργος Αδάμος / Lifo

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των γραμματοσήμων, τα οποία ήταν μέρος του εβδομαδιαίου ηλεκτρονικού newsletter #EUseful του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,  αυτό που εντυπωσίασε την ομάδα των επιμελητών ήταν το «πόσες πολλές πλευρές της ζωής μας συνδέονται με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγάλες αλλαγές ή λιγότερο σημαντικές στιγμές της συλλογικής και ατομικής ιστορίας μας δεν θα ήταν ίδιες, αν δεν ήμασταν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Σαφώς η ίδια η ένταξη το 1981 είναι κορυφαία στιγμή. Η υιοθέτηση του ευρώ το 2002 και η ένταξή μας στην ευρωζώνη έναν χρόνο πριν είναι κομβικά ορόσημα για την Ελλάδα. Αλλά και η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ένωσης με δέκα νέα μέλη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, έφερε ελληνική σφραγίδα. Πέρα από τα ορόσημα πάντως, έχει αξία να αναλογιστούμε τις κατακτήσεις μας ως Ευρωπαίοι, και πώς αυτές βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Αυτή τη σκέψη ευελπιστούμε να αφήσει η έκθεση σε όλους τους “επισκέπτες” της», καταλήγει η Ελβίρα Φόρτε σχετικά με την έκθεση.

Άλλωστε η έκθεση αυτή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρώτη urban δράση από το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα για το 2022, αλλά το επόμενο διάστημα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, η εξωστρέφεια θα συνεχιστεί. «Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά κινείται με εξωστρέφεια μέσα στην ελληνική κοινωνία, στην Αθήνα και την περιφέρεια. Τα δύο τελευταία χρόνια, όπως όλοι, προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα και ρίξαμε το βάρος στη διαδικτυακή επικοινωνία των πολιτικών του ΕΚ και του έργου των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Είμαστε όμως έτοιμοι να επιστρέψουμε στις εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, σε όλη τη χώρα, όπου η Ευρώπη το απαιτεί», σημειώνει η Ελβίρα Φόρτε.

fgvbngf Facebook Twitter
Γιώργος Αδάμος / Lifo

Διάρκεια έκθεσης έως 21/02/2022

H ομάδα της έκθεσης:

Concept/υλοποίηση/κείμενα: Ευθύμιος Σαββάκης

Γραφιστική απεικόνιση: Άρια - Αγγελική Μπουσουλέγκα

Επιμέλεια: Άννα Ευσταθίου - Ελβίρα Φόρτε, Press Officers Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

European LiFO / Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα συμμετέχει στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Όσα συζήτησαν οι ευρωβουλευτές Markus Ferber και Πέτρος Κόκκαλης με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Οι οδυνηρές εικόνες δεν θα μείνουν αναπάντητες»

European LiFO / Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Απαιτείται μία παγκόσμια απάντηση»

Η ΕΕ έχει συστήσει μία κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ