40 χρόνια Ευρωπαίοι

Τι σηματοδότησε για τη χώρα μας η ένταξή της στην Ε.Ε.;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, επιστημονικού και δημοσιογραφικού φάσματος αλλά και οι άνθρωποι του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα απαντούν στην LiFO.

Από τον Γιάννη Πανταζόπουλο

Fred MARVAUX © European Union 2021

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Μαΐου 1979. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. «Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα. Διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έχουμε την απόφαση να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ, και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλλεϋ. Γιατί, όπως έγραψε ο Ισοκράτης, Έλληνες δεν είναι εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό», υπογράμμιζε τότε στην πανηγυρική ομιλία του.

Το 1981, η Ελλάδα γίνεται επίσημα το δέκατο μέλος της Ε.Ε. Φέτος, εκτός από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, γιορτάσαμε και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Στο πλαίσιο της ανασκόπησης του 2021 η LiFO ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο οποίο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, επιστημονικού και δημοσιογραφικού φάσματος αλλά και οι άνθρωποι του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι οποίοι απαντούν στο ερώτημα: «Γιατί η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε ένα καταλυτικό γεγονός;».

Alexis HAULOT © European Union 2021

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ